Franse trots; Renault!

Het was al in de 19e eeuw dat Louis Renault in een door hem geconstrueerde auto rondreed. En op basis van die eersteling bouwde de man door de jaren heen een enorme autofabriek op die na WO2 werd genationaliseerd omdat Louis zelf was overleden in de gevangenis. Zijn rol tijdens WO2 was omstreden geweest en de Fransen rekenden hem dat zwaar aan. Hoe dan ook, Renaults waren ook voor de oorlog al bekende wagens en de licenties voor haar modellen gingen ook naar andere fabrikanten.

Ik beperk me wat tot na die laatste Wereldoorlog omdat ik anders domweg te weinig ruimte zou hebben. Renault kwam in 1946 al weer op de markt, met de leuk uitziende Juvaquatre die echter bijna 1 op 1 was gekopieerd van de toen bekende Opel Kadett. Dat wagentje zou het vele jaren lang volhouden. Dat deed ook de 4CV met zijn motor achterin, vier portieren en lekker aantrekkelijk prijsniveau. Het bleek de Franse Kever te zijn en de onderliggende techniek hield het decennia lang vol.

Zo kenden we later de Dauphine. Prachtig van lijn, technisch baserend op zijn oudere voorganger, maar mateloos populair. Zo zeer zelfs dat het wagentje in Japan werd gebouwd als Hino. Reed je een Gordini had je een flink snellere versie van die brave Dauphine. Een sportievere afgeleide qua vormgeving was de Floride (later Caravelle) die je als coupe of cabriolet kon kopen. Altijd met de motor achterin.

Net als bij de R8/10 serie. Voor de iets beter in de slappe was zittenden was er de grote Fregate. Mooie en moderne auto met de 2 liter motor voorin, die je ook met automaat kon bestellen. Maar die ook roestte dat het een lieve lust had. Met de R4, een ware concurrent voor de Citroen 2CV kreeg Renault een miljoenenhit in de showroom. Talloos waren de uitvoeringen, voor gezinnen en kleine ondernemers. Ook weer in licentie gebouwd bij andere fabrikanten en heel lang in productie gebleven. Met de schitterende (maar o zo roestgevoelige) R16 kreeg Renault een klassieker in huis. Slim uitgedacht en bedoeld om mensen bij de concurrentie weg te houden.

De R6 was een R4 met verlengde carrosserie. Ook in ons land mateloos populair. En zo kunnen we door gaan. De R12, ook als Dacia gebouwd en bekend, de leuke R5, de grote R20 en 30, de wat onbekend gebleven R14, net als de R9/11. Allemaal wagens die het merk naar buiten brachten en bij ons in de Lage Landen onderdeel waren van het rijdend decor.

Zoals later de Clio en Twingo, de Megane, Vel Satiz en zo meer. Daarnaast de bestelwagenreeks Trafic, vrachtwagens, bussen, en nu op weg naar een deels elektrische toekomst. Renault produceert in allerlei landen over de hele wereld. In Zuid-Amerika, Rusland, China, Noord-Afrika, Turkije, Roemenie en zo meer. Het is een groot concern en zal voorlopig nog wel even dominant aanwezig zijn.

De roest heeft men wel iets achter zich gelaten, een deel van de vaak hardnekkige technische problemen ook. Bedenk ook maar dat Renault ook vliegtuigmotoren bouwde, scheepsdiesels en zo meer. Een fraai bedrijf waarop de Fransen terecht aardig trots zijn. (beelden: archief)

15 thoughts on “Franse trots; Renault!

 1. Wij hebben jarenlang met veel plezier Clio gereden, nooit problemen mee gehad. Maar toen de Clio “meer auto werd” werd hij me te groot en de kleinere Twingo was er niet in een automaat. Ik vind het nog steeds jammer dat ze het model van de Clio zo onherkenbaar veranderd hebben.

  Like

 2. Een Poolse kennis vertelt trots dat hij een Mercedes Benz heeft gekocht.

  De kwaliteiten en de status van een auto zal ik nooit begrijpen.

  Al begrijp ik het chauvinisme van de Fransen wel een beetje met hun Renault.

  De F1-verhalen rondom Max Verstappen en de Renault motor hebben natuurlijk ook weer een andere dynamiek.

  Leuke blogpost weer in jouw serie rondom auto’s en een historische terugblik.

  Vriendelijke groet,

  Like

  • Als je niet bent opgegroeid/voed met het fenomeen van moderne transportmiddelen is het lastig om de kracht er van in te schatten. De wereld zou compleet stilstaan zonder vervoer, zonder auto. Wij komen wat dit betreft echt van verschillende planeten. Dat men in Polen na al die jaren communisme een Mercedes status geeft snap ik zeer. De keuze tijdens dat vreselijke regime was erg beperkt en de kwaliteit van het door de eigen industrie geleverde spul matig. Bij Fransen telt uiteraard chauvinisme een grote rol. Vandaar dat die merken uit dat land zo groot zijn geworden. Maar ook de Belgen houden er van, net als veel Afrikaanse autobezitters. Maar over de geleverde kwaliteit zijn hele boeken geschreven. De ‘Franse slag’ is niet zo maar een uitdrukking.

   Like

 3. Renault bouwde ook landbouw tractoren. Deze divisie is later verkocht aan Claas die nog jarenlang de Renault tractoren bouwde maar dan in een ander kleur spoot ( Renault tractoren waren altijd oranje)

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.