Zenders..

Na al die jaren activiteiten op de sociale media is me wel duidelijk dat dit een wereld is van zenders… En dan bedoel ik niet de radiozenders die hun nieuws of muziek over ons heen storten, nee, het gaat me op de gemiddelde aanwezige op al die sociale media die vooral vertellen of showen wat hen zelf aangaat of interesseert dan wel is overkomen. Maar omgekeerd vaak weinig tot geen belangstelling tonen voor anderen. Dat sociale aspect van deze media ontgaat ze vaak. Kijk, bij de bloggers van het eerste uur is wel een aardige code van toepassing. Wie interesse heeft in een ander maakt een linkje met diens blog en geeft tenminste een reactie op wat die anderen in de linklijstjes zoal oreren. Hoeft niet dagelijks, maar bij nooit is de koek snel op. Zeker als je zelf wel altijd aandacht vraagt voor wat jou zoal beweegt.

Maar ja, dat zijn bloggers, en die hebben vaak al een grote ervaring opgebouwd in dat specifieke medium. Anders gaat het toe op Facebook, Twitter en zo meer. Daar zie je dat veel lieden vooral zoeken naar heel veel volgers die alles wat de hoofdpersoon in zijn/haar eigen leven graag erkend zien worden met ‘vind ik leuk’ of sterkere uitingen. Maar waar men omgekeerd vaak vergeet dat de wereld uit meer mensen bestaat dan die van het eigen spiegelbeeld. Ik ben er intussen achter dat er mensen zijn die liever zenden dan ontvangen, die meer bezig zijn met hun eigen vierkante meters dan die van anderen. Waarmee de kern van dat sociale aspect geweld wordt aangedaan.

Er zijn oplossingen voor. Heb ik ook zelf ontdekt. Mensen die meer als ‘lurkers’ bekend staan domweg blokkeren. Die lezen wel bij je maar vinden het kennelijk te veel moeite om er een mening over te geven of zelfs die ene button aan te klikken met ‘leuk’. Zij die consequent in de persoonlijke contramine zijn blokkeer ik sinds jaar en dag ook. Al dat negatieve gedoe….

Bij Facebook is het leuke dat je groepen kunt benutten met gelijkgestemden. Over je woonplaats, de interessegebieden of wat ook. Vaak gaat het daar zoals we dat nog kennen uit de begintijden van het bloggen. Je kent elkaar en af en toe komt er iets van een ontmoeting uit voort. Leuk. Bij Twitter ligt dat veel genuanceerder. Daar zitten veel mensen die vooral zoeken naar enorme hoeveelheden volgers. En daarvoor hele ‘verkoop-oefeningen’ doen. De terugvolgvrijdag is er zo een. Het fenomeen vaker toegepast door vrouwen dan mannen. Men zoekt dan vooral mensen die al dat zenden van de hoofdpersoon in het eigen leven leuk vinden maar niet moeten verwachten dat die hoofdpersoon ook de moeite doet jouw bijdragen aan dit medium te lezen of zelfs maar te beoordelen op inhoud. Nee, de selfiecultuur vraagt om persoonsverheerlijking zo lijkt het wel eens. En ook daar heb ik geleerd dat je na een tijdje schoonmaak moet houden. Wie niet de moeite neemt mijn uitingen te zien als nuttig of leuk gaat uit de lijst en verdwijnt in het grote niets. Waar men zich vast niet thuis voelt, omdat men zo’n behoefte heeft aan die aandacht. Net als ik. Dus wie niet de prullenbak in wil moet vooral doorgaan met reageren of liken. Want ook ik heb een spiegel….en wat ik daarin zie bevalt mij nog steeds goed….(beelden: archief)

20 thoughts on “Zenders..

  • IK blijf genieten van met name Facebook. Daar heb ik juist via de groepen nog steeds veel contacten. Ook met oud-Bloggers en dat is best aardig. Maar ook vroegere collega’s en vrienden zijn daar opgedoken….maakt het extra leuk..

   Like

 1. FB is niet mijn ding, laat mij maar lekker bloggen op m’n eigen manier. Inderdaad met aandacht voor wat de reageerder zélf beweegt. Het aantal volgers heb ik altijd bewust laag gehouden door geen tags te zetten . Ik heb dan weer geen hekel aan “lurkers”prima toch als men zich amuseert met lezen . Op like’s van “vreemden”reageer ik nooit, zet ze zelf normaal nóóit, maar als iemand uit mijn linkenrijtje een keer de reacties afsluit zet ik een like. Maar iedereen moet gewoon lekker bloggen zoals hij/zij prettig vindt, je krijgt vanzelf de lezers die bij je passen is mijn ervaring.

  Like

 2. Tja, nogal eens wil het zo zijn dat ‘zenders’ op zoek zijn naar een royale bevestiging van wat zij vinden. Ik vermoed ook dat deze ‘zenders’ slechte luisteraars zijn in real life? Eenrichtingsverkeer is nogal zwart/wit gesteld, maar niets is zo lekker als het voeren van een betoog en daarna een groot applaus ontvangen! Internet leent zich hier wel voor. Ik ben geen fervent FB-er of twitteraar. Te vluchtig en daardoor vaak ook niet tot de kern toe reikend. Ik schaar me daarom ook niet bij fan-groeperingen, een mogelijk gevaar voor massa-hysterie.
  Het is erg fijn gepaste respons te krijgen, een teken van verstaan worden. ‘Het worden verstaan’ is een kwestie van kunnen onderscheiden wat de buitenwacht oppert, ook in subtiliteiten. Dit zorgt voor een gezonde dialoog.

  Like

  • Het is ook een fenomeen dat je ziet in de maatschappij zelf of in de politiek. Men zendt diverse boodschappen uit en neemt aan dat ‘iedereen’ het daar mee eens is. Wie dat dan niet is valt in de categorie ‘niet aardig’ of zelfs ‘abject’ terwijl de Vrijheid van Meningsuiting er is om met elkaar de dialoog te zoeken. Ik kom daar in de nabije toekomst nog wel eens op terug. Binnen de sociale mediawereld zie ik toch vooral dat zenders uit zijn op hun persoonlijke erkenning als ‘bijzonder’ of ‘uniek’ mens waar men vroeger een leven in de krochten van het bestaan zou leiden…

   Like

  • Ik heb weinig last van schijnwerelden of mensen die me te hatelijk zijn. Wie dat doet verdwijnt direct in de prullenbak en krijgt een blokkade aan zijn/haar broek. Maar dat is de afgelopen jaren maar weinig gebeurd. Ik zie op Facebook veel mensen die gewoon hun gevoelens delen, wat op zich prima is. Op Twitter zitten meer de mensen met een (soms stevige) mening, op Instagram is men vooral met zichzelf bezig….:)

   Like

 3. Bij het beheren van mijn wordpress abonnementen:
  volgend; 663 sites en 19479 reacties
  Lezers van mijn blog uit 158 landen

  Lurken is en blijft de vrije keuze van de lurker.

  Facebook heb ik leeg gehaald en weggegooid.

  Twitter en LinkedIn zijn sociale media die ik nog wel gebruik.
  Al merk ik dat daar het blokken door sommigen wordt toegepast.
  Iets in de trend jij deugt niet, dus ik gooi jou in de bodemloze put van de verdoemden.

  Internet vind ik leuk. Met name omdat het een afspiegeling is van de echte wereld. Aardige mensen en autoritaire bullebakken ….

  Lurkers, blokkers, vrijdenkers en nog veel meer!
  Het lezen van andersoortige verhalen, meningen of ideeen is voor mij inspirerend en uitdagend!

  Vriendelijke groet,

  Like

  • Toch blijft mij verbazen dat mensen soms alleen maar zenden en de uitingen van anderen niet interessant genoeg vinden om daar op te reageren. Dan ben je toch wat egocentrisch ingesteld naar mijn mening. En dat is juist op de bekende sociale media goed te merken. Waar ik het zelf constateer block ik ook. Geen zin om alleen naar de pijpen van anderen te dansen. Daartoe heb ik net even te veel media-ervaring opgedaan…

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.