Bloot slaat dood..

Tussen alle STER-reclame voor in mijn ogen abjecte clubs als Milieudefensie hoorde ik afgelopen periode ook een regelmatige spot van de Nederlandse Federatie van Nudisten of zo. Waarin men meldde dat 2.5 miljoen mensen in ons land doen aan bloot verkeren op strand of waar ook. Voor de goede orde, dat is een grotere groep dan de Allah-aanhangers of zo. En toch blijft men in die bloot verkiezende kring aardig bescheiden. Naakt is natuurlijk onze menselijke staat pur-sang. Dichter bij een ander mens dan in al zijn/haar blootheid kunnen wij niet verkeren.

Ook al willen alle zwaar gelovigen in dit of dat …het graag vermijden of zelfs verbieden. Immers het naakte lijf is zondig, het neigt naar verleiding, het doet ons verlangen naar… Tja, dat is ook zo, maar is het daarmee zondig? Dat hebben die soms mallotige kerkgenootschappen er wel in gebracht, maar slaat nergens op. Daarbij is het opvallend dat juist in landen waar de zware kerken nog het een en ander te melden hebben naaktheid op de stranden onderdeel is van de cultuur.

Zelfs in het zware en sterk beperkende communistische systeem zoals dat in de DDR werd uitgevent was de Freie Korper Kultur onderdeel van het dagelijks leven. Topless in onze streken was vooral een uiting van de doorbraak uit dat verstikkende systeem dat kerken nu eenmaal waren en zijn. Niet met je handen onder de lakens, nooit bloot, geen seks behalve om kinderen te krijgen, geen verleiding, lust of bevrediging en zo meer. In sommige culturen ontneemt men meisjes al op jeugdige leven elke kans op een gezond seksleven door hun genitale besnijdenis, ik beschreef het al eerder.

Bloot slaat dood, overdaad is voor sommigen te veel van het goede, dus kleden we ons op strand weer aan. Om ‘anderen niet te kwetsen’….. Maar dat is natuurlijk klets. Een dagje aan het strand maakt ook duidelijk dat veel vrouwen de kleinste bikini’s dragen, broekjes die de naam nauwelijks mogen dragen, maar spastisch doen over hun dagelijkse slips of strings naar gelang hun inwendige temperatuur of genenstructuur. Aan de ene kant je lijf vrijwel ongehuld door dat beperkende textiel laten zien, maar na het omkleden ineens in de Stealth-modus, oftewel, kuisheid troef. Zal vrouwelijk zijn, maar ik vind het vreemd. Naaktheid is veelal niet meer dan een verlangen om gewoon van de natuur te genieten op een wijze die Adam en Eva ooit ook zo hebben ervaren. Of ben ik nu wat te Bijbels naar de zin? De keren dat wij zelf in onze naakte niksies rond hobbelden in zuidelijke warme streken was het uiterst plezierig. En zagen we de naaktheid van de andere mensen niet als beperkend. Integendeel. Zou ik er nu zelf nog voor gaan? Ach, wie weet. Maar ja, ik ben niet zo van de warme stranden en zo. Goed excuus. Maar de rest van de mensheid moet vooral uitdoen wat zij kwijt willen. Omdat het natuurlijk is. Veel natuurlijker dan boerka’s en andere kleding die niet past bij onze revolutie van de jaren 60/70. Daar trek ik een streep in het zand. En u mag zelf raden waarmee…(Beelden: Archief/internet)

26 thoughts on “Bloot slaat dood..

 1. Toch lijkt een boerka me reuze handig, juist voor een nudist.
  Even een boodschap doen? Snel de boerka aanschieten.
  Voor een wandeling buiten de camping? Boerka aan.
  Weer bloot willen? Boerka uit.
  Makkelijker kun je het niet hebben.
  šŸ˜

  Geliked door 1 persoon

 2. Nou helemaal naakt recreĆ«ren op het strand was voor mij toch meer een kwestie van onverwacht toch even op het strand willen liggen tijdens een strandwandeling. Zand in de kruisstreek is niet comfortabel . Topless wel graag, alleen al omdat mijn lichaamsmaten een goed passend badpak lastig maakte, Ć³f het ene deel knelde en zat niet lekker of het Ć”ndere deel zat te ruim. Of compleet naakt altijd zoveel verleiding geeft is maar de vraag, er zijn veel gevallen denkbaar dat “gekleed” voor iedereen prettiger is. Maar het belangrijkste is toch dat het een vrije keuze moet zijn.

  Like

  • Ik snap dat zand een weg kan banen naar plekken die je liever niet geschuurd ziet. Maar dat neemt niet weg dat als je daar mee om kunt gaan je het vooral moet kunnen doen en niet door een soort cultuurpolitie op de vingers wordt getikt omdat je anders wellicht mensen met een ultra-conservatief wereldbeeld zou kunnen kwetsen. Juist de ingepakten maken dat wij ons gekwetst moeten voelen.

   Like

   • Ik voel me gelukkig niet zo snel gekwetst, en ga en zal anderen niet bewust kwetsen. Maar in ons multicultureel landje ga ik er vanuit dat onze cultuur buitenshuis maatgevend is. Ik blijf dus vriendelijk goede morgen zeggen in situaties waarin ik dat altijd al deed, ook wanneer dat niet beantwoord wordt en men me zelfs niet aankijkt.

    Like

   • Kijk, dit is precies wat ik bedoel. De Nederlandse cultuur leidend, de vrijheid en democratie dominant en alles wat daarna kwam onderliggend en de plicht zich aan te passen bij….

    Like

   • Wat de Nederlandse cultuur is?
    En of deze zogenaamde cultuur dwingend en agressief opgelegd moet worden?

    Mijn idee is vooral dat eenieder zelf beslist en bepaalt wat men wil, doet en of draagt.

    Vriendelijke groet,

    Like

   • Daarom snap ik niet dat je wel die ene cultuur verdedigt en de onze, de eigen Nederlandse, weg duwt als niet relevant. Juist dit denken maakt dat we het ene na het andere typische Nederlandse stukje cultuur en onderdeel van de liberaal/sociale samenleving weggeven, en dat die worden ingeleverd om het ‘anderen’ naar de zin te maken. Anderen die daarna hun eigen cultuur hier brengen als heilig en boven de onze verheven…De geschiedenis vertelt vele verhalen, ook over hoe dominante culturen andere verdringen zodra men daar geen weerstand weet te bieden…

    Geliked door 1 persoon

   • Als je ziet hoe spastisch sommige ‘ordehandhavers’ doen rond bloot in de openbare ruimte en daarnaast het officiele boerkaverbod totaal negeren, zie je pas hoe politiek en cultuur/maatschappelijk denken van bovenaf worden aangestuurd….

    Geliked door 1 persoon

 3. Ik herinner mij de zedig geklede en keurig gekapte Rooms Katholieke nonnen van mijn kleuterschool.

  Zoals de toenmalige huisvrouwen hun krulspelden ook verborgen onder hun hoofddoeken.

  Jouw tijdsbeeld beschrijvingen geven voor mij altijd een verwrongen weergave van de historische werkelijkheid.

  De Britten zeggen: Beauty is in the eye of the beholder.

  Waarbij ik bij jou altijd het idee heb van jouw terugblikken het er vooral om gaat om dat de verduidelijken wat jij nu vindt en wilt vertellen.

  Het bezoek van de eigen religieuze huiskamer is goed vergelijkbaar met bezoek aan een vakantieplek.

  Ik laat een ieder vrij in het ene in het andere.

  Welke keuze dan ook, het stoort en het ergert mij niet.

  Wellicht ben ik te liberaal en/of vrijzinnig???

  Vriendelijke groet,

  Like

  • Ik krijg wel eens de indruk dat je leest wat jij wilt lezen. Ik verzet met tegen onderdrukking v a n moraal door mensen die geloven in een niet bestaand wezen dan wel een ideologie aanhangen die mensen wil knechten. Dat is onderdeel van mijn betoog. In de jaren zestig maakten we ons met zijn alleen (uitzonderingen daar gelaten) los van alle knechting door geloof of spruitjescultuur. Vrouwen verbrandden niet voor niets hun beha’s indertijd en gingen later los op topless of meer op het strand. Gewoon gelijkwaardig aan mannen die eeuwenlang meenden dat Adam hen alle rechten had gegeven en Eva maar moest dienen. Intussen zijn er weer stromingen die namens ‘anderen’ menen te moeten optreden tegen al te veel liberale vrijheden. Ik kijk dan niet alleen naar wat hier op het gebied van bloot plaatsvindt, maar ook wat ik zie in de VS waar men de abortusrechten van vrouwen af wil pakken. Het is onderdeel van een culturele contrarevolutie die vanuit het oosten en westen op ons af komt en die sommigen prima vinden. De vrouw weer dik verpakt achter het fornuis of in het kraambed, zonder degelijke opleiding, zonder rechten en zonder lust. Wie dat zo ook wil is bepaald niet vrijzinnig of liberaal maar versterkt het vertruttingsdenken…

   Like

 4. Hahaha, die laatste zin :’)
  Ik vind dat iedereen zijn/haar eigen ding moet doen. Nudisten doen niemand kwaad met naaktlopen, maar ik zie mij er niet snel tussen staan. Over boerka’s gesproken: ik had bijna een “boerkini” gekocht voor mijn aanstaande vakantie (badpak was na 6 jaar kasthangen toch Ć©cht versleten). Reden: mijn misselijke zwager heeft geen idee waar mijn ogen zitten en probeert al 4 jaar mijn borsten naar buiten te staren, ongeacht wat ik aanheb. Het idee te moeten zwemmen in mijn bikini met die misselijke vent erbij maakte mij, wel, misselijk. Helaas geen boerkini’s of surfbadpakken (die sluiten ook tot de nek, zeg ik), maar wel een mooi, alles-behalve-inkijkerig badpak. Ook hoef ik niet zo nodig anderen naakt te zien lopen. Voor mij is het gewoon een privĆ© dingetje: mijn blote lijf deel ik niet met iedereen. Al kan ik prima in mijn ondergoed door mijn huis rennen, omdat ik vind dat als ik op het strand in een bikini loop ik minder aan heb en mensen me ook zien. Dus niet echt schaamte, maar ik ben gewoon te gereserveerd voor full nude. En ook dat is prima, ieder zijn ding šŸ™‚
  Jammer dus voor mijn zwager dat ie mijn naaktheid aanschouwen op zijn gigantische buik kan schrijven. (En ook hier laat ik even in het midden waarmee)

  Like

  • Als er mensen zijn die jou te na komen om wat je ‘te bieden’ hebt is dat meer een gevalletje ‘Metoo’ zou ik denken. Mij gaat het toch vooral om de vrijheid die een man of vrouw moet kennen zichzelf te (ont)kleden zoals gewenst en niet dat dit een door anderen opgelegd traject is waarbij ook nog eens veelal ‘namens die of die stroming’ wordt gepraat. De boerkini is voor mij een gruwel. Omdat het nu net die cultuur uitdraagt die ik toch echt verafschuw als kind van de revolutie in de jaren zestig…

   Geliked door 1 persoon

  • Overigens nog even dit, ik kan bij jou niet meer reageren. Krijg constant foutmeldingen. Jammer want de aangedragen onderwerpen lokken altijd reactie uit van de positieve soort. Wellicht schiet er ergens iets in de verkeerde stekker of zo?? Laat ff weten s.v.p.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.