Voetbalnationalisme

OLYMPUS DIGITAL CAMERAAls iets bewijst dat alle volkeren dezer aarde zich nauwelijks verenigen in een of andere clubverband, dan toch wel het onbegrensde nationalisme dat ons allemaal bevangt tijdens een of ander voetbaltoernooi. Waar normale mensen zich over het algemeen zelden uitlaten over hun sterke vaderlandse gevoelens, laat 22 veel te duur betaalde kerels achter een bal aan hollen en de inwoners van landen waar die elftallen vandaan komen worden min of meer gek. Bij het WK in Brazilië bleek dat ook ons toch normaal zo nuchtere volkje ineens redelijk grenzeloos plat kan zijn in haar uitingen. Of noemen we halve straten vol oranje aankleding, de verzamelzucht van hamsters, juichpakken, of andere zaken die door de commercie worden en door ons alle verorberd alsof we niet meer weten wat normaal is, gewoon gedrag? Nederland smeedt een eenheid? Tja, wellicht is het ook een uiting dat wij oer-Nederlanders laten zien dat als je er bij wilt horen in dit land, oranje echt de enige kleur is die telt. En we murmelen luidkeels de teksten van het Wilhelmus mee met de pretentie die inhoudelijk ook nog te kennen. Niets is minder waar natuurlijk. Maar wij zijn echt niet de enige. Zelfs landen met een veel korter verleden dan het ons vieren uitbundig feest als ‘hun team’ er in is geslaagd een andere team weg te spelen. Uitzinnig worden die lui, alsof ze de finale zelf al hebben gespeeld. WP_005515Ik was net in de week van de laatste wedstrijden voor het Duitse elftal voor die lui richting de  achtste finales zouden gaan bij de oosterburen te gast. Anders dan wat je hier bij ons ziet kent de Duitse supporter geen enkele maat bij het uitdragen van zijn nationalisme. Auto’s vol vlaggen, spiegels bedekt met de bekende Duitse kleuren. Winkels die uitpuilen van de nationale meuk. Daar zijn wij in Nederland nog kinderen bij. Zelfs berijders van toch op zich nette merken doen er aan mee en bankmedewerkers zochten op straat nieuwe klanten, uitgedost in het voetbaltenue van Die Mannschaft. De zuiderburen kregen het ook te pakken. Hun Rode Duivels mochten voor het eerst sinds 1848 (ik overdrijf..) mee doen met het WK en speelden op zijn zachts de tegels niet uit de straat. Toch werden de Belgen een in hun enthousiasme voor hun team. En zo gaat dat over de hele wereld, ook in Europa. Weinig supporters voor het Europese team als dat er ooit zou komen. We zoeken de trots in ons zelf, bij onze herkomst en vinden al het nieuwe dat de globalisering ons heeft gebracht, eigenlijk maar niks. Laten zien dat we  Nederlanders, Franse, Duitsers, Zwitsers of zelfs Belgen willen zijn. Maar geen wereldbewoners. OLYMPUS DIGITAL CAMERAOf overtuigde globalisten. Het is naar mijn idee wel een statement richting al die overheden die maar grenzeloos willen werken. Die ons het keurslijf van de EU in willen helpen, of de dwangbuis van het multiculturele denken. Dat laatste zal pas werken als we in staat zijn nieuwe medebewoners dat gevoel van Oranje of Zwart/rood/geel mee te geven zoals de taal of de cultuur. Misschien moet Roy Donders ook eens gaan denken aan juichjurken voor allochtone vrouwen in dat verband. Tot dan gaat het nationalisme nog wel even verder vrees ik. Daar helpt zelfs het afgekeurde plan voor een super-provincie niet meer tegen. Zelfs niet als die provincie Europa heet. Want dat willen we eigenlijk helemaal niet….

11 thoughts on “Voetbalnationalisme

 1. Nou Leo, ik kan genieten van een goeie wedstrijd, maar dat die voetballers heel veel betaald worden is wel zo, maar kijk daarbij ook eens hoeveel miljoenen mensen ze over de hele wereld een goeie show bezorgen, dan zijn ze het misschien toch wel waard.
  Er is wel een categorie die het minder waard zijn en dan denk ik vooral aan mensen uit de bankwereld.
  En laat de mensen toch feesten, het is beter dan oorlogvoeren en als je er verder geen last van hebt…….

  Like

  • Ik geniet ook van de wedstrijden hoor, als er aardig gespeeld wordt helemaal. Maar om daar nu meteen als een malloot voor in de rondte gaan lopen of rijden is mij te veel van het oranje goede…

   Like

 2. Ik weet niet of je de film Rollerball kent maar ik veronderstel het wel, daar doet heel die heisa rond het voetbal me sterk aan denken… Bij nationalisme krimpt mijn hart een beetje ineen, het doet me aan vroegere tijden denken en zoals we het ondertussen weten, kan dat flink uit de hand lopen…
  OT: bedankt voor je lieve wensen al even lieve Leo!

  Like

  • Gelukkig is het nationalisme van nu een andere dan het begrip uit WO2 waaraan jij vermoedelijk refereert. Dat was een heel andere vorm omdat het gekoppeld werd aan racisme en fascisme. De gevolgen daarvan waren heel wat ernstig dan we nu zien met al die gekleurde rommeltjes op straat…

   Like

   • Die vormen van nationalisme bestaan nog steeds en zijn nooit weg geweest. Dat soort tuig heeft zich alleen een beetje rustig gehouden tot zo’n twaalf jaar geleden. Kijk eens rond op twitter wat men zoal over imnmigranten zegt. Ze moeten van menigeen letterlijk de gaskamers in hoor.

    Like

 3. Práát me er niet van, je leest me al lang genoeg dat ik er ábsoluut niet bij wil horen, ik heb geen anderen nodig om mezelf te laten stralen. Wie mij komt vertellen dat WE gewonnen hebben maak ik altijd even duidelijk dat ik niéts gewonnen heb en niet bij WE hoor, ik verlies alleen maar in deze weken want ik erger me groen en geel aan de overtrokken onzin.

  Like

 4. #Laurent – In de afgelopen jaren is niet alleen het nationalisme in die zin enorm gegroeid, ook het fanatisme, extremisme en dergelijke stromingen. Soms moet je even in de breedte kijken om het overzicht te behouden. Hier ging het me meer om al die uitingen van nationale trots bij vooral autochtone inwoners van de betreffende landen…

  Like

 5. OT: natuurlijk is dit niet hetzelfde nationalisme, maar het gevoel dat er uit spreekt is imo wel hetzelfde: “wij zijn beter dan de anderen”… en dat kan tot nare uitwassen leiden. Ik sta daar een beetje rillerig tegenover want zelf voel ik me wereldburger en vind dat alle mensen gelijk zijn. Of zie ik dat mis?
  Jij ook een fijn weekend Leo, geniet er van ook al zullen het waarschijnlijk druilerige dagen worden.

  Like

  • Het nationalisme dat leidt tot separatisme, fascisme of racisme is uiteraard de verkeerde vorm. Maar dat is gelukkig bij het voetballen minder aanwezig. Opvallend is wel dat we na zo’n sessie als het WK de spullen keurig opruimen, wegbergen voor een volgende gelegenheid. Zegt wellicht iets over ons gevoel t.a.v. globalisering en organisaties als de EU die ons in grijze muizen wil doen veranderen?

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.