Toeval?

OLYMPUS DIGITAL CAMERAVeel mensen missen in hun leven een TomTom of soortgelijk apparaat om aan hun bestaan of carriere bewust richting te geven. Soms krijg je op je eigen zwabberkoers echter een signaal, via iemand die je kent of toevallig tegen het lijf loopt, waardoor je ineens een (ander) doel voor ogen krijgt en je achteraf kunt stellen dat je alsnog op je plekje bent terechtgekomen. Zaken gaan vaak niet onopgemerkt aan ons voorbij en als je net als ik wel eens terugkijkend redeneert op basis van de opgedane feiten en ervaringen kom je er achter dat het leven soms echt vol toevalligheden zit. Vaak is het niet wat je kunt wat bepaalt waar je gaat of mag werken bijvoorbeeld, maar wie je kent. In mijn carriere zitten heel wat van dat soort plotwendingen. Van weinigen heb ik spijt op enig moment het hart of hoofd te hebben gevolgd. Een enkele keer was de beslissing verkeerd. Maar ook dat hoort bij je leven. Hetzelfde vindt je terug als je naar je relaties kijkt. Moet je eens zien hoe vaak je via, via,  tegen iemand aan liep of pakweg in een metro naast een ander mens ging zitten die nu, 25 jaar later bij wijze van spreken nog naast je zit. Jeugdigen maken dit mee, volwassenen en zelfs ouderen hoor. Niks menselijks is ons allen vreemd toch?

Leo in gele Citigo 1460120_658370900849958_1230431956_nMijn eigen carriere is nauw verweven met mijn persoonlijke leven. Ik stam nog uit een tijdperk dat je vooral moest ‘doorleren’. De grote frustratie van de generaties voor ons was het gebrek aan leermogelijkheden (bijvoorbeeld door de oorlog) waardoor het leven op een andere niveau verliep dan wellicht in eigen jeugd gewenst of gedroomd. Toen ik in de laatste klas van het brugonderwijs (ik gebruik de moderne term..) zat en bij God (RK onderwijs) niet wist wat ik daarna moest doen, kregen we op een goede dag in mei van dat schooljaar voorlichting van een meneer die namens de Nederlandsche Middenstands Bank (nu ING) nieuwe mensen zocht. En die vond men naar eigen ervaring juist bij de katholieke leerlingen. Vanwege de discipline die hen was bijgebracht. Ik was meteen ‘om’ en meldde me aan. In september van datzelfde jaar zat ik al in een introductiecursus, maar meteen ook op het Handelsavondonderwijs. Want dat was een van de eisen. ‘Doorleren, doorleren en nog eens doorleren’. Het kantoorwerk dat ik ging doen was zwaar, langdurig en leerde me veel tucht en orde. Maar ook administreren op een wijze die me nu, al die decennia later, nog van pas komt. Een jaar na mij verscheen een zeer jonge, maar voor mij uiterst aantrekkelijke, jongedame als nieuwkomer op onze afdeling. Kaassie voor een puber vol hormonen.

???????????????????????????? Toeval? Zeker! Ik maakte er werk van en een jaar of vier later waren we een paar. Voor de wet en begonnen ons eigen onafhankelijke leven. En dat duurt tot de dag van vandaag. We woonden nog in, maar voor mij was dat een hemel na een soort van hel die ik mijn jeugd voor een deel dan toch maar noem. En dat toeval is altijd op mijn pad gebleven. Banen, ontmoetingen, vrienden, bestemmingen, hobby’s. Alles werd aangeraakt door dat stomme toeval. Natuurlijk hielp ik af en toe wel eens een handje, maar toch. En jullie lieve lezers en lezeressen, ook wel eens het idee dat het toeval wel erg vaak een rol speelde in jouw leven? Vertellen hoor! Ik ben er oprecht benieuwd naar.

8 thoughts on “Toeval?

 1. Misschien niet eens “toeval” dat een deel van je leven bepaald maar “omstandigheden” en milieu!
  Hoewel ik nergens een echte uitblinker in ben heb ik wél veel kantjes waarmee ik zeker een boterham mee zou kunnen verdienen. Mijn omgeving, noem het milieu zo je wilt heeft bepaald waar ik terecht kwam. Omdat er natuurlijk óók nog sprake is van karakterinvloeden zal de één meer streber zijn dan de ander. De één zal een geboden kans durven grijpen , de ander niet en zo blijft het toch voor iedereen anders in hoeverre het toeval een rol speelt.
  voor mij staat wel vast dat op dit moment het nut van “scholing”een beetje overschat wordt.
  De mensen waar ik het meest aan te danken heb, en ook de meeste bewondering voor heb ( of had) hadden niet meer dan lagere school!

  Like

  • Tja, dat kan ook een belangrijke rol spelen. Wordt je met een gouden lepel groot gebracht zijn de toevalligheden in je leven anders dan wanneer je met je handen leert eten. Dat doorleren zat vooral in die generaties boven ons. Die kwamen het zelf te kort en wilden domweg dat hun kinderen het beter kregen. In allochtone kring zie je nu, een halve eeuw later, vaak dezelfde stromingen. Vandaar dat veel meiden uit die groepen het zo goed doen…

   Like

 2. Tja Leo, ik geloof niet in toeval maar in wat je toe-valt. Alles heeft een reden en een bedoeling. Soms zie je die pas na járen. Heerlijk als je met je maatje getrouwd bent, waar je helemaal happy mee bent. Heel herkenbaar. Fijn week-end!

  Like

 3. Leerde jij de liefde van je leven op het werk kennen Leo, of heb ik dat mis begrepen? Ik elk geval is in het huwelijksbootje stappen geen toeval denk ik, jullie waren voor elkaar bestemd!
  En als je het weten wil, ik heb nooit spijt gehad voor elke keuze in mijn leven, beroepsmatig of privé, het heeft allemaal een doel gehad…
  Fijne zondag jongen!

  Like

  • Ja, op het werk. En daarna ook vele goede vriendschappen die tot op de dag van vandaag worden gekoesterd ook via het toenmalige (steeds verschillende) werk. Maar dat toeval bracht me wel meer bijzondere zaken of mensen…

   Like

 4. Ook al ben ik dan wel niet een ‘lieve’ lezer, 😉 heeft het toeval zeker meegespeeld in mijn leven en vaak onaangenaam, maar als ik alles overdenk mag ik niet ontevreden zijn.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.