Van onzin tot luchtweerstand..

Stel dat je het eens bent met de linksies die menen dat alles wat fout is in onze wereld de schuld is van rechts denkende wat meer volwassen automobilisten. En dat je dan ook meent dat iedereen in een elektrische auto de Aarde moet gaan redden, dan wel moet overstappen op een elektrische fiets of het door ‘groene stroom’ aangedreven OV. Dan krijgen we een wereld die zelfs in de boeken van types als Marx of Lenin nog niet kon worden bedacht. Een bovenlaag die alles kan kopen wat zijn/haar hartje begeert, een veel grotere onderlaag die als voetvolk gaat dienen voor die bovenlaag.

En die onderlaag zich dan maar geen illusies moet maken over vakanties, een huurhuis, laat staan een eigen woning, water en brood nog net behoort tot het menu en de contra-revolutie wordt onderdrukt door een Groenlinkse Revolutionaire Garde die elke tegenspraak met harde hand uit de samenleving verwijdert. In zo’n samenleving willen we als normale democratische lieden niet leven. Gelukkig krijgen die linksies het vooralsnog niet voor het zeggen in dit land maar doet de Grachtengordel er verder alles aan haar stempel op de maatschappij te drukken. Ook op het gebied van automobiliteit. Men wil wel elektrisch rijden maar doet dat niet meer in de van voorheen bekende autotypes als een sedan (vaak familiewagens met een grote letterlijk uitstekende kofferbak).

Ook de compacte driedeurs hatchback is uit geraakt net als de kleine (en zuinige) A-klasser. Tot die laatste categorie behoren wagens als de KIA Picanto, VW UP! of Toyota Aygo. Die karretjes zijn echt zuinig, bieden voldoende comfort voor ritjes in de regio of naar de familie en waren tot voor kort nog aardig betaalbaar ook. Maar nee, het moet allemaal elektrisch en dan zijn die kleintjes van de huidige generatie niet te gebruiken. En wat zie je dan? De SUV in al zijn verschijningsvormen. Groot, hoog, log, en onzuinig. Maakt niet uit of je diesel verstookt of om de 300km aan de stekker hangt. Een rijdende container is niet zuinig te maken, een kogelvormige lage auto wel.

Maar die laatste soort kiest geen kip. Hoeveel echte (of betaalbare) sportwagens voor de gewone man zijn er nog te vinden in de merkshowrooms? Nul! En ook Chinese nieuwkomers als MG en Lynk & Co brengen de SUV voor de jonge manager zodat die zich ook een hele meneer of mevrouw kan voelen. Zelfs in het goedkopere segment zijn die SUV’s goed voor een groot marktaandeel. Kennelijk tel je in leaseland niet mee als je er niet in rondrijdt. Sommige van die wagens vind ik persoonlijk nog wel geslaagd, maar de meesten toch echt niet. En echt, ze rijden domweg onzuinig, dus minder ver dan hun gestroomlijnder soortgenoten. Waarom zijn we er dan zo gek op? Allemaal een kwestie van status.

Hoe groter de auto, hoe belangrijker je vermoedelijk bent in de wereld waarin je als mens naar eigen idee acteert. Ging vroeger al op voor mensen die bijvoorbeeld een Audi of BMW mochten kiezen van hun baas. Die kwijlden dan bij het idee dat ze een Avant of Touring mochten berijden, de stationcarversie van veel door die Duitse merken geleverde modellen. Bij andere merken ging dat net zo. Veel extra ruimte en vaak voor vrijwel hetzelfde geld. Dus daarom nu hup massaal in de SUV. 45% van de markt is nu gevoelig voor dat grote en omvangrijke. Verheven boven de andere weggebruikers en als jouw SUV kleiner is dan die van de buren droom je vanzelf van een nog grotere. Nou die komt er aan. Ook het van voor de financiele crisis bekende patsermerk (GM)Hummer komt met een elektrische versie. Zo breed dat hij niet door de straten van de meeste plaatsen in ons land heen kan komen zonder halve gevels te slopen. Maar wel een stoer ding. Kan het schelen dat je dan stroom verbruikt als een heel huishouden gedurende een jaar? Maakt het uit, je rijdt elektrisch en redt de planeet. Dat spul komt vast snel in zwang op de Zuidas. Maar ik zal die types alleen maar zien als asociaal en onaangepast. Net als van die met een brullende V8 in hun sportwagen de banden lieten verbranden bij het wegrijden van een stoplicht. Maar ik zal wel worden gezien als te oud en niet meer bij de tijd. Het is niet anders….(Beelden: archief Yellowbird)

13 thoughts on “Van onzin tot luchtweerstand..

 1. Toch wel comfortabel hoor, zo’n ruime wagen met hoge instap. Ik denk niet dat wij nog terug kunnen naar een sedan. Maar zeker niks elektrisch zolang er nog een andere mogelijkheid is.

  Like

 2. Auto’s worden stilletjesaan een onbetaalbare luxe voor iedereen. Met bepaalde oude wagens mag je al bepaalde steden niet meer binnen of je betaalt een forse boete. De auto industrie lijkt niets te doen om deze neerwaarse spiraal tegen te houden.

  Like

  • De autolobby is gelukkig redelijk sterk. Maar snapt ook dat als regeringen onder linkse druk meegeven aan de wens om zgn, uitstootvrij verkeer wettelijk op te leggen, het geen zin heeft om nog dikke diesels aan te bieden. Ook al zijn die tegenwoordig aardig schoon. Ook benzinewagens krijgen tegenwoordig het label Euro 6b/c mee en dat is echt schoon. Het enige lastige van de discussie over elektrische wagens is dat men vrijwel geen betaalbare kleine wagens kan bouwen en leveren waarmee mensen ook echt een stuk onderweg kunnen. Een tripje Zuid-Frankrijk vraag nu 6-10 keer opladen onderweg…. Dat is echt geen optie voor veelrijders…

   Geliked door 2 people

 3. Nou ik hoor duidelijk ook niet bij “de we” waar je het over hebt een SUV is véél te groot voor mij, ik koest mijn Suus hoewel die qua hoogte eigenlijk best voor een SUV door zou kunnen gaan. 😉

  Like

 4. Een straatgenoot van me rijdt in een Daihatsu Terios. Een soort kleine SUV, ook hoog en een beetje stoer, zonder al te veel te overdrijven. Maar ze worden helaas niet meer gemaakt…
  Je hebt gelijk wat betreft je kritiek. Het wachten op de betaalbare elektro-auto. Zal waarschijnlijk wel uit China komen.

  Like

  • Als oud vertegenwoordiger voor dat merk weet ik wel dat deze Japanse wagens vooral bedoeld waren voor ofwel echt terreingebruik dan wel om stoerder over te komen dan je in feite was…. Ze verkochten indertijd best goed…

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.