Impulsgedrag…

Onlangs uitte een goede vriend in mijn richting de persoonlijke observatie dat hij het idee had dat ik ‘vaak impulsief zaken aankocht’. Hij zelf was niet zo. Was soms maanden van te voren bezig met op- of uitzoeken van details of specificaties dan wel prijzen voor een artikel of grotere aankoop. Daarmee wist hij wat hij in huis haalde of voor de deur. Ik geeft toe dat ik daar even over moest nadenken. Was dat nou echt zo? Conclusie; het viel en valt wel mee. Maar als ik iets in de bol heb ga ik in een bepaalde richting en wacht tot ik het ‘juiste gevoel’ heb naast allerlei rationele afwegingen die tot een besluit moeten of kunnen leiden. Dat juiste gevoel had ik ooit met die partner die mijn leven lang geleden alweer verrijkt(e). Maar ging ook op voor dat huis waarin we nu wonen en wat de eerste koopwoning van ons als familie ooit was. De eerste keer dat ik hier binnenstapte en even rondkeek wist ik dat het ‘goed voelde’.

De veel serieuzer zaken als financiering, verhuizing etc werden bijna bijzaak. En het huis stelde niet teleur. Gold ook voor de aankopen van hobbyzaken of nieuwe auto’s in de afgelopen pakweg 25 jaar. Je weet wat je wilt (en echt na zoveel jaren in de branche weet ik dat echt wel..), zoekt er een leverancier bij die dat gevoel ook overdraagt en hup, je doet zaken. Nooit teleurgesteld. Dat geeft toch een zeker vertrouwen.

Ook bij de keuze van nieuwe huisdieren door de jaren heen ging het zo. Goed gevoel? Leuk diertje? Aanvulling op ons gezin? Doen! Anders wordt het echter wel als ik die besluiten moet nemen namens anderen. Want dat is veel ingewikkelder. Je schat zaken wel eens verkeerd in. Nou ja, dat lost zich ook door de tijd heen wel weer op. Maar toch. Daar kleun ik wel eens mis. Bij het kopen van meubels ben ik overigens qua afstemming van gevoel op ratio ook zo…. Je gaat even proef zitten, bezoekt diverse winkels (een crime) en krijgt een bepaald gevoel of niet. Jaren geleden alweer met het huidige bankstel deden we dat ook.

We hadden een bepaald budget in de bol en beschikbaar voor dat jaar en wisten wel ongeveer wat we wilden. Hadden indertijd een oudere poes en twee jonge katers in huis. Bank moest dus tegen een stootje kunnen. Op enig moment vonden we bij een grote Brabantse meubelzaak met filiaal in Amsterdam Zuidoost een bank die heerlijk zat. De verkoopster wist van wanten en maakte een fraaie deal. We gunden haar de order. Nog even terug naar huis, uitmeten en nog eens rekenen. Kon, qua ruimte en geld, maar ook ‘die extra stoel zou handig zijn in dezelfde stijl’. Dus terug en de order aangevuld en geplaatst. Die stoel werd een met dezelfde stof als de bank uitgemonsterde fauteuil die heerlijk zat. Met lederen zijstukken… Kan dat wel met die katten? Ja hoor, gaat prima… Doe maar. De dure stoel kwam er bij. Extra-budgettair. Na levering harkte de oudste van de twee jonge katers van toen binnen een dag of wat de nodige halen in het leer… En dat is niet beter geworden door de jaren. De opvolgers voor die toenmalige katten weten of van wanten en die stoel heeft iets voor ze. Helaas. Dus dat wordt binnenkort weer zoeken. En nog wat langer nadenken en niet ‘vanuit een impuls’ besluiten. Best lastig. Maar ik heb mijn lesje geleerd…. Nou ja, op het gebied van meubels dan. De rest bevalt nog steeds prima. Daarnaast…. Kopen (shoppen) is ook best leuk…als je er van houdt? Zijn jullie, beste volgers, impulsmensen of meer van het lange nadenken en dan pas besluiten? Even los van de beschikbare budgetten, want die zijn ook bepalend natuurlijk…Ben benieuwd….. (Beelden: Prive)

16 thoughts on “Impulsgedrag…

 1. Ik weet gewoon heel goed wat ik wil. Ben ik dan een impulsmens? Niet echt want als ik niet vind wat ik zoek, dan koop ik het niet. Zo hebben we wel een jaar of drie gezocht naar eetkamermeubels tot we de juiste tegenkwamen.

  Geliked door 1 persoon

  • Gek genoeg geef ik niet zoveel om mode bij meubels of zo. Het moet goed zijn (zitten), aardig ogen, katten aan kunnen, slim zijn (kasten) of vrouwlief behagen (keuken). Bij een van de verbouwingen die we een jaar of wat geleden lieten uitvoeren was ik wel degene die uit de bol aanwijzingen gaf over hoe ik dakkapel, ramen, deuren etc voor me zag. Dat hielp veel, want achteraf ben ik daar nog steeds heel bij mee…

   Like

 2. impulsen heb ik leren onderdrukken, althans, wat aankopen betreft.
  Het ging me te vaak aan het hart als ik zag wat we in huis hadden gehaald dat achteraf niet beviel, of een miskoop was, of ten onder ging in gezin en gedierte. Over de dieren zelf had ik niets te zeggen.
  Het is maar goed dat bij de koop van een woning veel rompslomp voorbij komt, bank, notaris, hypotheek, dat geeft ruimte om te overleggen.

  Geliked door 1 persoon

  • Vandaar dat ik ook vaak dat gevoel laat spreken. Ook als ik na een tijdje ontdek dat dingen of mensen niet zo in elkaar steken als ik had verwacht. Maar gelukkig heb ik door de jaren heen op vele terreinen de nodige ervaring opgedaan….:)

   Like

 3. In de regel ga ik gericht kijken, of het nu een jurk is of een nieuwe bank. Heb ik een keus gemaakt, ga ik vervolgens lang dubben of de koop ook dóór gaat. Ik raad de verkoper aan om maar een poosje iets anders te gaan doen, want het kan zo maar kwartier duren voor de pinpas wordt getrokken

  Geliked door 1 persoon

 4. Wij halen veel bij de kringloop. En soms via Marktplaats. Kun je geen buil aan vallen. Ik heb zelf weinig nodig. Maar als ik eens in een winkel met mooie spullen kom, word ik wel hebberig van al die dingen. Maar ik bedwing mezelf dan en maak dat ik wegkom 🙂

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.