Westergasspektakel…

Samen met onze Soester vriendjes op stap in onze stad is altijd een waar genoegen. Zeker omdat we dan een of andere bestemming zoeken met een zeker vermakelijk of cultureel genoegen als resultaat. Onlangs was dat dus weer zo en togen we vanaf het Centraal Station wandelend naar het fraaie Westerpark en daarin gelegen bijna museale Westergasfabriek-terrein. Hoewel de gebouwen daar (terecht) een historische industriele functie doen vermoeden is het nu vooral een cultureel centrum. En daar binnen werd een prachtige expositie/voorstelling gehouden die eigenlijk niet in woorden (of zelfs enkele beelden) is te beschrijven.

Stel je dan maar even voor dat je in een enorme hal terecht komt waar binnen het bewust donker wordt gehouden en waar overweldigende muziek je oren op voorhand al bezig houdt. Pink Floyd of Gregoriaanse koren… Het behoort toe aan een lichtshow die ik in mijn hele leven nog nooit heb gezien of meegemaakt. En echt, autofabrikanten maakten van dezelfde techniek gebruik op kleinere schaal bij de introductie van nieuwe modellen. Dus dat kende ik wel. Dit is echter in alles de overtreffende trap met een turbo er op. Muren van pakweg 15 meter hoog zijn ineens projectieschermen, zowel voor, achter als naast je.

Alles beweegt, popt op en verdwijnt weer en omdat men beelden benut die te maken hebben met de geniale (maar ook wat gekke) schilder Salvador Dali of de door velen als briljant geziene architect Gaudi is alles kleurrijk en bijna vloeibaar. De muziek versterkt het gevoel. Ga er wel bij zitten, want echt, het overweldigt iedereen en als je niet oplet val je ondersteboven van verbazing of omdat het psychedelische effect van die voorstellingen (opgesplitst in twee delen..) je kan doen wankelen.

De adem stokte soms in mijn keel en ik betrapte me er op dat ik echt intens en vol verbazing aan het genieten was, terwijl ik op andere momenten met name de muziek van Pink Floyd (luidkeels) ook nog mee stond te zingen (mag niet..). Maar dit terzijde. Je bent wel even zoet, want dit is niet een hapsnap-klaar gebeuren. Je wordt in twee onderdelen meegenomen en verdwijnt als toeschouwer in het geheel. En dat samen met soms een paar honderd medegasten die in de enorme ruimte overal staan of zitten en soms gewoon rondlopen. De ruimte is zo groot en de voorstellingen zodanig ingericht dat je nooit iets van het virtuele hoeft te missen. Briljant bedacht, geweldig uitgevoerd. Aan de zijkant van het hoofdgebouw nog een paar ruimtes met sub-exposities.

Waaronder een waar je in ligstoelen kunt ervaren hoe je computer gestuurd op een scherm van 10×4 meter een oud IBM letterbolletje uit een schrijfmachine kunt laten (des)integreren in kleine stukjes metaal en daarna weer kunt laten terugvloeien tot een geheel. Het is echt te gek. Aanrader voor hen die wel eens iets bijzonders willen ervaren. De voorstelling heet ‘Fabrique des Lumieres’ en kost je als volwassen bezoeker 16 euro. Maar dan krijg je ook wat. In de omgeving van het theater is van alles te eten en te drinken, en als je even tot rust wilt komen is er het erg fraaie Westerpark waar men ook nog wat kunst heeft uitgestald. Kortom…leuk bij een bezoekje Amsterdam en iets minder fraai weer wellicht…. (beelden: Prive)

14 thoughts on “Westergasspektakel…

 1. Je hebt het fantastisch mooi beschreven want deze ervaring is niet zomaar in enkele woorden samen te vatten. Wij hebben in februari de vorige voorstelling (Klimt en Hundertwasser) gezien en aangezien Dalí en Gaudí nog loopt tot begin september, zit het er dik in dat we deze ook gaan bekijken.

  Like

 2. Je hebt knap omschreven wat het is, dat is helemaal zo makkelijk niet vond ik. Je vergat alleen bij “zowel voor, achter als naast je” als projectiescherm nog “onder je te vermelden want ook de vloer doet regelmatig mee. Het is een belevenis waarin je je moet onderdompelen , ik vond bij deze show de muziek nóg indrukwekkender dan bij de vorige.
  Er is gelukkig geen tijdlimiet aan je intree kaartje want al duurt de show op zich maar een uur, je moet er echt wel 2x rond gaan om alle effecten vanuit alle hoeken te ervaren.

  Like

  • Ja, het is net de Cineac bios van vroeger, doorlopende voorstelling, dus je neemt gewoon de tijd…. En idd was er ook op de vloer het e.e.a. te zien, maar ik zat zodanig dat ik vooral de grootste muur, plafond en delen zijwanden kon observeren…

   Like

   • Wij zijn één rondje van de voorstelling op een vast plek blijven zitten en hebben daarna nog een uur de ronde gedaan en omgekeerd kan natuurlijk ook maar er zijn maar weinig zitplaatsen (tenzij je op de grond gaat zitten wat er heel veel doen) dus toen we vroeg waren hádden we zo’n zitplaats en hebben die benut.

    Like

   • Wij hadden door het bewegen van de massa af en toe even een lekkere zitplek, maar ik heb ook een deel staande bekeken. Dat geeft eigenlijk nog meer dynamiek….

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.