Vakantie vieren…

Het is er intussen de tijd van het jaar voor. Hele volksstammen vertrekken in de komende weken weer naar allerlei leuke vakantiebestemmingen. De een zoekt het dichter bij huis dan de ander, als we niet in Verweggistan zijn geweest is het kennelijk niet goed voor ons eigen ego of de bijbehorende geneugten. We vliegen, sporen, bussen en rijden er wat aan af. Was vroeger wel anders. Een weekje Zandvoort was al een heel ding, veel gezinnen hadden er het geld gewooon niet voor. Bij ons was dit anders. Mijn toch eerzuchtige moeder wilde elk jaar wel weg. Ze vond dat ze er recht op had na een jaar hard werken. En omdat haar interesse uitging naar Limburg en dan met name de heuvels in die hoek van het land, wisten wij als kinderen al dat we ieder jaar die kant op zouden gaan. Wel altijd met verschillende auto’s, want leasepa ‘deed in die dingen’ en pakte er gewoon een uit de voorraad.

Werden soms avonturentochten. Gelukkig had hij gouden handen, en kon alles onderweg repareren als het mis ging. Nog groter genoegen voor ma, klandistien de grens over naar Belgie. Wat soms niet zo handig was, want er was ook nog controle tussen de diverse landen en zonder papieren aan de grens tegengehouden worden was goed voor veel onrustige spanning. Gek genoeg vonden de ouders dit leuk. Nu moeten we als gemiddelde Nederlander kennelijk vooral ver weg. Met het hele gezin. Inclusief baby en soms huisdier. Of je die er nu zo’n plezier mee doet? Ik herinner mij dat we ooit naar Griekenland vlogen met onze toen nog peuterzoon. Die vond het daar prachtig. Want je kon op het strand scheppen en met je voeten in de zee. En hij werd er bruin van huidskleur.

Een jaar later aan de Nederlandse kust, mijn broer en schoonzus waren indertijd uitbaters van een strandtent en wij waren in de buurt, zag ik precies hetzelfde beeld. Scheppen en voetjes in de zee. Om daar nu dat hele eind voor te vliegen…. Toch heb ik wel mooie herinneringen aan gemaakte reizen hoor! Zoals een rondreis door West-Turkije om maar iets te noemen. Prachtig! Een trip door Florida! Geweldig! Onze reizen naar en door Schotland, de al eens eerder genoemde trip over Gran Canaria per bus om zo aan de bakover in het zuiden te ontsnappen. Geweldig was ook de trip naar Barcelona, paar jaar terug. Heerlijke stad. En natuurlijk de vele, vele, vele keren dat ik in Praag te vinden was. Met de auto of per vliegtuig.

We zagen veel, we aten vaak heerlijk en dronken over het algemeen in goede sfeer een lekker drankje. Snoven vaak de cultuur van zo’n land of stad! Maar dat gevlieg, beter, het gereis in het algemeen staat me nu steeds meer tegen. Rijden is ook zoiets. Ik vind het nu nog wel mooi om een uur of vier achter mekaar door te moeten rijden. Maar langer niet. Toch reden we vroeger in een klap naar Parijs, Praag, Frankfurt. Deden daar ons ding en reden weer terug. Moet er nu niet aan denken. Plezier heb ik aan korte stedentrips. Met onze lieve vriendjes links en rechts. Kerstmarkten in diverse steden, gewoon toeristische tripjes in NL en B. Je ziet of beleeft soms zaken die je nooit eerder had bedacht.

En regelmatig even naar het Duitse land voor onze invulling van lijstjes met zaken die we naar onze mening of voorkeur niet kunnen missen. En dan een schnitzeltje aan de Rijn eten met een goed glas. Altijd fijn, smakelijk, sfeervol en zeer bevredigend. Dat ik dan al weer snel thuis bij de poezen kan zitten is voor mij wel voorwaarde. Ik geniet toch het meest thuis ontdekte ik een paar jaar geleden. En denk maar niet dat dit saai is. Wel veel rustiger. De oude heer Meninggever heeft al zoveel gezien. Honderden uren gevlogen, tienduizenden gereden, en dan dat is best een mooie balans. Huis is thuis, ver is leuk, maar ik laat het graag over aan anderen. Dus reist vrouwlief af en toe gezellig af naar die plekken die zij graag wil bezoeken. En geniet ik op mijn beurt van de vrijheid niets te hoeven. Je moest eens weten hoe leuk dat is….En jij beste lezer, vakantieganger. Campingliefhebber? Gek op de Fransen of de Italianen?? Ik ben echt benieuwd. Ook naar je eventuele wensenlijstje. Waar wil je nog eens heen??  (Beelden: Yellowbird archief/internet)

8 thoughts on “Vakantie vieren…

 1. Ik hoop dat ze alle mensen die vertrekken controleren voor ze gaan. Eerst de schulden betalen. En voor de autoreizigers, wagens en caravans controleren. Eerst de reparaties, dan de grens pas over. Het hele jaar sparen en dan recht hebben op vakantie vind ik krom. In Nederland blijven is saai en hoewel ik dat snap met het huidige weer, komen toch een hoop mensen terug en hebben toch teveel uitgegeven. En dan heb ik het nog niet over het milieu.

  Like

  • Als ze alleen al alle mensen met openstaande boetes zouden checken werd het al iets…. Voor hen die geen geld lenen om op vakantie te gaan/kunnen is het mij goed dat ze gaan. Net als zij die een nieuwe TV kopen. Prima als je daartoe niet in de schulden komt. Sparen beter dan lenen. Wat het milieu betreft, een vulkaanuitbarsting is goed voor een uitstaat die gelijk staat aan die welke alle auto’s op aarde produceren in een jaar tijd. Afgelopen maanden waren er diverse uitbarstingen. Kortom, dat klimaat redt je niet door niet te rijden. Wellicht door niet meer te leven, maar dat is ook best een heftige optie…

   Like

 2. Voor ook wel “: eigen haard is goud waard” al is een korte vakantie op een van onze waddeneilanden niet te versmaden. Inderdaad met de kinderen destijds veel aan het strand genoten, Ik ontsnapte niet altijd aan een beetje reizen (waar ik niet blij van wordt) en zo zag ik toch nog een stuk of 8 Europese landen. Duitsland en Oostenrijk zelfs meerdere malen. Maar eigenlijk alleen Oostenrijk in de winter vond ik echt vakantie.

  Geliked door 1 persoon

  • Ik heb heel wat landen bezocht in mijn leven en vond dat indertijd allemaal zeer aangenaam vaak. Enkele keer was het eens maar nooit meer zoals Griekenland. Allemaal leuk, maar ik lig toch het liefst in eigen bed….:)

   Like

 3. We hebben het een beetje hetzelfde als jij Leo. Het is knetterdruk overal dus autorijden in die drukte is al geen plezier meer. Als we gaan overwinteren is het op de campings overvol en campers zijn er ook zo veel bij gekomen dat gewoon niet leuk meer is. Overal wordt het vrij kamperen aan banden gelegd omdat mensen er een dermate zooitje van maken dat vele gemeenten bedanken voor de eer alle rotzooi op te ruimen na hun vertrek. We hebben dus onze camper verkocht en gaan nu overwinteren in een appartement. In het hoogseizoen met alle rumoer en drukte van dien krijgen ze ons al helemaal niet op reis 🙂 Dan vermaken we ons hier in en rond Den Haag en Scheveningen. Altijd iets te beleven, nooit saai en ’s avonds weer lekker in ons eigen bed 🙂

  Geliked door 1 persoon

  • Gisteren onderweg. Hele rijen trucks op de snelwegen. Rond de grote centra altijd enorm druk. Opbrekingen bij Rotterdam, omrijden, kilometerbegrenzing, files, idioten op de weg, aanslagen op jouw leven door domheid of arrogantie, trucks die gewoon naar links komen als jij er naast zit. Zie daar een paar uurtjes Nederlandse snelwegervaring. Is in andere landen niet echt veel beter…De lol gaat er zo wel vanaf….:)

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.