Karakter en genen…

Als ik naar sommige mensen en hun gedrag kijk ben ik altijd benieuwd waar hun manier van leven of doen en laten vandaan komen. Immers, we zijn op onze eigen wijze uniek natuurlijk, maar bezitten ook de nodige genen in ons gestel die we overnamen van (voor)ouders. Daarbij is het gedrag van die generaties boven de onze vaak bepalend voor onze eigen manier van levensinvulling. Eerder al beschreef ik de ‘logische keuze’ van kinderen om in de voetsporen van hun ouders te treden waar het gaat om beroepskeuzen, vakantiebestemmingen of invulling van het eigen gezinsleven. Het kan ook leiden tot een totaal andere keuze om vooral niet op die ouders te hoeven lijken.

Omdat je bepaalde eigenschappen van die ouwelui niet ziet zitten, of omdat ergens in jouw geest een afkeer van gewoonten zorgt voor een standvastig plan zelf niet hetzelfde gedrag te vertonen. Ik heb dat met roken gehad. Afkomstig uit een echt rokersgezin (na WO2 was dat voor veel mensen normaal geaccepteerd gedrag..) waar ook de alcohol nog wel eens rijkelijk vloeide (succes moest gevierd..) had ik zelf nul behoefte aan beide verdovende middelen. Maar kreeg ik wel weer met de paplepel de liefde voor alles wat reed en vloog mee en werd me ook uitgelegd dat je nooit voldoende cultuur en geschiedenis tot je kon nemen. Waren zowel mijn pa als stiefpa beide echte automensen, ik koos toch in eerste instantie voor de luchtvaart, om er daarna via een vrij logische nieuwe keuze alsnog in terecht te komen.

Daarnaast hadden zowel mijn broer als ik een relatief grote verhaalkundigheid en zakelijk inzicht wat weer leidde tot dat wat wij beiden deden of nog doen. Bij anderen zie ik dat de creativiteit van moeder zich vertaalt in dochters, dat het sociale wat in sommige families diep in de genen lijkt te zitten, ook in de kinderen en zelfs kleinkinderen is terug te vinden. Of als de ouders van de tattoo’s zijn, de kinderen dat ook overnemen, dan wel precies andersom kiezen om dat nu net niet te doen. Net als geloof, doorgegeven via de generaties of de nodige scholing. Van sommige mensen snap ik niet hoe ze zijn geworden zoals ze blijken of bleken te zijn. Heb heel wat ellendelingen meegemaakt. Wat moeten dat voor ouders zijn geweest vraag je je dan af. Want als je zelf vals bent of overdreven jaloers, wat ging er dan mis in je genen?

Of als er erger stoornissen optreden die je dagelijkse handelen beinvloeden? Denk aan mensen die het verkeerde pad op gaan. Pedofielen, verkrachters, overvallers, plunderaars of linkse revolutionairen. In dat laatste geval is het vaak toch een kwestie van opvoeding in een kneiterlinks milieu. Met waanvoorstellingen over de ‘ideale wereld’ of zoiets. Dan wel zoals je ziet in door totalitaire of godsdienstgekke regimes bestuurde landen waar kinderen al vanaf de prille jeugd krijgen ingeprent wat de ‘enige juiste weg is’. Wat daar van komt merken we dagelijks. En met een uitgeklede zorgsector valt op spoedig herstel niet te rekenen. Leren leven met de waanzin…..Geen fijn idee. Maar ach, in ons aller genen zit ook een oerdemocratisch genenstekje dat iedereen de kans geeft om zich te ontwikkelen. Dat onderscheidt ons ook van die dictaturen. Gelukkig maar…. (beelden: eigen archief)

20 thoughts on “Karakter en genen…

 1. Nature or nurture?
  De afkomst of de opvoeding?
  Instinct of intellect?
  Het voortdurende terugkerende onderwerp in heel veel wetenschappelijke onderzoeken.

  in sommige gesprekken wordt opgemerkt dat de appel niet ver van de boom valt.
  Met een open en onbevangen blik blijkt dat elk mens uniek is. (Mijn Liberale inslag)

  Daarbij ben ik ook nog eens een groot voorstander van het hebben en geven van een tweede kans. (Mijn sociale karakter)

  Mij verschuilen achter mijn genen en/of opvoeding? Na verloop van tijd overheersen de eigen keuzes en beslissingen. En juist dat triggert mij telkens weer bij het oordelen van veroordelen van mensen en groepen. In mijn ogen is dat een haatdragendheid waar ik een grondige hekel aan heb!

  Mijn voorkeur gaat er naar uit om telkens weer opnieuw te ervaren, zonder vooropgezet idee. Mag ik dat sociaal liberaal noemen?

  Vriendelijke groet,

  Like

  • Het hemd nader dan de rok? De een toch gevoeliger voor afkomst/herkomst dan de ander. De ene cultuur houdt nakomelingen kleiner dan de andere. Heeft met verschuilen niks te maken. Het zijn keuzes die je maakt. Zo was in onze familie nieuwsgierigheid naar wat elders plaatsvond/vindt een goede leidraad richting hoe we ons qua studiekeuzes of baan/carriere ontwikkelden. Veel van de toenmalige vrienden uit de straat van toen kozen voor dichtbij blijven en wonen vaak nog in dezelfde omgeving. Ook binnen bedrijven zie je vaak dat de ene mens qua carrierewens de andere niet is. Als vader boekhouder was vindt zoonlief een carriere als accountant nog wel een hele stap, de zoon van de dominee wil nog wel eens zelf het geloof uitdragen en als men uit kunstenaarskringen stamt zie je dat de nakomelingen ook die kant op gaan. Geloof doorgeven is er ook zo een. Sommigen volgen het pad van de ouders, anderen zetten zich er juist sterk tegen af. Wat ook weer per cultuur verschilt. Een ding is wel zeker, politieke voorkeuren komen veelal via opvoeding door bij de volgende generaties. Ik heb om me heen een paar voorbeelden waarbij met name in linkse kringen kinderen vaak dezelfde dan wel nog extremistischer voorkeuren omarmen. Indoctrinatie daarbij niet vreemd. En zeker, ook ik maakte zoiets mee. Mijn leasepa was sterk anti-fascist maar ook anti-communist. Extremen hebben niet mijn voorkeuren….

   Like

 2. We leven in een maatschappij waarin je keuzes kunt maken. Dat we beinvloed zijn door onze ouders, cultuur enz. is een feit, maar toch is het je eigen keuze om welke weg dan ook in te slaan in je leven.

  Like

  • Daarover geen misverstand hoor, maar je zult op enig moment toch ontdekken dat je bepaalde keuzes maakt die in lijn liggen met wat je van thuis mee kreeg. Omdat je nu eenmaal die genen van beide ouders in je draagt,…en opvoeding veelal ook niet aan je voorbij is gegaan…

   Geliked door 1 persoon

 3. Hier kan ik uren op los gaan, haha. Ik heb voor mezelf geaccepteerd dat ik inderdaad een mix ben van de genen van al mijn voorouders, maar omdat het een unieke mix is, ik daarin dus mezelf ben.
  In mijn familie heerst bijvoorbeeld heel erg het “om dingen heen praten” en lekker passief agressief worden als iets je tegenzit.
  Laat ik dat nou allebei ook hebben aangeleerd, maar ook allergisch zijn voor allebei. Dus besloten dat ik het anders doe. Genen en opvoeding bepalen veel, maar niet alles. We hebben altijd nog onze eigen keuzes, hoe gekleurd die ook zijn door wie wij zelf zijn.

  Like

  • We zijn geen fotokopie van onze ouders uiteraard. Maar het valt niet te ontkennen dat we fysiek en psychisch vaak toch iets mee kregen van onze voorouders. Dat we via scholing en bepaalde invloeden van buitenaf andere keuzes maken….het kan uiteraard. Ik zoek de aansluiting tussen die genen en de keuzes die wij ma(a)k(t)en…:)

   Geliked door 1 persoon

   • Ja, ook onze ouders waren natuurlijk weer kinderen van hun generatie, omstandigheden en zo meer. Zoals het uitbreken uit het strikte cordon van de jaren 50/60 leidde tot een recalcitrante generatie daarna die weer gestalte gaf aan dat wat er na kwam…

    Geliked door 1 persoon

 4. Ja precies, genen én opvoeding doen en zeggen wel iéts maar hoe er mee omgegaan wordt is toch vaak weer een individuele keuze. Zoals jij al zegt, soms is de opvoeding niet slecht maar toch een reden om je er tegen af te zetten en zélf het wiel uit te willen vinden. Ook mijn kinderen gingen heel bewust niét roken omdat wij het wél deden. Belangrijk is alleen dát een kind de ruimte krijgt om zelf dat wiel uit te vinden als hij/zij dat wil.

  Like

 5. Mooi geschreven maar je bent in deze overweging voorbij gegaan aan de invloeden van de leefomgeving. Is iemand toevallig geboren in, bijvoorbeeld, een dictatuur of een verpicht-religieuze staat, beknot dat zowel nuture als nature.

  Geliked door 1 persoon

  • Dan gaat het weer om andere dingen. Zoals drankzucht, vrouwen/mannenliefde, overlevingsdrang, dominantie, aansluiten op de dictatuur of juist verzet daar tegen. Ook in het vroegere Oostblok zag je mensen die keuzes maken. Zelfde zie je nu ook bij al te strenge geloofsgemeenschappen….

   Like

 6. Ik las ooit ergens de zin, je hoeft niet in modder te rollen om te erkennen dat het bestaat. Oftewel je hoeft gedrag van ouders niet na te doen. Moet zeggen dat ik af en toe mijn mond open doe en mijn vader hoor maar ook veel van mijn stiefvader èn oma heb.

  Geliked door 1 persoon

  • Daar is ook niet aan te ontkomen…. Mijn afkeer van al te linkse meningen of gedrag komt toch deels voort uit wat mijn stiefvader ons als kinderen meegaf. De Duitsers waren erg geweest in WO2 (ook voor hem) maar zijn angst voor de communisten was nog groter….

   Like

   • Dus jouw stiefvader heeft zijn pijn, angsten en onzekerheden aan jou doorgegeven?
    Ik kijk toch liever naar een individu, dan dat ik hele groepen mensen over een kam scheer.

    De nuance maakt het leven mooi en plezierig is mijn instelling.
    En alleen op die manier heb ik mij staande weten te houden in Onderwijsland.

    Stille groet,

    Like

   • Angsten werden vervangen door nieuwsgierigheid. Ik heb in mij dat ik mijn mening baseer op feiten. Zoals of het communisme een al dan niet slecht systeem was/is voor de mensheid. Het was het. Mocht het achter het IJzeren Gordijn diverse malen ervaren. Ik woonde en werkte tussen mensen van andere culturen en kreeg daar niet meteen een positieve kijk op richting bijdragen aan onze samenleving. Zijn er uitzonderingen? Tuurlijk, maar juist het feit dat het uitzonderingen betreft zegt genoeg over de meerderheid. Cijfers liegen niet. Of toch? Als ik zie hoe graag men op links cijfers manipuleert en feiten verdraait moet dat wel een manier zijn om anders naar de wereld te kijken….Ik heb daar geen last van. Dat is de persoonlijke ontwikkeling en ook dat is meegegeven in de genen…

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.