Oma vertelt…

‘Maar oma’ riep de kleindochter van 17 vol verbazing naar haar nog altijd goed in het vel zittende grootmoeder die net een slokje nam van haar glaasje sherry, ‘droeg jij vroeger ook minirokken?’. ‘Tuurlijk kind, waren andere tijden, toen kon dat nog, sterker nog, als je er bij wilde horen deed je dat..’. ‘Woow’ en kleindochter bladerde verder in het foto-album dat ze in de boekenkast van haar oma had gevonden. Even verder vond ze vakantiebeelden uit een mooi zonnig oord….En wat ze daar zag deed haar blozen. Oma lag topless op een of ander strand. Naast een man die ze niet herkende als haar opa. ‘Maar oma, lagen jullie met je borsten bloot zomaar op het strand? En wie is die vent??’ ‘Ja kind, dat was heel normaal. In mijn jeugd was naaktheid nog gewoon en we keken ook wel eens rond naar andere partners, je moest toch weten welk vlees je letterlijk in de kuip kon krijgen…’. Kleindochter bestudeerde de beelden nog eens goed, hele andere tijden dan tegenwoordig. Ze moest er niet aan denken dat ze haar jeugdige boezem moest blootgeven aan de zon. Was volgens experts slecht voor je huid, niemand uit haar vriendinnenkring durfde dat in het openbaar en zo maar met een jongen neerploffen op een strand en doen wat in haar oma’s tijd kennelijk wel kon was haar volkomen vreemd. Nee, zo had haar moeder haar niet opgevoed. En ook op school was dat bijna taboe. Blote buiken waren al verboden, de rokken mochten niet te kort en wie zich zomaar in liet met jongens (of omgekeerd meiden) was een rokkenjager of drellebel. Nee, ze kon zich niet voorstellen dat het ooit anders zou gaan. Zo was het goed, en ook geen kans dat je met je hele hebben en houden op internetfora zou verschijnen. In haar hart was ze best wel jaloers op haar oma die in alle vrijheid kon doen en laten wat ze wilde. Nu zo’n nette dame, maar kennelijk met een wild verleden. ‘Ja kind’ zei oma nadat ze nog een slokje van haar drankje had genomen, ‘je oma heeft echt genoten van het leven. En als ik de kans kreeg deed ik dat nu nog. Voordat ik je grootvader ontmoette had ik al een heel leven achter me. Had genoten en alles gedaan wat God indertijd verbood. Maar wat was dat leuk allemaal…Ik hoop oprecht dat jij daar ooit ook achter komt….Proost’. Een twinkeling in haar ogen was even zichtbaar, kleindochter ontging het niet. En met een warm gevoel omhelsde ze haar oma. Wat een schat van een vrouw eigenlijk. En kennelijk met een verborgen verleden. Ze zou volgende keer nog eens doorvragen. Maar nu moest ze weer naar huis. Anders werden haar ouders ongerust…..

16 thoughts on “Oma vertelt…

 1. Mooi romantisch beschreven hoe zeden, normen en waarden onderhevig zijn aan golfbewegingen, veranderingen en ontwikkelingen.

  Wellicht dat vastgeroeste en star denkende mensen hierdoor eigen ideeen en meningen kunnen relativeren?

  Mooie blogpost

  Vrolijke voorjaarsgroet,

  Like

  • Ik vind dat een prima advies voor hen die menen dat slechts de leer van Lenin, Stalin of Mao de wereld ten goede kunnen veranderen. Juist je openstellen voor dat wat in de jaren zestig/zeventig zorgde voor verlichting moeten we koesteren en niet opgeven ten gunste van een doctrine of cultuur die niet kan omgaan met echte liberale vrijheden…

   Like

   • Mag ik het wat ruimer nemen?
    In elke stad, land, werelddeel, cultuur en/of geloofsovertuiging wens ik iedereen de nodige relativering toe.

    Dat wat ik soms hoor of lees is soms beangstigend star.

    Stille groet,

    Geliked door 1 persoon

   • Zo vergaat het mij ook. De afkeer, de haat, de wens om de moderne wereld terug te brengen naar de Middeleeuwen. De afkeer van homo’s, joden, anders denkenden, maar ook de gekte van sommigen die menen dat anti-vaxxers een soort nieuwe joden zijn of dat de Holocaust niet heeft bestaan. Gekte slaat toe. En dat maakt mij als kind van de ‘revolutie’ uit die jaren dat de spruitjes werden vervangen door die vrijheden die zoveel mensen vreugde brachten, buitengewoon somber soms…

    Like

 2. Met een glimlach gelezen en meteen een klein beetje gerelativeerd. Er wáren wel kringen waar het exact zo vrij ging als jij hier beschrijft, maar gemiddeld was het toch meer een tussenweg. Inderdaad monokini op het strand maar niet met Jan en allemaal en keurig iets omgeslagen bij het betreden van de horeca.
  Mini héb ik wel gedragen maar niet extreem mini en ook maar korte tijd, vond het onpraktisch met twee klein kinderen. 😉 Laat mij maar lekker de gulden middenweg bewandelen, altijd gedaan . O ja, en ik was dan wel jong in de sixties maar had in één keer de man van m’n leven te pakken zonder de behoefte met anderen te experimenteren.;-) Maar toch, die glimlach blijft plakken.

  Like

   • Zo hoort dat ook. Voor veel jonge mensen is zelfs de voor ons nog recente geschiedenis mateloos interessant. Zo als ik altijd de verhalen moest aanhoren over de jeugdjaren van de ouders voor WO2. Altijd met een sneufje nostalgie en de vermelding dat het leven toen toch eenvoudiger was….:)

    Like

 3. ….”haar glaasje sherry.”…. Zoo jaren zestig/zeventig! Veterano Osborne Sherry, weet ik me te herinneren van de reclame. Een van mijn eerste alcoholische drankjes. Inderdaad erg tijdgebonden.
  Fascinerend vond ik dat, dames in monokini! Nog steeds hoor, om eerlijk te zijn.
  Alhoewel het er tegenwoordig ogenschijnlijk preutser aan toe gaat, wordt er nog flink wat gerotzooid, al dan niet tussen lakens? Het stiekeme gedoe neemt toe; gaat een eigen leven leiden. Gedoogde losbandigheid?
  Ik moet zeggen dat -hoe ouder hoe wijzer- ik erachter ben gekomen dat het, toen voor mij, teveel om het sexuele draaide. Nu weet ik (denk ik!) beter, nu ik ‘rustiger’ ben geworden.
  Enfin, meer gemotiveerd door filosofische en bezinnende gedachtes, ben ik aanbeland in een serenere belevingswereld dan die van de sex.
  “Sex”,….. de teneur ligt zo aanwijsbaar laag en haast onvermijdelijk instinctief.

  Like

  • Het gaat in dit verhaal vooral om een zedenpreek vanuit een vorige generatie richting de huidige/toekomstige waarin wordt opgeroepen vooral de vrijheden van toen niet vrijwillig in te leveren om al te gevoelige zieltjes niet te kwetsen. Blootheid en schoonheid gaan hand in hand, erotiek hoort bij het leven en seks zorgt voor voortplanting die ons volk overeind houdt. Zonder dat alles wordt het zoals vroeger. Preutsheid, verplichte controle op wat je tussen de lakens doet en veroordelen van hen die regels overschrijven…

   Like

   • …Daarom vraag ik me af, wàt heeft die seksuele revolutie van decennia geleden bewerkstelligd? Oké, mijn generatie heeft daarvan geprofiteerd; lekker los en luchtig, niet meer zo in het harnas of in het gareel. Alles is in beweging, met pieken en dalen. Maar gaan we hier nu terug naar af??
    Zolang ‘de mens’ zichzelf maar niet verliest. Welke criteria hiervoor gelden, ik weet ’t niet?! …… O f toch wel ….. medemenselijkheid, elkaar helpen, óók wanneer het gaat om het overwinnen van blokkerende habits zoals preutsheid en frustraties. M.a.w. gelijkwaardigheid. Humor!! (dus geen verbittering)

    Like

   • Die seksuele revolutie ging ook samen met drank/drugsgebruik, vrije liefde, meer bloot dan een eeuw daarvoor, minder gedwongen huwelijken, loskoppeling van het verstikkende geloof, verkennen van de wereld, veel betere popmuziek, een politieke bevrijding, open uitwisseling van gevoelens, meningen en liefde. Dat we nu weer kiezen voor inkapselen van die vrijheden kan ik niet snappen. Zeker niet als je daarvoor zelfs een geloof importeert dat bekend staat om juist dat. Dan is alles uit die afgelopen decennia voor niets geweest…

    Like

   • …’t Gaat zoals ’t gaat. Niet alles valt te snappen, ook niet vanuit religieuze hoek of anders wereldlijke benaderingen. Het (de samenleving) hapert langs alle fronten en dat zal volgens mij altijd zo blijven op onze planeet. Geen Utopia hier in het vooruitzicht, helaas.

    Like

   • Utopia bestaat ook niet. Dat hebben het geloof, communisme, humanisme en zo meer wel bewezen. Ook de klimaat gektesekte zal geen lang leven beschoren zijn. De mens snakt naar persoonlijke vrijheden en houdt niet van onderdrukking of rem op persoonlijke ontwikkeling..Chaos is dan het gevolg en dat zie je nu voorbij komen….

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.