Ouderen en hun genoegens…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mensen kennen in hun leven heel wat verschillende fasen. Jeugd, opgroeiend volwassen, volwassen/gebonden, carrieremakend, kinderen, oudere jongere en dan de fase dat het leven geen druk meer zet op de toekomst. Je wordt iets ouder en neemt de tijd om nu eens echt te gaan doen wat je altijd al van plan was maar nooit de tijd voor had of de gelegenheid. Druk als we zijn maken we eerder ruimte voor een carriere of de kinderen, dan dat we voor ons zelf zorgen. Dat mag tegenwoordig ook pas als je tenminste tot je 67e hebt doorgeploeterd. De generatie voor ons mocht al een jaar of tien eerder met de VuT en die mensen hebben heel wat langer van hun vrijheden kunnen genieten. Met behoud van een belangrijk deel van hun salaris. Dat is nu wel anders. Wie al pensioen krijgt weet vrijwel zeker dat dit jaar na jaar wordt gekort. Want anders is de pot (1400 miljard..) zo leeg en krijgt de volgende generatie niets meer….

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vraag is wel of dit nu ligt aan hen die hun leven lang bijdroegen aan het pensioen van zichzelf of dat van dit vutters voor zich, of dat het een kwestie is van verkeerd beleid bij die pensioenfondsen. Rarara. Maar goed, terug naar het onderwerp. Ouderen gaan dus al dan niet gepland genieten. De ANBO zocht onlangs uit wat die mensen dan gaan doen als het leven hen niet meer zo in de nek hijgt. De meesten zijn druk met internet. Daarna wordt er gelezen, gewandeld, gefietst, gewinkeld of in de tuin gerommeld. Een relaxed leventje dunkt mij. Een algemeen begrip als ‘hobby’ scoort ook hoog. Al zullen er best 50-plussers zijn die dat fietsen en wandelen als zodanig aanduiden. Wie met pensioen gaat zou kunnen denken aan lekker bezig zijn met de beurs, of verre vakanties. Maar niets blijkt minder waar. Nederlanders doen over het algemeen liever normaal. En dus willen ze in overgrote meerderheid ‘gezond blijven’, een eerste vereiste voor meer plezier in het leven.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Maar dat reizen trekt wel. Men wil wat zien van de wereld, al was het maar omdat die campings in Frankrijk of Italie nu wel bekend zijn. Men wil het graat een beetje goed hebben op financieel gebied. Zekerheid dat je niet in de armoede terecht komt zit bij de huidige ‘grijze golf’ vaak diep geworteld. De jaren vijftig, toch de jeugdperiode van velen, ligt nog vers in het geheugen. En dat was vaak geen vetpot. Dat je kunt genieten van de vrijheid en NIETS meer van doen hebt met opgelegde verplichtingen is ook zoiets. 50-Plussers zien dat als een groot goed. Net als genieten van of met de (klein)kinderen. Dat men ook ervoor kiest om oud te worden en gelukkig lijkt mij geen gekke wens. Dat zullen meer mensen hebben, ook zij die nog lang niet op die leeftijd zitten. En op een of andere manier herken ik wel wat van dit gedrag en al die wensen. Wat dat betreft is uw meninggever net een gewoon mens. Of zou het komen doordat ouder vaak ook wijzer maakt???

9 thoughts on “Ouderen en hun genoegens…

 1. Wijzer worden?

  Ik weet het niet.
  Al maakt de levenservaring wel dat ik rustiger naar mijn omgeving kijk.

  Ik wens jou veel genot van je pensioen.
  Of dat er voor mij nog inzit betwijfel ik steeds meer.

  Herfstige groet,

  Like

  • Laten we het niet overdrijven. Er is voldoende in de pot te vinden om tot in lengte van jaren uitkering van opgebouwde pensioenen te garanderen. Niet als je natuurlijk die pensioenen gebruikt voor andere zaken dan waarvoor ze bedoeld zijn. Zo roomde het kabinet Kok ooit de winsten van de pensioenfondsen af. En wordt er ook gedeeld met mensen die helemaal niets bijdroegen. Dat blijft toch de zwakke schakel van het systeem. Denk maar eens aan Europa dat graag onze pensioenen wil beheren….

   Like

 2. Ja het is prettig als de druk van de ketel is maar…. wij doen niet zo heel veel anders dan vroeger.
  Al zou het financieel best kunnen is reizen niet zo ons ding. Maar wat vaker in de omgeving bivakkeren en onderweg lunchen is heel gezellig en comfortabel. En zo af en toe het nageslacht eens verwennen met iets dat ze zelf niet makkelijk kunnen permitteren is reuze prettig.

  Like

 3. Voor de jonge oudere van nu is de tijd mooi, meestal zijn er geen kleine kinderen meer. Ondanks een baan hebben ze tijd genoeg om er wat van te maken,weekeinden, vakanties.
  Probleem wat ik vaak zag bij 65plussers is dat men niet altijd zin meer heeft in veel dingen; moe, kwaaltjes, uitgeblust. Jammer maar waar..

  Like

  • Volgens de politici worden we allemaal gemiddeld ouder, zijn fitter, kunnen meer en zijn vooral rijk als we oud(er)zijn. Dus moet er wel ruimte over zijn om te genieten. Dat beeld wordt bevestigd door de lieden die met boot, camper of caravan op stap gaan en geld laten stromen…..

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.