Praag – de Gouden Stad die blijft ontroeren…

In de verhalen over mijn werkkringen in luchtvaart en auto’s komen nog wel eens verwijzingen voorbij naar trips die ik al dan niet mocht maken (of moest). Een daarvan was een door de toenmalige Skoda-importeur Englebert georganiseerde dealertrip naar Praag. Najaar 1978! Met de eigen auto. Een Skoda. Tuurlijk. Voor het eerst naar dat mysterieuze land dat me zo na aan het hart ging, zeker na de gebeurtenissen van 1968 toen de ‘Praagse Lente’ wreed werd veranderd in een nieuwe Russische winter. Opgevoed met het merk Skoda, op Schiphol veel zaken gedaan met CSA, de KLM van Tsjecho-Slowakije, zelf rijdend in het merk vanaf 1971, ik had en heb iets met dat land en die stad. Dus toen ik er in 1978 voor het eerst was vond ik alles bijzonder interessant.

Maar was ook verbaasd over de vele historische wijken en gebouwen die weliswaar door de communistische leiders niet meteen elke dag werden onderhouden, maar nog wel de nodige grandeur uitstraalden. Grandeur die Praag nog steeds deelt met zustersteden als Wenen. Want ook deze stad was ooit onderdeel van het Oostenrijks-Hongaarse keizerrijk. Een niet te onderschatten periode in de geschiedenis van het land en de stad. De Moldau stroomt gestaag door de stad, al is die naam dan de Duitse variant en noemen de Tsjechen zelf deze stroom Vltva. Praag kent een oeroud centrum, straatjes waar ooit alchemisten werkten aan het maken van goud, samen met schrijvers die in alle armoede wel fraaie werken afleverden.

Je hebt er de Karelsbrug in het centrum, waarvan de geschiedenis werd aangepast om het mooier te maken, en wiens fundamenten leunen op eierschalen. Een brug waar je indertijd nog gewoon met de auto overheen kon rijden, tegenwoordig is het een flaneerbrug geworden, met schitterende ornamenten en veel (namaak)kunstenaars. Praag is ook de stad van Jan Pallach, een student die zich uit protest tegen de Sovjet-invasie en nieuwe bezetting na 1968, zelf in brand stak. Hij deed dat op het Wenceslasplein, wat eigenlijk een boulevard is, waar ook in 1989  de omwenteling plaats vond waarbij de communisten alsnog het landsbestuur moesten afgeven.

In de keren (36 in totaal) dat ik er nadien te gast was bezochten we allerlei zaken die van interesse waren. Zoals de fraaie Burcht, waar de regering zetelt, boven de stad uit stekend naast de St.Vituskathedraal waarover men bij de bouw honderden jaren deed. Maar wat een pracht en als je even de tijd neemt, welk een uitzicht over de stad en de Moldau. Nog fraaier als je dat doet vanaf een stukje stroomafwaarts en de heuvel beklimt bij het oude kerkhof Vizegrad van de stad waar veel bekende Tsjechen begraven liggen. De nabij gelegen heuvel geeft je een uitzicht dat adembenemend is. Tien bruggen in beeld, die Burght en St.Vitus op afstand, echt schitterend. Praag kent een puik metronetwerk, maar er rijden ook voldoende trams. Wandelen is er een genoegen, al was het er dan vaak flink druk. Winkelen kan er ook naar hartelust. Er zijn grote en kleine winkels, marktjes en ook de nodige straathandel en artiesten. Hotels in overvloed, van keurig netjes tot super-luxe. Met de bijbehorende prijzen. Met de auto zelf door het centrum rijden is avontuurlijk. De straten zijn soms onoverzichtelijk in het centrum, parkeren een crime, dus ik raad dat zelf af. Maar wat een stad mensen. Zeer aan te bevelen.

Net als het eigen Tsjechische bier en de andere drankjes van eigen bodem die men je graag schenkt en verkoopt. Zoals Bergerovka dat zorgt dat je na een paar glaasjes (ijskoud)een zeer rooskleurige kijk op de wereld ontwikkelt. Of het nog heftiger Slivovitsj dat menig reisgenoot indertijd aardig de das om deed na consumptie. Goed voor plaatselijke verdoving van mond, keel en maag…dat wel. Praag, heerlijke stad in het centrum van Europa. Mooie mensen, lastige taal, maar door de ontwikkeling van de bevolking kom je met Duits en Engels ook ver. Aanrader van jewelste. (beelden: Yellowbird archief)

11 thoughts on “Praag – de Gouden Stad die blijft ontroeren…

   • Hoeveel kilometer het juist is weet ik niet precies.
    Maar je hebt wel autosnelweg van Amsterdam tot in Tienen.
    Amsterdam richting Breda, vandaar richting Antwerpen, ring rond Antwerpen richting Brussel, vandaar richting Luik en afslaan in Tienen.
    Of met de trein Amsterdam Brussel.
    Vandaar trein richting Luik ( zeer goede verbindingen) afstappen in Tienen
    Ik heb een tijd lang in Amsterdam gewerkt (prachtige Stad) maar heb spijtig genoeg dat werk om gezondheidsredenen moeten opgeven.
    Ik nam dan op zondagnamiddag de trein van uit Tienen naar Brussel.
    Vandaar de flixbus richting Amsterdam en vandaar de metro naar Wibaut en op vrijdagnamiddag in omgekeerde richting.
    Als je overweeegt om eens een bezoek te brengen wacht je wel best tot augustus volgend jaar omdat er heel wat werken bezig zijn op de ring rond Tienen en vooral op De Grote Markt.
    Maar die laatste werken gaan er een prachtige markt met veel groen en aangename terrasjes van maken.
    Groetjes en tot dan.
    Geef op voorhand een belletje 0497127049 en ik wil graag jouw gids zijn (gratis)
    Groetjes Theo 😀
    https://groetenuittienen.blog/theo-herbots-fiere-inwoner-tienen/

    Like

  • Dank voor de uitgebreide informatie. Leuk om te zien waar het ligt. En hoe er te komen. Al zou ik graag een andere richting benutten vanwege de idiote drukke ring rond Antwerpen en het chaotische verkeer rond en in Brussel. Maar wie weet…..:)

   Geliked door 1 persoon

 1. Twee weekenden bracht ik door in Praag. Eerst in een kunstenaarsappartement onder een kerk, daarna in een appartement tegenover die bijzondere klok.
  Jammer genoeg ook toen al toeristisch.

  Maar bij een busstation tegen de Poolse grens at ik de hele menukaart van een onvervalst lokaal eettentje.

  Nostalgische groet,

  Geliked door 1 persoon

  • Hoe verder weg van het centrum van de stad hoe beter je vaak eet en drinkt en voor relatief weinig geld ook nog. Ik heb uiteraard ook in dat land de nodige plekken en plaatsen bezocht. En op veel plekken lekker gegeten en de nodige lokale drankjes geprobeerd. Maar die stad heeft iets bijzonders….

   Like

 2. Je hebt er goede herinneringen aan, dat is duidelijk.
  Toeristische steden door de indrukwekkende gebouwen, er waren dan ook rijke vorstenhuizen die daarvoor geld overhadden, je leest het hier en daar.
  Ik zou zo’n stad best wel eens willen bezoeken.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.