Groot geworden door kleine auto’s….FIAT!

Fiat, autofabriek uit het Italiaanse Turijn. Grote naam, bij ons vooral bekend geworden door haar kleine auto’s. Ook in Nederland jarenlang het merk voor hen die voor weinig geld in een auto wilden rijden maar ook opzagen tegen hoge kosten. Merk ook met een behoorlijk traditie. Al in 1899 opgezet om auto’s te bouwen en voor de oorlog aardig actief met fraaie wagens. Ook trucks, bussen en zo meer. Breed dus, al speelde de bekendheid meer in zuidelijke landen dan bij ons. Hier ontdekten we het merk pas echt met de bekende 500 Topolino die stamde uit de jaren dertig. Bescheiden van omvang en vermogen, maar ook betaalbaar. Met een beetje persen kreeg je er een klein gezin nog wel in. Wie meer wilde kocht een stationcar. De 500C stamde uit 1949 en was uiterlijk opgefrist met o.a. in de voorste spatschermen opgenomen koplampen. Naast goedkope concurrenten als de VW Kever of Renault 4CV wist de kleine Fiat zich aardig te handhaven.

En voor de goede orde, de motor zat toen nog voor, de aandrijving op de achterwielen en de motor 569cc groot en goed voor 16,5 pk! Was best lastig om daarmee de Cauberg in Valkenburg te bestijgen. Wie meer wilde ging voor de 1100 die vanaf 1947 weer verscheen nadat hij al voor de oorlog ook al in de showroom had gestaan. Toen heette hij weliswaar 508 Balila, maar technisch en uiterlijk vrijwel geen verschil. En zo’n auto had anno 1949 al verzonken handgrepen. Die verdwenen weer bij de veel moderner opvolger, aangeduid als 1100(D/R) die je ruimte bood voor drie mensen op de voorbank en nog een drie achterin. Was ook in Nederland indertijd populair. Dat gold ook voor de nieuwe kleintjes die we als 500 en 600 leerden kennen en zich onderscheiden door de motor achterin en een aardige binnenruimte.

Ze waren mateloos populair in ons land, net als hun opvolgers, de 850 en 133. Vele duizenden gingen er via het dealernetwerk van toenmalig importeur Leonard Lang de deur uit. Voor zakenrijders was er de 1300/1500-reeks die al goed waren voor 140km/u en dat was best snel in die dagen. Hoewel Fiat ook schitterende grote wagens maakte in de vorm van de 1900 en 2300, in onze streken bleken ze lastig verkoopbaar. Beter verging het de 124. Een auto die vanaf 1966 op de markt verscheen. Met keuze uit een 1200 of 1450cc motor.

Hoekige vormgeving, veel kofferruimte en bij Italiaanse taxichauffeurs uiterst populair. Voor hen die meer luxe zochten was er de 125. En krachtpatser die je moeiteloos naar de 175km/u bracht en een moderne motor bood met twee bovenliggende nokkenassen. Wie echt durfde kocht zich een Fiat 130, een prestigieuze limousine die loodzwaar was, een V6 voorin had om de prestaties nog een beetje op peil te houden, maar geen klanten weg wist te halen bij de grote Duitse merken. Eindeloos is het aantal modellen dat Fiat met meer of minder succes uitbracht. Denk aan de 127 en 128, de 131 Mirafiori, de Ritmo, Punto of Panda. Allemaal wagens die toch een mate van bekendheid kregen, ook hier.

Maar Fiat staat mij toch het meest bij als de licentiekoning van de wereld. Want als men een bepaald model uit productie nam werden de rechten vergeven aan vooral Oost-Europese of Latijns-Amerikaanse fabrikanten. De 600 ging naar Joego-Slavie en werd daar Zastava genoemd. Net als de 128 die als Zastava 1100 op de markt werd gebracht. De 124 ging naar Seat waar hij in een iets aangepaste vorm werd gebouwd en verkocht. Maar die auto kreeg pas echt een eigen en nieuw leven toen hij in de toenmalige Sovjet-Unie als Lada 1200 werd gebouwd en meer dan 20 jaar in productie bleef. De 125 ging naar Polen en werd gecombineerd met de motor uit de oudere 1500 omgevormd tot Polski-Fiat 125p. En die wagen werd later ook weer in Egypte gebouwd. De huidige Fiat’s zijn van de kleine soort. De Panda, 500, en daarvan afgeleiden. Hun voortbestaan twijfelachtig.

Fiat fuseerde een jaar of tien geleden met Chrysler en vormde Fiat-Chrysler-Europe. Maar onderhandelt nu met het Franse PSA om te komen tot een verregaande fusie. Daaronder vallen ook Ferrari, Lancia en Alfa Romeo. Allemaal merken van Fiat. De huidige verkoopaantallen in Nederland zijn duidelijk beperkt geworden. Afgelopen jaar vonden nog maar net 4000 Fiat’s een Nederlandse koper. Daarmee bungelt het merk toch in de lagere regionen van de verkoopstatistieken. En dat is toch bijzonder voor een merk dat vele jaren lang toch de markt domineerde. (beelden: Archief Yellowbird)

10 thoughts on “Groot geworden door kleine auto’s….FIAT!

  • In die tijd waren veel auto’s groot in de ogen van ons kinderen. Zo herinner ik me Traction Avant van ‘Ome Karel’ waarmee we nog wel eens een zondagje weg gingen, als grote en ruime auto. Moest je nu eens instappen als er ergens een staat waar dat mag. Schoenlepel handig accessoire. En die Fiat 600 was vaak zeer geliefd bij gezinnen met kinderen. Je kon er echt mee weg….dus inderdaad is veel relatief…

   Like

 1. Auto’s, ik weet er niets van behalve de namen.
  Wie kende de Fiatjes niet. Je zag ze best veel, van die bultjes, later hoekiger wagentjes. Net dinky-toys. Er was een groter formaat, de Croma, die zag er luxer uit.
  Ik herinner me een actie, ‘Nu halen, over een jaar betalen’, was geloof ik ook van Fiat. Hoorde je later niets meer van.

  Like

  • Met grote modellen had het merk meestal weinig succes. Al zijn er mensen die met weemoed terugdenken aan de Ritmo, Tipo of zelfs Croma. Fiat had altijd vrij agressieve marketing-methoden. Werkte bij heel wat mensen goed, maar kwam ook omdat haar auto’s veelal goedkoop werden aangeboden. En juist daar wrong de schoen. Imago! Dan koop je geen dikke zakenauto van het merk. Daarbij had men in eigen huis ook nog eens Alfa Romeo en Lancia. En die hadden ook de nodige wat grotere wagens in de aanbieding….

   Like

 2. Begin jaren 90 hadden we een paar jaar een fiat Panda, een vreselijk blikkerige rammelkast , een heel verschil met de Panda waar m’n dochter al 9 jaar tot volle tevredenheid in rijdt.
  Dat rode snoepje van de eerste foto mag wel hier voor de deur gezet worden, wat een schatje. Die van de laatste foto óók al denk ik dat ik me toch teveel zal moeten opvouwen om er in te rijden.

  Like

  • Ja die fusie gaat er komen. Dat maakt van de groep een van de grootste van de wereld. En inderdaad Opel/Vauxhall behoren nu ook tot de PSA groep. De eerste modellen van die merken met Franse techniek worden al verkocht. VW heeft er een stel in het mandje, Jaguar/LandRover horen bij Tata uit India, Volvo is Chinees geworden, Rolls Royce en Mini zijn van BMW en Bentley zit in de VW Groep. Kortom, onafhankelijkheid is een lastig vol te houden fenomeen. Platform-strategie en milieuvriendelijke technieken, maar ook de enorme veiligheidseisen zijn best een duur dingetje geworden….

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.