Inconsequent geklaag

Schiphol - oud beeld..Scan10213Terwijl ook ik aandacht gaf aan het eeuwfeest voor onze nationale luchthaven wil ik een aspect van een luchthaven als deze van enorme omvang toch niet onvermeld laten; geluid en de eventuele overlast die deze bezorgt aan hen die er niet ver vandaan wonen. Daarbij is het van groot belang te bedenken wat lawaai eigenlijk is en waarom sommigen mensen er wel en anderen geen last van hebben. Kijk, ik zelf vind het geluid van vliegtuigen geen enkel probleem. Logisch, ik koos immers zelf voor een woonomgeving die niet zo gek ver van die luchthaven af ligt. Altijd al in stedelijk gebied gewoond, en dat was dus nooit echt stil. In mijn buurt worden veel huizen verkocht aan nieuwe bewoners. De oudere trekken weg, gaan in appartementen wonen elders in de stad of wellicht daarbuiten. De nieuwe bewoners doen er alles aan om hun net verworven onderkomens te voorzien van voldoende isolatie.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

En wie dat niet doet kijkt weleens boos naar boven. Als er weer een vliegtuig of politie-heli voorbijkomt. ‘Al dat lawaai…’. Dat is opmerkelijk want wie in deze omgeving verkiest te wonen heeft altijd wel lawaai om zich heen. En moet dan niet gaan klagen. Je ziet hetzelfde bij mensen die ervoor kozen vlakbij de uitvalswegen van een stad te gaan wonen of niet te ver af van doorgaande snelwegen. Die klagen als ze thuis zitten over dat verkeerslawaai, maar maken wel gebruik van diezelfde wegen om er hun zakelijke of sociale leven mee op gang te houden. Geldt ook voor spoorwegen, of zelfs voor het wonen aan een kanaal of rivier waar schepen voorbijkomen. Wel eens langs gezeten? Als het een beetje druk is hoor je heel wat gestamp van motoren of geklots van de (boeg)golven. Klagen zit veel mensen in het bloed en Nederlanders klagen al over het weer dat het een lieve lust is.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Daarbij snap ik niet dat overheden en ontwikkelaars in het verleden wel in staat zijn gesteld om bebouwing toe te staan in de omgeving van lawaai of andere overlast producerende bedrijven of infrastructuur om daarna via allerlei procedures weer bezig te gaan om die overlast te beteugelen. Bouw er dan niet zou ik denken. Overigens zijn er natuurlijk ook woonbuurten waar diezelfde overheid snelwegen, treinenbanen of wat ook vlakbij aanlegde waardoor een voorheen stille buurt ineens barst van het lawaai of de stank. Dat je dan protesteert snap ik eerder dan in die eerdergenoemde situatie. Dat er dan ook nog wat vage en soms leugenachtige actiegroepen of zelfs politieke partijen streven naar een wereld zonder lawaai, het liefst een zonder tastbare economie, maakt het probleem niet kleiner. Ooit hadden wij hier buren die stemden op GroenLinks. Opvallend waren de posters bij hen aan de ramen, tegen Schiphol en de lawaaiproductie, maar beiden maakten zowel zakelijk als privé wereldreizen naar mooie oorden of plekken waar arbeid weinig hoefde te kosten. En dat meerdere malen per jaar. Kijk, tegen zoveel inconsequentie kon zelfs ik niet op. Maar vrienden werden we nooit. Al was het maar omdat ze er ook nog twee auto’s op nahielden van de aardig vervuilende soort. Kortom, van die steen en vrij zijn van zonden speelt dan ook een rol. Zelf wel last van overlast? Zin om daar iets over te schrijven in dit verband? Kom maar op!

11 thoughts on “Inconsequent geklaag

 1. Last van overvliegers heb ik alleen bij de verkeerde wind.
  Zo hoor ik metro en nachttrein ook bij de verkeerde wind.
  Het lawaai van de Gaasperdammerweg is altijd aanwezig.
  Zoals ook nu de werkzaamheden aan de Gaasperdammerweg ook dag en nacht en soms in het weekend doorgaat.
  Vliegreizen heb ik drie keer in mijn leven gemaakt. Een rijbewijs heb ik niet. Benenwagen, fiets en het ov brengen mij overal waar ik naar toe wil. Het grote voordeel van wonen in een stad van de randstad is dat je bijna 24/7 overal naar toe kunt gaan. Terugkomen is vaak wat lastiger.

  Ik gun iedereen zijn of haar plezier met Schiphol. Zoals ik ook de werkgelegenheid niet wil onderschatten.

  Toch denk ik dat ons vervoer anders en beter georganiseerd kan worden.

  Een dagelijkse fileklager ben ik dus duidelijk niet!

  Vriendelijke groet,

  Like

  • Het vervoer is slechts dan anders te regelen als we het individu geen ruimte meer gunnen en ook de economie anders inrichten. Nu verplaatsen veel mensen zich omdat het kan of soms moet. Wellicht dat dit op termijn ooit anders kan. Maar geleide stromen zijn in geen enkel systeem mogelijk gebleken. Ook in het communistische oosten van Europa reden mensen prive met een auto. Het OV, hoe goed geregeld, kon alle passagiers gewoon niet aan. Hier ook niet. Zie de klachten over staan in de trein! En een treinreis naar een vakantiebestemming maakt de keuze daaruit erg beperkt. Zelfs een tripje Munchen is ipv 1,5 uur vliegen, ruim 7 uur treinen. Kortom, een droom om het anders te doen. We zitten in de 21e eeuw. Terug naar paard en wagen kan niet meer. Al ben ik zelf uit een tijd dat die laatste vervoermiddelen op die basis nog bestonden…

   Like

 2. ik heb nog nooit gevlogen. Wel geklaagd over regionaal vliegveld Beek, waar elke nacht van 11 tot 6 uur werd gestart en geland.En in het verleden veel last gehad van Englse militaire vliegveld Asenray, die kisten vlogen dag ennacht, vooral bij hetlangzame dalen oorverdovende herrie, waar mijn kleine kinderen van wakker werden. Nu heerst hier rust, heb gelukkig geen last van het Waalse Bierset, dat in the middle of nowhereligt. En de provincie Limburg heeft onlangs besloten weer veel geld in het zieltogende vliegveld Beek te investeren. Waar ik zeker van ben, is dat door het klagen en procederen de vliegtuigmotoren een stuk stiller zijn geworden. De omwonenden zijn niet helemaal weerloos.

  Like

  • Ik heb Beek nog meegemaakt in een periode dat je er echt voor 11 uur vanaf weg moest zijn met je vliegtuigen (ik deed toen chartering voor een bedrijf dat heel wat vluchten regelde naar/van Beek en Nigeria). Daarna ging het licht uit en vertrok het platformpersoneel naar huis. Verder vlogen er wat kleine kistjes, maar echt druk nee, nooit. In de jaren negentig, ik zat toen in een heel ander vakgebied en reed door heel Nederland naar relaties die voor ons werkten, ontdekte ik dat je in Brunssum aardig kon liplezen als er een AWACS opsteeg van Gelsenkirchen. Best veel lawaai en de Limburgers waren er niet blij mee. Dan heb je wel de lasten niet de lusten, al woonden er wel veel van die NAVO-mensen in Brunssum e.o. wat dan weer goed wat voor de werkgelegenheid. Zo heeft ieder nadeel zijn voordeel….

   Like

 3. Over het algemeen wen je wel aan regelmatig terugkerende geluiden. Maar toch kan ik me wel voorstellen at het soms mensen stoort wanneer er vaker en meer lawaai komt dan men gewend was.
  Heeft ook iets te maken met of je het onderwerp van je klachten een warm of kil hart toedraagt.
  Ik heb op nog geen 100 meter afstand een basisschool op de hoek, héérlijk vin ik het om die spelende kinderen te horen in de pauzes, maar anderen vinden het lawaai dat echt niet kan.
  Wij hadden vroeger zo’n oude knarsende tram die dicht bij ons huis de bocht om ging, je miste de herrie pas als er uen géén tram langs geweest was door een storing. Er zijn mensen die die de huidige vrijwel geluidloze trams als herrie ervaren.
  Maar er is zéker ook verschil in hoeveel geluid een mens kan verdragen en inderdaad, als je daar slecht in bent moet je zorgvuldig je woonplaats kiezen.

  Like

  • IK woonde ooit in hartje Amsterdam op een plek waar de trams voorlangs reden. Op pakweg 2,5 meter van de 17e eeuwse gevels. Als er een tram voorbij reed trilde alles in huis. Je wende er aan en sliep er doorheen. Dat was over toen we verhuisden. Gek genoeg misten we toen dat geluid. Onderbewustzijn zocht een tijdje naar waar we aan gewend waren geweest. Trouwens op dat nieuwe adres, een flatgebouw dat nieuw werd opgeleverd, hoorden we weer hoe de buurman piano speelde (vreselijk) en de andere buurman zijn vrouw ofwel innig beminde, dan wel dwars door het hele huis heen sloeg. En dat voor de huur die we toen betaalden. Schandelijk eigenlijk……

   Like

 4. Wonend in een kleine plaats op het platteland zijn hier alleen klachten over vliegbasis Volkel.
  Wat ik erger vind is klein leed; honden die uren blaffen, janken of keffen . Daar word ik gek van.

  Geliked door 1 persoon

  • Straaljagers zijn veel lawaaiiger dan verkeersvliegtuigen. En dat lawaai is ook inenser, donderend. Als ik in die hoek een straaljager voorbij hoor (of zie) komen is dat best een stukje overlast…. Terwijl we hier bij Schiphol in de omgeving best kunnen leven met wat we hier zoal horen….

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.