Expositie met een toeslag…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wij hebben een Museumjaarkaart. Al een reeks van jaren! En dat op zich bevalt goed hoor.  Al wordt die kaart met het jaar duurder, een gevolg van het grote succes in ons land. Je betaalt een vast bedrag en kunt in principe 70% van de landelijke musea verder gratis naar binnen. Bij sommige musea hanteert men zelfs een voorkeursbehandeling ten aanzien van mensen met zo’n kaartje. Je hoeft dan niet in de wachtrijen te gaan staan. Musea, sommige althans, zijn zeer in trek geraakt en dat zorgt soms voor enorm lange rijen. Ook de Hermitage in de hoofdstad bezoeken we graag, ik deed daar al wat keren verslag van. Nu lopen er op dit moment maar liefst drie losse exposities, een met Hollandse, de andere met Spaanse meesters. En er is nog iets met buitenkunst. Omdat die exposities met die meesters in mei afloopt was het onlangs weer eens nodig het gebouw aan de Amstel te bezoeken. Samen met hele groepen binnen- en buitenlandse bezoekers zo bleek al snel bij de ingang.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Was het voorheen een kwestie van je kaartje bij een automaat houden en dan een geprint toegangsbewijs ontvangen waarvan de barcode zorgt voor openen van de glazen toegangsdeuren, in dit geval was dat niet mogelijk. Nee, we moesten aansluiten in de rijen. Dat duurde even, tot vrouwlief, altijd goed in het ontdekken van een kassa met minder aanbod van klungelende mensen, bij de kassa stond. Wat zij niet, ik wel had gelezen, voor die exposities die men nu hield was een toeslag vereist van 2,50E p.p. p.e. Kijk, en dat is wel wat erg duur als je ook al rekent wat die MJK al kost. We besloten de expositie te laten voor wat het was. Het moet niet te gek worden natuurlijk. Minder service, meer betalen? Nee, dat bevalt ons niet. Gaat ook om het principe. Maar dat kan ook aan ons liggen natuurlijk.

8 thoughts on “Expositie met een toeslag…

  • Het gaat om het principe. Elk jaar wordt die kaart duurder. Vanwege het succes. Dan moet er niet ineens ook nog eens een verkapte prijsverhoging worden toegepast om twee exposities te kunnen bekijken. Opgeteld 2x2x2,50 is dat best geld als je voor je kaart al een fiks bedrag neerlegde. Als ik in Maastricht kom let ik altijd goed op waar ik koffie drink. De beste vlaai maakt dan het verschil….

   Like

 1. Ik kan niet beoordelen of , dat wat er geboden wordt de meerprijs waard is. Die €60,– heb je er toch al snel uit als je een regelmatige museumbezoeker bent. Bovendien staat het in de regeltjes dat er soms slechts een korting wordt gegeven dus dat niet álle musea gratis toegankelijk zijn met de kaart.
  Maar het is inderdaad typisch Nederlands dat wanneer iets aanslaat dat meteen aan de prijs te mreken is. Zo ging het ook met het vrij reizen voor 65+ . Het staat je vrij de kaart wél of niet te nemen onder die voorwaarden. Voor mij is het niet lonend .

  Like

  • Het is me maar en enkele keer overkomen dat een museum ook een toeslag vroeg. Maar dat was dan voor een reizende expositie die men in huis onderdak verschafte. Hermitage peurt uit eigen verzamelingen. Dat is een wezenlijk verschil vind ik. De MJK is domweg een manier om mensen naar de musea te trekken en geeft een gegarandeerd inkomen voor de culturele sector omdat inmiddels 1,2 miljoen mensen zo’n kaart hebben. En dat is best geld….

   Like

 2. Geen idee of het veel geld is maar het gaat waarschijnlijk om het idee. Je koopt een jaarkaart en moet toch nog bijbetalen. Ik veronderstel dat musea extra geld nodig hebben , ook op cultuur is bezuinigd 😑

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.