Tuttigheid troef…

altAsS9gPjMhgIL8uULENNB1x2mWLL8Cj0TF4HR2d8ZPCQDNatuurlijk, ik ben een echt kind van de revoluties. Alles meegemaakt in de jaren zestig en zeventig. De rokken werden korter tot kort, hotpants, hippies, communes, pil, vrije seks, bakkenbaarden, lang haar, soft drugs, reizen, trekken, ontdekken, anti-autoritair denken, en zo meer. Voor de goede orde, als braaf jong mens heb ik 95% van wat ik hier noem vooral bekeken maar niet zelf geprobeerd. Maar dit terzijde. Wat ik bedoel aan te geven is dat de wereld enorm veranderde. Ook bloot werd een belangrijke uiting van die vrijheden. We gingen op het strand voor het eerst helemaal naakt liggen zonnen. Gaf een hoop gedoe, maar langzaam aan werd het geaccepteerd. Zo zeer zelfs dat met name vrouwen zich ook op de publiekere stranden vaak bloot gaven, zeker aan de bovenkant van hun lijf. Streeploos zonnen werd een belangrijk doel. Niks op tegen. Ging vele jaren zo door en de mens werd er gemiddeld vrijer door. Tot we deze eeuw binnen gingen en ontdekten dat er zoiets was als een digitale en virtuele wereld.

Sun burned lady backDaarin was privacy niet echt gewaarborgd en moest je soms uitkijken met lieden die je om je naaktheid sterk konden veroordelen of zelfs fysiek aanvallen. De vertrutting sloeg daarop toe. Sociale media maakten soms schandalig misbruik van de situatie en iets bekendere lieden moesten vooral opletten als ze ergens in het openbaar de pluspunten in de zon staken om ze te laten bruinen. Voor ze thuis waren gingen de beelden vaak al over Twitter of Facebook. De bikinitopjes gingen weer aan. De dames werden (of zijn) ingetogener (geworden) dan 30 jaar geleden. Tel daarbij op dat de nieuwe generatie jonge meiden ook veel behoudender zijn dan hun moeders ooit waren. De string moest zich zien te verdedigen tegen allerlei veel meer bedekkende onderkledingsvormen en het lijkt er op dat de reepjes stof van o.a. ontwerpster Marlies Dekkers volkomen ‘uit’ zijn.

Ich eill SommerDe jeugd vindt het allemaal maar gek. En dat is opvallend, want juist in deze tijd van al die snelle trends en veranderingen zou je verwachten dat men daarom alleen al niet kiest voor de tuttigheid die nu zoveel plaats lijkt in te nemen. Zit er een culturele druk achter? Is de invloed van archaische geloven of culturen wellicht oorzaak? Het is mogelijk, het vrije denken wordt ook steeds meer onder druk gezet, dan zal het met het vrije kleden ook wel zo gaan. Waarmee we als westerse mensen toch een stukje van de indertijd zo hard bevochten vrijheden inleveren. Wat er voor in de plaats komt? Geen idee, maar voor het landschap op het strand wordt het niet beter. Ik denk dat ik voorlopig maar niet ga…..(even voor de waarheidsvinding; ik ga nooit, maar dan ook echt nooit naar het strand….bloot in de zon? Moet er niet aan denken…..:))

4 thoughts on “Tuttigheid troef…

 1. Volgens mij zou jij ook levend verbranden Leo.
  Wat die truttigheid van de jeugd betreft, volgens mij is dat de golfbeweging van de mode in de loop van de tijd en komt het wel weer terug allemaal, alleen zal dat, denk ik, helaas na onze tijd zijn. Maar wat wij hebben gehad neemt ons niemand meer af.

  Like

 2. Ik ben eind jaren 60 geboren dus heb dit niet echt meegemaakt. Vrije sex? Ik kan me niet voorstellen dat mn ouders daaraan deden. We woonden dan ook in een klein dorp denk dat dat meer iets was voor ‘ de grote stad’.
  Topless, lees streeploos, zonnen doe ik nog steeds. Maar als ik op t strand ga lopen op staan gaat mn topje weer aan. Maar ik moet eerlijk zeggen dat ik denk dat een dame in bikini er seksier uitziet dan iemand die totaal bloot loopt. Het geeft iets te raden 🙂 maar ja, ik ben een vrouw he?

  Like

 3. J@n zegt het al, over het algemeen is er niets nieuws onder de zon en zie je alle stromingen in de mode van tijd tot tijd terug. Naakt c.q half naakt zonnen in de natuur heeft daarbij inderdaad veel te vrezen van de moderne telefoons omdat je ,zoals jij al zegt, vóór je thuis bent op het internet rond zweft in je nixie! Maar zolang het al dan niet bedekken van het lichaam uit vrije wil gebeurt is er niets mis mee.
  Jonge mensen zijn trouwens over het algemeen sowieso preutser dan iets oudere. Misschien wel omdat ze nog zo mooi zijn en dus écht bekeken worden.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.