Oude woonbuurt…

Mijn geheugen blijkt zeer selectief te werken heb ik intussen wel door. Ik weet uit mijn vroege jeugd nog precies welke auto’s waar stonden in de straat, welke winkels daar om ons heen te vinden waren, hoor bijna de vliegtuiggeluiden uit die periode. Maar namen van jongelui waarmee ik omging zijn voor 80% uit mijn herinnering verdwenen. Geldt ook voor veel onderwijzers of volwassenen die toen nog een rol van enige betekenis vervulden. Wat is dat toch? Geen idee. Ik was en ben meer van de observaties rond dingen uit de geschiedenis, het heden of de toekomst, herinner me veel muziek, kan me de plekken nog goed voostellen waar ik was toen ik een bepaald nummer hoorde of zo. Maar wie speelde dat ook al weer?

Het is soms best frustrerend. Intussen ben ik op Facebook lid geworden van een groep (die groepen zijn echt een aanwinst vind ik) die mensen bij elkaar brengt uit die vroegere woonbuurt. Niet dat ik nu meteen alleen maar positieve herinneringen had of heb aan die vroegere omgeving, maar nostalgie is zelfs mij niet vreemd. En dan komen er gebeurtenissen, namen en mensen voorbij die me ineens iets zeggen. ‘O ja, dat bakkertje, en die verre straatbewoners op nummer…..’. Het helpt mee om dat geheugen weer een beetje te resetten. Is het iets van het ouder worden bij mij? Nee! Zeker niet. Ik heb het altijd gehad. Selectief opslaan.

Relevante mensen en feiten in de ijzeren pot, anderen in de prullenbak. Scheelt veel onthouden. Zal ook komen doordat ik met name mensen altijd heb verdeeld in ‘vrienden voor het leven’ of vage kennissen die als schepen in de nacht passeren. En bij sommigen was dat ook echt zo. Die verdwenen toen ik verhuisde of van baan veranderde. Je verbaast je er soms over hoe snel dat gaat en hoe relatief die toen zo gekoesterde ‘vriendschappen’ waren of zijn. De echten blijven over en terecht. In dit blog heb ik over de bedrijven uit mijn verleden nog wel eens georeerd. Over sommige opvallende mensen ook. Die zitten dan toch op de harde hersenschijf en anderen daarvan verdwenen. Hoe dat werkt? Geen idee. Maar dat het me veel onthouden scheelt is zeker. En intussen geniet ik er van als ik weer een ‘weetje’ uit vroeger jaren zo uit de bol kan neerpennen of digitaal neerzetten. Zoals het een schrijver van lichtvoetige verhalen betaamt. Wie de spreekwoordelijke ijzeren pot bezit waarin iedereen uit zijn/haar verleden bij naam en toenaam blijft opgeslagen mag zich bij deze melden. Ik ben benieuwd wie van jullie lezers net zo selectief in elkaar zit als ik….. (Beelden: archief)

15 thoughts on “Oude woonbuurt…

 1. Naam mijn idee heeft iedereen dat wel een beetje. Dat verklaard ook waarom zelfs broers en zussen vaak totaal andere herinneringen aan hun jeugd hebben. Hoewel Henk altijd vond dat ik een “ijzeren pot” heb, is het toch een feit dat ik alleen maar andere dingen onthoud dan hij deed. Dat wat iedereen onthoudt zal wel verschillend zijn door de interesses maar dát iedereen selectief onthoudt lijkt me logisch. Komt wel bij dat de één een beter ontwikkelt geheugen heeft dan de ander.

  Like

  • Mijn inmiddels helaas overleden oudere broer Rob had andere herinneringen aan de jeugdjaren doordat hij ook een vijftal jaren ouder was dan ik en daardoor anders werd opgevoed en zaken zag. Toch liepen veel herinneringen gelijk. Maar hij had wel een veel sterkere herinnering aan bepaalde mensen in de buurt, waar ik die echt in de hersenprullenbak heb gekieperd…

   Like

   • Klopt, mijn zes jaar oudere zus heeft natuurlijk m’n ouder nog vóór de oorlog meegemaakt, ik niet. Ik werd midden in de oorlog geboren in een tijd dat ouders niet écht op nog een kind zaten ze te wachten als er drie waren.

    Geliked door 1 persoon

 2. Ik ken geen mensen die zich alles kunnen herinneren. Wel ben ik tot de vaststelling gekomen dat verschillende mensen die hetzelfde meegemaakt hebben de feiten anders herinneren. Ons geheugen is allesbehalve objectief en is daarbij nog heel selectief.

  Like

  • Zet vier mensen bij elkaar van dezelfde leeftijd en afkomstig uit dezelfde stad of dorp en laat ze vertellen over vroeger. Zeker te weten komen er verschillende verhalen voorbij. Onlangs op Facebook weer ontdekt. Daar werd een bedrijf en diens directeur aangehaald die ik vooral kende als nors, onaardig en afstandelijk. Bleek voor zijn personeel aardig te zijn geweest en als goede werkgever te boek staand…Ik snapte dat niet…maar misschien was ik op dat punt wel selectief omdat de man mij wellicht niet mocht.

   Geliked door 1 persoon

 3. Iedereens geheugen werkt ook weer anders. Ik ben zelf ook niet zo best met namen. Gezichten daarentegen onthoud ik altijd. Als ik iets lees, blijft informatie best oké hangen. Maar als ik iets hoor vergeet ik het niet snel meer (daarom lees ik soms dingen ook hardop, dan blijft het beter in mijn hoofd zitten). Ik kende vroeger echter iemand die een visueel geheugen had: die kon jaren later nog vertellen wat ik wanneer bijvoorbeeld aan had gehad of hoe mijn haar had gezeten. Ik kon er dan ons gesprek bijna letterlijk bij terughalen en zo schepten wij samen mooie plaatjes, haha.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.