Geluk…

Voor veel mensen is een gevoel van geluk toch dat ze vol liefde naast een partner zitten, dan wel een onstuimige liefde beleven waarbij liggen belangrijker is dan zitten.

Maar als dat liggen chronisch blijkt is dat geluk al snel ongeluk. Betrekkelijk dus dat geluksgevoel. Velen streven dit na door het materiele in te voeren als onderdeel van het gelukkig zijn. Steeds groter wonen, duurder, rijker, zelden denkt men in termen van gezondheid als ultiem geluk. Toch moet je best goed gezond zijn om van dat geluk te kunnen profiteren. Valt er een boom om en net naast jou op straat heb je meer dan zo maar wat geluk, krijg je hem op de bol had je even wat minder geluk. Een andere betekenis maar toch niet onbelangrijk. Mensen die net ontsnappen aan een of ander groot onheil denken nog wel eens in die termen. Geluk gehad…. Maar wie heeft groot geluk gekend en is dat intussen kwijt? Ongelukkigen zijn dat toch. Ben je voor een dubbeltje geboren is het kwartje wellicht te hoog gegrepen, maar sommigen zijn met dat dubbeltje meer dan tevreden. Het waarom ligt in de vraag of ze met helemaal niks ook gelukkig zouden zijn.

En dat is niet zo. Maar veel mensen zijn met weinig gelukkig. Leven in een klein huisje met de spullen die er toe doen om zich een, houden huisdieren die dat geluksgevoel versterken en als het een beetje meezit partners en/of kinderen die dat persoonlijke gevoel helemaal afronden. Voor anderen is het duidelijk dat ze meer nodig hebben om dat geluksgevoel te verkrijgen. Een tweede huis in Frankrijk, een boot, zwembad en waar nodig een vriendin of minnaar die de aandacht geeft die men in de normale situatie zo ontbeert. Wat is dus bepalend voor dat geluksgevoel? Waar komt het vandaan? En hoe kijken we er zelf naar? Ik denk persoonlijk dat veel van dat geluksgevoel ook afhangt van het feit of je al dan niet jaloers bent op anderen. Is een ander beter af dan jij en valt daar mee om te gaan?

Of ben je gewoon compleet van de leg als je merkt dat oude vrienden het verder schopten dan jij, beter opgeleid raakten, mooiere banen (en vrouwen of mannen)kregen en ook nog eens met geld smijten waar jij zelf een beetje op moet letten met je uitgaven. Als je dat laatste in de genen hebt zitten komt het niet goed met dat geluksgevoel en blijf je altijd mekkeren over de kansen die je worden/werden onthouden. Al dan niet met de identiteitskaart daaraan gekoppeld. Ik ben niet gelukkig want….. Persoonlijk heb ik geen enkele last van jaloezie. Nergens is het 100% geweldig, en Nederland is een prachtig lang. We leven hier relatief lang, gezond en op de gelukskaart van Europa scoren we als volk heel hoog. Logisch want we verdienen hier gemiddeld aardig de kost en hebben een samenleving waarin voor een ieder die wil kansen gebakken zitten. Is die villa dan de norm?

Of is een dak boven het hoofd en wonen waar het niet al te slecht is qua demografische samenstelling net genoeg? Vertel het maar. Ik ken mensen die van alles mankeren maar toch gelukkig zijn en anderen die hartstikke gezond zijn en welvarend en toch zoeken naar dat ontbrekende stukje wat het geluk kan bevestigen voor ze. Is dat geluksgevoel of de lage drempel daarheen iets wat je van thuis meekrijgt of moet je dat gewoon zelf leren?? Vragen, vragen, maar feit is dat geluk niet geheel verklaarbaar is maar wel een heerlijke deken kan zijn waarin je je dan als mens kunt wentelen. Waarbij wentelen in een bubbelbad ook gelukzalig kan wezen of juist dat samen genieten van wat ons tot mensen maakt die van elkaar houden. Wie er een mening over heeft moet het vooral hier even uiten. En laat ook eens weten wat jou het ultieme geluksgevoel geeft of zou kunnen geven. Dank bij voorbaat voor het delen. Je maakt me er extra gelukkig door… (Beelden: Archief/Internet)

12 thoughts on “Geluk…

 1. Oeps, hier zóu ik natuurlijk een heel blog mee kunnen voelen. Ben ik nú gelukkig. Tot op zekere hoogte wel. Het verstandelijke deel op tenminste. Ik ben “achtergelaten” met een bijna afbetaald en heel fijn huisje én nog een aardig partnerpensioen. Dus heel lage woonlasten en ruim genoeg voor m’n natje en droogje. Ook een heel fijn vangnet om me heen om het leven nog enige zin te geven. Ik ben wat dat betreft allemaal meer dan tevreden. Maar toch, die éne om dat allemaal mee te delen blijft zwaar , óndanks dat ik op een ruim 59 gelukkig huwelijksjaren terug kan kijken.Al is er dat geluksgevoel dat ik hem tot zijn laatste adem thuis kon houden écht gelukkig ben ik nu ziet, wél tevreden met het feit dat ik het heel lang mocht zijn.

  Like

 2. Nogal chaotisch en dus veel foutjes er staat een ‘op” die er niet hoort in regel 2 achter “maar toch”mist “het gemis aan ” een “een” voor ruim…. ziet in plaats van “niet”…. echt erg…. nou ja de strekking van de reactie zal evengoed wel duidelijk zijn. Toch nog veel emotie bij zoiets schrijven blijkbaar.

  Like

 3. Tja, daar zijn inderdaad een boel woorden mee gemoeid.
  Geluksgevoel kan afhangen van de jaren, van vroegere idealen.
  Korter is: het hangt vooral af van iemands karakter.
  Ik heb iemand gekend wier optimisme haar door de meest nare tijden hielp. Ze was, na weer een periode vol zorg, blij met een kopje goede thee en een roomboterkoekje, echt zielstevreden, meer hoefde ze niet..
  Een eigenschap om jaloers op te worden.

  Like

 4. Geluk? Tevreden geworden met mijn bestaan in de loop der jaren.
  Materieel gezien heb ik het meer dan goed!
  Maar er zijn ook tegenslagen die regelmatig opspelen.

  Bloggend probeer ik vooral oplossingen en optimistische dingen te beschrijven.
  Met een drukke werkweek aan allerlei vrijwilligersactiviteiten probeer ik positief en energiek te blijven.

  Vriendelijke groet,

  Like

  • Geluk is een persoonlijke keuze vaak, mits de gezondheid meewerkt. Maar ik ken ook mensen met de nodige kwalen die toch positief en vrolijk in het leven staan. En zich gelukkig voelen met wat ze (nog) hebben of kunnen…

   Like

   • Veel is door persoonlijke keuzen te beïnvloeden. Soms zijn er zaken waar weinig, te weinig ruimte zit aan keuzemogelijkheden.

    Geluk is een gevoel dat ik een ieder gun!

    Waarbij ik mij er van bewust ben dat dit niet voor iedereen mogelijk is.

    Ik zal hier misschien in de toekomst nog eens een blogpost aan wijden.

    Stille groet,

    Like

   • Geluk is natuurlijk ook iets dat je in de genen moet zitten. En gezondheid en een zekere welvaart maakt al snel dat je dat gevoel kunt bereiken. Al zijn er genoeg mensen, ik beschreef ze, die menen dat het geluk elders toch fijner of groter is dan vlak om hen heen. Ik weet wel dat het ontbreken van al te afgunstige gevoelens naar anderen toe veel helpt om dat te waarderen wat je bezit, wie je lief hebt en tevredenheid schenkt….

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.