Gescheiden onderwijs..

Onlangs was het weer eens in het nieuws.

Een Islamitische school wilde slechts onderwijs verzorgen als de jongens en meisjes die aan hun ‘zorgen’ werden toevertrouwd gescheiden zouden worden voorzien van bij hun sekse passende scholing. Uiteraard vanuit die zo geliefde doctrine. Ik ben daar, het zal niet verbazen, fel op tegen. Onderwijs is in dit land goed verzorgd en een recht voor iedereen die zich min of meer Nederlander voelt. Bij het lezen van dit soort berichten weet ik direct zeker dat zij die dit oreren Nederland zien als een plek om vooral geld binnen te harken maar dat de samenleving hier ze gestolen kan worden.

Veel te liberaal dat Nederland en niet geschikt voor hen die achter de profeet aanlopen. Kijk en dan kom je toch tot de kern van waar alle ellende in de samenleving vaak vandaan komt. Waar het recht van de een begint eindigt dat van de ander. Ik zelf stam uit een tijdperk waarin dat scheiden van jongens en meisjes nog in zwang was. De katholieken en protestanten van toen (islam was totaal onbekend nog) hielden niet van katten op het spek binden en al knepen ze die katjes nog wel eens in het donker, je moest niet te vroeg kunnen beginnen met voortbrengen van nageslacht en nieuwe zieltjes. Nee, wat wel goed werkte, het onderwijs deugde. De indoctrinatie ook. Kathechismus en Bijbel werden er in gestampt, maar je wist ook dat 1 en 1 leidde tot de uitkomst 2 en dat Groningen niet in Limburg te vinden was.

De geschiedenis was een verplicht en goed uitgelegd vak. Maar je kreeg meteen ook mee dat christenen in de jaren 900-1200 optrokken tegen de barbaren die zich vestigden in het heilige land en dat de Moren doordrongen in Spanje en Portugal of de Otomanen tot Wenen doorgedrongen waren tot we als christelijke machten eindelijk een dam wisten op te werpen voor deze heidense horden. Dat al die gebeurtenissen gevolgen hadden voor later moesten we maar in de praktijk zelf zien terug te vinden. Wat ik deed. En dat geloof ging er vanaf. Te veel ballast om mee te nemen voor een jong en toch al wat revolutionair ingesteld type. Als ik dan lees dat al die op godsdienst baserende scholen opnieuw de indoctrinatie voorop stellen en het vrijzinnig/liberale karakter van dit land verafschuwen krijg ik toch de kriebels.

Gemengde scholen bleken/blijken een prima plek om te wennen aan het feit dat mannen en vrouwen gelijk zijn of zouden moeten zijn. Dat verplicht ‘in de kast’ blijven zitten een slechter alternatief is voor open en eerlijk uitkomen voor je geaardheid. Dat je dus geen flauwekul meekrijgt over een geloof dat nog altijd niet te duiden is met of via wetenschappelijk bewijs. En ook zeker dat mannen op geen enkele wijze superieur zijn aan vrouwen. Ook al vinden veel culturen nog steeds dat dit wel zo is. Achterlijkheid is ook geen wetenschap. En we moeten voorkomen dat meiden in de toekomst op achterstand worden gezet omdat de achterlijken onder ons menen dat dit de juiste weg is. Die weg sloten wij in Nederland (en de rest van de beschaafde wereld) rond 1965/70 voorgoed af. En terecht. Zij die daarnaar terugverlangen moeten we afremmen of monddood maken. Want het leidt tot ellende. Voorspelbaar. Hoef je niet gelovig voor te zijn of te worden. Weg ermee dus. Desnoods door een geloofsverbod. Ik hoor of lees wel welke mening hier leeft. Al kan ik me er iets bij voorstellen….. (beelden: internet/archief)

18 thoughts on “Gescheiden onderwijs..

 1. Getogen in een dorp boven Eindhoven bezocht ik een Nuts-school. De meeste kinderen bezochten echter een Rooms Katholieke school. Netjes naar sekse scheiden was het of een jongenschool of een meisjesschool. Want dat waren de strenge voorschriften vanuit de Rooms Katholieke Kerk.

  Tja, zo hoorde dit nu eenmaal.

  Stille groet,

  Like

  • Tja, ik denk in mijn beschrijving terug aan aan het strenge RK onderwijs, dat goed was, degelijk, maar uiteraard strikt gescheiden van alle andere takken van sport en helemaal van de andere sekse. Het inhalen van de benodigde kennis ging me als Amsterdams ventje goed af, daar niet van, maar het is me een gruwel dat dit systeem van scheiden en indoctrineren wederom opgeld doet in onze samenleving anno 2021…

   Like

   • Als voormalig bestuurslid van alle openbare basisscholen in Amsterdam-ZuidOost vind ik de fusie met de oecumenische basisscholen een gruwel. Kerk en Staat gescheiden. Maar daarbij ook elke belangenverstrengeling tussen religie en onderwijs gescheiden houden is mijn insteek.
    De Nederlandse wetgeving geeft vrijheid van Onderwijs. Onze Grondwet is daar helder en duidelijk over. Daar wil ik op geen enkele manier aan tornen.

    Juist in onze Democratie vind ik het belangrijk om iedereen in Nederland gebruik te laten maken van al onze verworvenheden en rechten van ons land.

    Vredelievende groet,

    Like

   • Het telkens weer zoeken naar dat bijzondere om de eigen levensopvatting ook op te dringen bij/aan kinderen is mij een doorn in het oog. Gewoon goed en degelijk onderwijs, zonder al die politiek/cultureel ingestoken flauwekul het ideaalbeeld. De ellende van indoctrinatie is dat het tot ver in het volwassen leven een rol blijft spelen…

    Like

   • Optimistisch, onderzoekend, motiverend en stimulerend onderwijs is wat ik graag zie.

    PS: frappant dat jij altijd het Katholicisme ophemelt als redders van de West-Europese en/of Nederlandse cultuur.

    Vredelievende groet,

    Like

   • Het is relatief simpel. Zelfs uit recent onderzoek in onderwijskringen blijkt dat het RK onderwijs altijd hoog scoort qua kennis-overdracht. Ook dat heb ik ervaren in de jeugd. Helaas kende dat type onderwijs ook een paar nadelen. De indoctrinatie van de katholieke (enige juiste geloof) kerk, zieltjes winnen of vasthouden en zo meer. Maar ik ben nog steeds blij met de algemene kennis die me is bijgebracht zodat ik ook leerde de geschiedenis te duiden en niet mee te lopen huilen met de wolven in het bos…

    Like

 2. Religie is iets persoonlijks, dat hoor niet samen te gaan met verplichtingen in het openbare leven. Zowel Henk als jij zaten nog op katholieke “jongensscholen”. Gelukkig ging ik zelf naar een openbare school, (zoals iedere school zou moeten zijn) Ook mijn kinderen deed ik op een openbare school zodat het wereldvreemde mensenkinderen werden op het gebied van de verschillende “genders”. Voor mij is geloof een privé zaak die nergens in verweven mag worden.

  Like

  • Geloof is een persoonlijke keuze inderdaad. En mag dus nooit invloed hebben op het openbare leven of het onderwijs. Ik denk nog terug aan het geloofgebonden onderwijs met een gevoel van dat was tenminste wel degelijk. De exacte vakken goed verzorgd. Maar ook veel geloofsonzin waar je later niks mee doet. Openbaar onderwijs zonder enige duiding van eigen afkomst/herkomst, is voor mij toch het meest ideale….

   Like

   • Geloof beschrijven als iets dat in de cultuur en geschiedenis van wereld en land een rol speelt of speelde is een prima soort leergang. Net zoals je moet beschrijven wat de vele doctrines uit verleden en heden deden en doen. Opdat de algemene kennis van leerlingen wat wordt opgewaardeerd. Maar geen indoctrinatie. De vrije keuze van een jong mens te kiezen wat hem/haar bevalt…

    Like

   • Het is net als met andere zaken. Goed om te weten dat men ergens gelooft in de Grote Leiders, Roergangers of hoe ze ook heten, maar je hoeft er niet meteen aanhanger van te worden of zijn om daardoor wijzer te blijken. Geloof is een persoonlijke keuze. En moet nooit de openbare ruimte dominant gaan vervuilen…

    Like

 3. Gescheiden onderwijs? Niet doen. Ook -juist- niet op een religieuze school.
  Er zijn ook Nederlanders die dat zouden willen, niet direct door hun geloof, eerder door het verschil in gedrag van jongens en meisjes. Zelf denk ik dat die verschillen juist samen moeten gaan, lijkt me natuurlijker.
  In Amerika werd het populair op hogere scholen, de studie zou voorspoediger verlopen, serieuzer ook. Hillary Clinton bijvoorbeeld heeft op zo’n school gestudeerd.
  Overigens dacht ik dat gescheiden onderwijs niet verboden is maar ben niet zeker..

  Like

  • IK zie er ook niks in. Juist de menging van mensen maakt dat het onderling begrip dan wel de kennis over de ander een stuk verbetert. Maar ja, geloof…dan wordt de restrictie tot wet…al is het buiten de wet….

   Like

 4. Ik vind geloof iets privés, het hoort volkomen los van politiek en onderwijs. Wil je dat je kinderen over geloof leren dan doe je naast zwemmen maar op een clubje. Gescheiden onderwijs pfff alsof het zo verstandig is al die meiden bij elkaar te doen.

  Like

 5. Ik heb tot mijn 15de ook op katholieke jongensscholen gezeten. Nadien ging ik naar het gemeenschapsonderwijs waar alle verloren zieltjes zaten volgens de broeders en hun slippendragers. Voor mij was het een bevrijding. Ook was het gemeenschapsonderwijs toen al gemengd. Met mij kon het dus alleen maar slecht aflopen. Dat men terugwilt naar die tijden is duidelijk. Niet alleen in het onderwijs. Ook zwembaden zouden aparte uren voor mannen en vrouwen moeten hebben. Islam en Metoo hebben daar veel mee te maken. We gaan er niet bepaald op vooruit.

  Like

  • Dat speciale onderwijs met een geloof/cultuur als ondergrond is het gif voor de samenleving dat er later weer uit zal komen. Overigens ben ik ook van mening dat er meer controle moet zijn op wat er op openbaar onderwijs wordt georeerd want ook daar komt veel indoctrinatie voor door wat al te links ingestelde lieden die er plezier in scheppen om hun eigen mening te zien als zaligmakend. Maar dat geloof moet er zeker vanaf…..

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.