Oude bekende..Honda!

Steevast wel in de top van de kwaliteitsranglijsten maar qua verkopen helemaal onderaan in de top 50 van Nederlandse merken te vinden, Honda!

Terwijl het voor ons land al een oude bekende is. Want al ergens in de jaren zestig kwam Honda naar dit landje om haar eerste vierwielers te verkopen. Men had al enige naam met tweewielers en buitenboordmotoren, maar auto’s waren voor het merk toen nog nieuw. Vanaf 1962 nam men de handschoen op. Niet alleen op de weg, ook op het circuit en ging meteen met een Formule-1 auto van start die een V12 als aandrijfbron bezat. Nou die zocht je tevergeefs in die eerste personenwagentjes. Die rustte Honda namelijk uit met een kleine krachtbron afkomstig van hun motorfietsen en die dingen draaiden zulke hoge toerentallen dat je er nog aardig in mee kon komen op de snelweg. De N360 en N600 waren de eerste proeven van bekwaamheid en dat waren echt piepkleine wagentjes.

Maar de kwaliteit was al best redelijk en de prijzen aardig concurrerend. Nog overtuigender waren de sportief uitgemonsterde S600 en S600 die je als cabriolet of coupe kon kopen en die niet meteen bedoeld waren voor Europese coureurs maar voor de ondergemiddeld lange mens veel waar voor het geld leverden. Men stak met deze serie de Britse sportwagens naar de kroon maar zeker ook op het niveau van geluid en gebrek aan comfort. En toch werden die wagens door liefhebbers van het genre zeer gewaardeerd. In 1970 had Honda intussen al de 1-miljoenste auto gebouwd en bleef men op koers richting het wereldwijde succes dat men tegenwoordig kent.

Met de Civic uit 1972 werden de eerste fundamenten voor dat succes echt geslagen. Honda had hiermee een auto in handen die werd ‘gevreten’, ook in ons land. Compact, maar niet echt klein meer, potent, maar niet meer met van die enorm hoge toerentallen, en met een uitrustingsniveau dat je in een Opel of Ford niet snel kon vinden. Niet voor niets werd deze auto een succes. En de naam Civic bleef door vele generaties heen verbonden aan het merk. Latere modellen werden groter, sneller, luxer en helaas ook duurder. Uitvindingen schuwde men niet, het merk hielp op enig moment het Britse Triumph aan een nieuw model dat in feite een Honda was (Acclaim) en men bleef verbonden met de sportieve kant van het autovak.

Toch kreeg men ergens in de jaren negentig toch door dat men de concurrentie met de gevestigde orde niet helemaal meer aan kon. De prijzen waren te hoog, de innovaties toch wat te mager. Honda had intussen een productielijn in Engeland opgezet, had zo toegang tot de Europese Unie, bouwde nog steeds zeer goede auto’s maar zakte qua verkopen steeds verder terug. Dat gold minder voor de Amerikaanse en Chinese markten waar men nog steeds goede zaken doet. Hybrides kwamen uit, SUV’s waarmee men het gamma opvulde. Auto’s voor mensen met een specifieke smaak. In eigen land heeft men nog een hele trits van die kleine karretjes die specifiek voor de Japanse markt zijn bestemd maar vaak overtuigen door hun wonderlijke vormgeving en technisch vernuft. Maar hier wil het niet meer lukken.

De organisatie toch wat opgebroken en klanten winkelen nu bij Koreaanse merken of de Japanse concurrentie. En dat is best jammer. Overigens bouwt Honda ook haar eigen zakenjet, is nog steeds heel groot in motorfietsen, levert oa. de motoren voor het Red Bull team van Max Verstappen en verkoopt ook nog allerlei andere producten als grasmaaiers of de befaamde buitenboordmotoren. Breed, groot en bekend. Honda! (Beelden: Internet/archief)

13 thoughts on “Oude bekende..Honda!

 1. Mooi vind ik dat Honda voor duurzamer en elektrisch gaat in de toekomst.

  Red Bull mag dan heel populair zijn bij bijvoorbeeld Nederlanders.
  De overal rondslingerende lege blikjes Red Bull geven aan dat er vooral supporters en fans bereikt worden met weinig hersens en een zeer storend en vervuilend gedrag.

  Honda neemt daarentegen de juiste beslissing en verantwoordelijkheid als bedrijf.

  Stille groet,

  Like

  • De vraag wat zo duurzaam is aan elektrische voertuigen is er een waarop het antwoord nog uitblijft. Het waarom zit in de optelsom van vervuiling en gebrek aan duurzaamheid aan het begin en einde van de levenscyclus van auto en accu’s. Daarbij blijken telkens weer EV’s de helft zo efficient als meer normale benzinewagens en zelfs maar 30% ivm diesels. Niet alles is rozengeur en maneschijn. Dat fabrikanten er aan werken is logisch. In onze wereld is imago belangrijk. Ook een zgn.’schoon’ imago. Overigens heeft Honda al een langere tijd hybrides in het aanbod. Dus deed men daar al aan. Als Red Bull niet acceptabel zou zijn geldt dit ook voor elk ander drankje naar mijn idee om moet je ook bier, wijn, jenever en zo meer verbieden. Om het over drugs maar niet te hebben. Het resultaat wordt een nog saaiere wereld. Maar volgens de redenering stijgt dan de intelligentie….. IK vraag het me oprecht af…

   Like

 2. het grote probleem van Honda is dat de auto tak van het bedrijf ( tot in tegenstelling van de motorfietsen) nooit een volume merk is geworden. Dat kan een zegen zijn maar het is ook een groot probleem als je wel aparte techniek toepast maar de klant geen monteur / garage in de buurt heeft die hem daarbij kan helpen met onderhoud. Overigens zie je dit bij wel meer kleine merken. op termijn verdwijnen die of blijven in de kleine niche markt bestaan door en van liefhebbers / specialisten.
  Maar dit laatste zie ik nog ,liever dan dat een merk verkwanseld wordt aan de Chinezen zoals bv MG

  Like

  • Honda maakte in onze streken ook de fout om haar importeurschap onder te brengen in Belgie en vandaar uit de Nederlandse markt te willen bedienen. Daarmee verdween ook veel knowhow, een deel van het dealerkorps en ook invloed op kopersgedrag. Merk is innovatief, technisch begaafd maar ook flink duurder dan het ooit was toen men startte. En wat je nu ziet is dat het marginaal in de drukke markt werkt. Ik zie ze nog wel vertrekken. Net als Daihatsu, Mitsubishi en zoals onlangs aangekondigd Nissan deden of doen.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.