Gekoesterde trips….

Persoonlijk heb ik niks met bepaalde ver weg gelegen continenten, landen, steden of wat ook. Maar ik ben wel van de trips. Heb er in het leven heel wat gemaakt en hoop dat ook in het nieuwe normaal sommigen op het lijstje van wensbestemmingen nog invulling gaan genieten. Al ben ik niet meer van al dat gevlieg, je kunt ook met de auto een eind op streek komen. En het voelt als ‘afkicken’ als het om een of andere reden niet kan zoals nu in deze lastige periode waarin mondjesmaat vrijheid wordt gegeven van reizen die met plezier van doen hebben. Ik maakte uiteraard ooit ook vakantietrips. Toch wat meer in tijden van jeugdig kroost en dan naar plekken waar het warm was en het water van de zee al zo plezierig van temperatuur dat je toen al aan verandering van het klimaat had moeten denken. (Not!) De warmste plek ooit was Gran Canaria waar we als gezin in de tweede helft van de jaren tachtig precies in het hoogseizoen naartoe vlogen en een bungalow huurden met zwembad op een soort resort waar je zelf moest zorgen voor je eigen potje. Het was er druk, bloedheet, en de kakkerlakken van ongekende omvang.

Maar ook wel leuk met al die echt blote mensen op het strand die bil aan bil lagen te zwemmen in het eigen zweet vermengd met zonnebrandolie. Na een paar dagen waren mijn voeten ernstig verbrand om het over de rest van het naakte lijf maar niet te hebben. We vonden uit dat in bepaalde winkelcentra in dat gebied Nederlands of Duits standaard voertalen waren en je het kroost kon voeden met Nederlandse kroketten en friet. Ik zou er nadien nooit meer heen reizen. 45 graden in een brandende zon die recht boven je kop staat is geen genoegen voor een blondharig type met blauwe ogen en lichte huid. Ik was zelf meer van de trips naar Engeland en Schotland. Heerlijke sfeer en dat hele land prachtig. Tuurlijk zoek je dan niet de achterbuurten op, die zijn daar ook, maar wat we zagen was indrukwekkend. Omdat je ook de nodige cultuur vindt en er altijd ergens een heftig stuk geschiedenis wordt gepresenteerd.

De Schotten ontzettend aardig en de steden gevuld met alles wat ik met mijn liefhebberijen ook zoek en kon vinden. Voor het weer was het soms even wennen. Dichte mist in juni gedurende daaaaaagen. Waardoor je bij 13 graden je ding moest doen. Of gietregens bij Bath in het zuiden en Stonehenge. Het Verenigd Koninkrijk moet je in je hart sluiten en niet nadenken over het weer. Vaak geweest en altijd leuk. Voor mij geldt dat ook voor de oosterburen. Vanaf 1965 regelmatig te gast en vaak erg leuk. Van Oost tot west, of van Noord tot zuid. Grote steden als Berlijn en Munchen fantastisch, maar de kleine plaatsjes langs de oostgrens regelmatig bezocht en zeer gewaardeerd. Los van het eten. Want dat is bij de Duitsers top verzorgd. Jammer dat we nu alweer enige tijd vast zijn gezet anders had ik de bezoekstatistieken van dat land flink verhoogd in de achter ons liggende maanden.

Met de Belgen heb ik iets dubbels. Ik vind het er meestal wel leuk, maar het is er vaak ook chaotisch. En die tweetaligheid vind ik maar niks. Leuke bezoeken herinner ik me overigens wel aan Brussel, Antwerpen, Gent, Brugge, Mechelen, Luik maar ook aan een relatief kleine plaats als Turnhout. In die laatste stad een paar jaar terug nog eens rondgelopen bij 40 graden. Ik puf er nu nog van. Met de Fransen heb ik minder. Parijs vaak bezocht, al was het maar ten tijde van de altijd interessante luchtvaartshows daar, maar ik vond die Parijzenaars maar niks. En ik ben ook niet van die taal, dus dan zoek je het ook niet op. De Tsjechen draag ik hoog, wellicht het meest bezochte land uit mijn historie na de Duitse trips. Prachtig van landschap, triest soms qua historie, maar wat een gastvrijheid. Zelfs in lastige tijden… Polen vond ik niks, gold ook wat voor Hongarije. De berglanden vond ik altijd indrukwekkend en mooi. De Scandinavische toch wat killig maar kan ook komen omdat ik daar steevast was in het najaar en dan is de sauna je lekkerste plek om op te warmen. Kortom in Europa is het veelal goed toeven. Ik ben er zeker nog een aantal vergeten. Portugal, Ierland en zo meer. Maar dat wilt u me als lezer(es) vast wel vergeven. Ben wel benieuwd naar jullie favoriete vakantieland uiteraard….(Beelden; Yellowbird archief)

8 thoughts on “Gekoesterde trips….

 1. Ik heb de mooiste herinneringen aan de vakanties in Nederland. Mooi land, meestal ideale temperaturen, de taal is uiteraard geen probleem en ik ben toch het type naakt bakken op het strand niet. Maar zonder dollen ik ben veelal in Frankrijk, Duitsland en Belgie geweest en het is overal mooi. Een lang weekend Brugge, midweek Oostende en een midweek Berlijn allemaal goede herinneringen. Nu ben ik vooral van de dagtrippies.

  Geliked door 1 persoon

  • In mijn zakelijke jaren reisde ik heel veel en vaak. Naar overal en nergens. Dwars door Europa, maar ook naar de VS, Turkije etc. Gek genoeg is dat gevoel van ‘moeten’ verdwenen na mijn stopzetten van betaalde activiteit. Ik zoek nu inderdaad meer de dagtripjes, maar dat komt ook door de katten in huis die ik niet graag alleen laat. Dat naakte bakken deden we indertijd toen het lijf nog goddelijk was en de omstandigheden prive en buiten beeld. Maakte het lijf wel fraai bruin…..

   Like

 2. Vakanties waren voor mij eigenlijk meer een noodzakelijk kwaad. Heb gewoon niéts met reizen en ben het liefst thuis , met mooi weer naar het strand of fietsen in de duinen , dat is vakantie genoeg. Iets verder weg dan toch als favoriet de waddeneilanden. Uiteindelijk deed ik toch nog9 landen aan in de
  loop der jaren. Al waren er landen bij die doordat we op een drielandenpunt verbleven een dagtripje over de grens maakten.Oostenrijk in de winter was dan nog mijn meest favoriete “buitenland” in de zomer was Ibiza ook niet slecht maar onze kust vind ik eigenlijk prettiger.

  Like

 3. Veel buitenlanden bezocht ik niet. Natuurlijk scoorden Frankrijk en Ierland hoog door de daar wonende kinderen, maar dan word je geleid, zij verwennen je met de beste trips, restaurantjes en evenementen in hun omgeving.
  Duitsland was onze favoriet voor korte trips en langere vakanties waarbij de Moezel hoog scoorde. Een groot land biedt nu eenmaal meer.
  Luxemburg was ook aardig, in België is het zaak met een paar bevriende stellen te zijn.
  Maar fietsen door Nederland was een verrassend fijne ontdekking.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.