Taboe…

Nederlanders zijn wonderlijke lieden. Ze pretenderen vaak dat alles bespreekbaar is  en ze zijn niet bang om bepaalde zaken met elkaar te delen. Zoals waar ze nu weer lekker aten, hoe hun haar zit na een winderige stranddag of in welk pretpark ze nu weer een ‘BN-er’ tegen kwamen met wie ze zo’n leuke selfie maakten. Het wordt al een stuk minder als we mensen vragen hoe hun financiele situatie in elkaar steekt. Of hoe het hun kinderen nu echt gaat. Dan gaat bij een (groot) deel van de Nederlanders de rem er aardig op. En natuurlijk zijn we zeer terughoudend met het weggeven van onze pincode. ‘Je mag alles van me weten, maar dat niet!’. Alles?? Nou dat dacht ik niet. Want vraag iemand naar zijn toiletgang of liefdesleven en vermoedelijk slaat het gesprek direct dicht. Terwijl we als mens daar elke dag mee bezig zijn.

Op dat punt verschillen we niets met de overige zoogdieren, alleen hebben wij geleerd dat bepaalde zaken min of meer toch taboe zijn. Pas bij diep doorvragen en ‘onder vrienden’ of bij de ‘specialisten’ vertellen we op dat punt meer tot veel. Blijft echter wel lastig om uit te leggen dat bepaalde zaken niet meer functioneren of dat een vrouw haar man afstotelijk vindt in bed, ook als hij verder lief is en zo goed kan klussen. Taboe is ook om anderen de waarheid te zeggen. Hoeft echt niet beledigend te zijn, maar soms is het even nodig. Ooit werkte ik in een kantoorruimte waar ook een jongedame actief was die stonk naar zweet. En niet een beetje. Als er al een douche in haar huis aanwezig was benutte ze die kennelijk niet, en kocht of gebruikte ze geen deodorant om alle geurtjes buiten het lijf te houden. Het resultaat was zodanig dat je bwvs tegen die geur kon leunen. Hoe gingen we dat uitleggen? Een van de brutaalste collega’s, een dame die ik zeer waardeerde om haar pittige karakter, deed na een paar weken echt een poging.

En die slaagde. De geur verdween en we konden weer adem halen op kantoor. Hadden we dat als taboe gehouden was de lucht niet gezuiverd. Taboes zie je ook in de wereld van de politiek. Er zijn stromingen die geloven in de ondergang van de wereld. Omdat wij in Nederland plastic zakken gebruiken of omdat we teveel in de auto rijden. Buhne-praat, ik wees er al vaker op. Het klimaat verandert, het warmt op. En 70 geleerden over de hele wereld zijn het met mekaar eens. De wereld stort in als we in Nederland geen drastische maatregelen nemen. Van financiele aard, uiteraard! Zij die daar tegen in gaan worden weggezet als mensen die een taboe doorbreken. Je mag daar niet tegen in gaan, ook al hebben 1430 andere geleerden verklaard dat er niet zoveel bewijzen zijn voor die stellingen over dat vergaan van de wereld. De discussie is taboe.

Zo blokkeerde NU.NL mensen die in dit kader maar bleven wijzen op de andere kant van de medaille. Mocht niet…Taboe! Net als kindermisbruik bij veel instanties en kerken, slavenarbeid in de kobaltmijnen van Afrika die werken voor de nieuwe elektrische auto’s, het feit dat overbevolking zal leiden tot de ondergang van de beschaving en zo meer. Taboe! taboe! Onbespreekbaar! Net zoals die al dan niet spannende seksuele avonturen van ons allen. Het evt. overspel, onze extra verzwegen inkomsten, het stille verlangen naar die of die, dat of dat! Taboe is meer dan het voor de hand liggende. Geldt dat ook voor u beste lezers en lezeressen. Mag ik u wel alles vragen behalve de pincode?? Ik ben benieuwd! (foto’s: Yellowbird archief/internet)

19 thoughts on “Taboe…

 1. Bepaalde dingen houd ik liever voor mezelf. Niet dat het dingen zijn die het zonlicht niet verdragen, maar toch. Openheid kan tot misbruik leiden en daar pas ik voor. Vb pincode gebruiken van iemand anders. En het recht op privacy bestaat ook nog.

  Geliked door 1 persoon

   • De ware Amsterdammer is altijd op de wereld gericht geweest. Logisch want een zeehaven en nu al honderd jaar stad met een van de grotere luchthavens van de wereld. Je snapt dan ook niet dat het stadsbestuur (vooral afkomstig uit de provincie) tracht om juist die vizieren op de wereld de nek om te draaien omdat men liever navel staart. Waar de echte Mokummer direct een vorm van beklemming bij voelt. Gelukkig ben ik veel en ver over de wereld gereisd en gezien (gehoord) dat Amsterdam wordt gezien als een liberale stad. Jammer dat juist dat aspect wordt ingedamd en plaats moet maken voor regelgeving en dedain.

    Like

 2. Precies, je mag me álles vragen maar dat wil niet zeggen dat je overal antwoord op krijgt. Er zijn zaken die voor anderen domweg niet van belang zijn, zodra dat wél het geval is wil ik wel een antwoord geven.
  Zelfs mij gewicht zou je mogen weten als het belangrijk voor je was, maar helaas, ik heb al heel lang geen weegschaal in huis dus heb zelf geen idéé hoe weinig , of hoeveel( wat meer van toepassing zal zijn) ik weeg.

  Like

  • De kern van het verhaal wordt hiermee toch wel bevestigd. Dat open karakter van de gemiddelde Nederlander baseert zich toch op bepaalde zaken die binnen grenzen blijven. Want fatsoen, want ‘gaat je niks aan’ en zo meer….Dus alleen die pincode is een aardige gedachte, maar klopt toch niet….:)

   Like

 3. Haha zeker zijn er taboes. Niet omdat het niet hoort er over te praten en me kwetsbaar opstellen qua openheid vind ik ook al niet moeilijk (mits ik iemand vertrouw) maar er zijn dingen zoals m’n seksleven dat ik dat niet deel met buitenstaanders. Dat is iets tussen hartelapje en mezelf. Ben zelf ook totaal niet geïnteresseerd in het liefdeleven van een ander. Als iemand me daar over zou vertellen zou ik me daar ongemakkelijk bij voelen hoor want wat gaat mij dat aan? Sterker nog: ik houd ook helemaal niet van pornofilms. Ik hoef dat niet uitvergroot onder m’n snufferd te krijgen 🙂 Heeft niet zo zeer met seks te maken als wel met het feit dat het privé is. Mensen die zitten te zoenen dat de stukken er van af vliegen mogen ze ook in de beslotenheid van hun eigen huis doen en niet onder mijn neus. Ik voel me dan een voyeur… of voyeuse? 🙂

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.