Drank!

Voorop gesteld, ik veroordeel niemand die een drankje neemt voor de gezelligheid hoor. Echt niet. Maar als je een beetje stevig door drinkt en ontdekt dat je er eigenlijk ook niet buiten kunt ontstaan er vaak wel wat problemen. Ten eerste, je bent eigenlijk niet meer jezelf omdat je kennelijk die roes of verdoving nodig hebt om als mens te functioneren. Ten tweede, drank is per definitie niet goed voor je. Zeker als het gaat om wat meer drank dan de gemiddelde mens tot zich neemt. Wonderlijk verschijnsel, juist hoger opgeleiden drinken bovenmatig veel. Vermoedelijk doordat ze meer inkomen hebben en daardoor een grotere keuze aan drankjes. Maar ook 65-plussers spuwen er gemiddeld genomen niet in. Uit diverse onderzoeken komt naar voren dat al die drank weliswaar verdovend werkt, dat vrouwen minder remmingen ervaren in hun seksleven na een paar drankjes, maar dat die drank, meer speciaal de alcohol, helemaal niet goed is voor ons mensen.

Bloeddruk stijgt er door, we worden er dikker van en ons brein wordt er langzaam maar zeker door aangetast. Ook slapen we minder goed, al denken we zelf van niet, voelen ons minder fit (al was het maar door de katers), de lever wordt er door aangetast, we krijgen mannen met niet alleen erectieproblemen maar ook een veel lagere spermaproductie en er is een verhoogd risico op kanker. Zet dat eens af tegen dat leuke en lekkere van drank en we zien hetzelfde beeld als we bij roken tegenkomen. We weten het allemaal wel, maar drinken vrolijk door. De hoger opgeleiden vaak wat sterkere drankjes of wijn, de lager opgeleiden vooral bier. Want hoe vreemd ook, bier wordt er in gegoten als water. Zeker bij jongeren. Zelf bekijk ik dat altijd met enig ontzag of noem het verbazing. Want hoe je in vredesnaam 10-20 biertjes achter mekaar naar binnen kunt werken is mij een raadsel. Al dat vocht. Je zou er lek van raken. Ik ben overigens in mijn leven heel wat mensen tegen gekomen die drank toch tot een probleem maakten.

Waar overmatig drinken een bijna dagelijkse conditie werd en waar beslissingen nauwelijks meer op redelijke of rationele gronden genomen werden. Soms lag er een oorzaak in de jeugd, dan weer in een overmatig gevoel van zelfmedelijden of frustratie. Denk maar eens aan de eenzame huisvrouwen die liters sherry of witte wijn nemen om een dag door te komen en het nog een beetje plezierig te hebben. In landen als Duitsland of Tsjechie (om er maar een paar te noemen) drinken mannen gemiddeld honderden liters alcohol houdende drankjes per jaar. Veelal bier. Maar honderden liters! En neem van mij aan, ik kwam en kom er nog vaak, men drinkt geen ‘fluitjes’ maar pullen vol van dat spul. En na een kroes of wat van dat straffe bier of erger weet je als niet zo ervaren drinken echt niet meer hoe je heet. Welk een lol. En toch laten we onze jeugdigen zijn/haar gang gaan en zich letterlijk klem zuipen. Elk weekend weer. Verkeerd signaal. Want echt dronken jongens of meisjes lopen ook nog eens drie/vier keer zoveel risico op misbruik of diefstal. Geen idee wie ze onheus bejegende, immers…’ik was dronken’. Nee, we zouden ons toch eens moeten afvragen waarom we wel zo meegaand zijn als het om drank gaat en zo weinig waar het drugs betreft. Het effect is vaak gelijk. Ik heb het daarbij nog niet eens over rijden onder invloed. Ernstig misdrijf vind ik dat. Meteen rijbewijs kwijt de sanctie. Maar ja, al zolang ik leef is daarvan bij hoogst uitzonderlijke situaties sprake. Moet anders kunnen. Dus….drinken we of drinken we niet (meer)?? U mag het zeggen. Ik zal het nuchter beoordelen… (Foto’s: Yellowbird archief/internet)

11 thoughts on “Drank!

 1. Nou ik ben het hier helemaal mee eens.
  Zelf kan ik wel genieten van een drankje, maar als ik met de auto ben, hou ik het bij 1. Ik neem geen risico.
  Thuis drink ik nooit alcohol, tenzij er bezoek is.
  Mijn wekelijks Karmelietje op de pingpong is eigenlijk mijn enige alcoholische zonde … dus dat valt nog goed mee he 🙂
  Schol!!

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik drink zo goed als geen alcoholische dranken. Te gevaarlijk met de auto. Ook je lichamelijke en geestelijke gezondheid wordt er door aangetast. Ik takel zo al rap genoeg af met het ouder worden, zonder die drankjes. Dronken zijn is nooit aan mij besteed geweest. Wat er grappig is aan het niet meer weten wat je de dag voordien uitgespookt heb begrijp ik niet.

  Like

  • Niets grappigs aan, dronkenschap. Ja, voor een ander wellicht die het normaal niet meemaakt. Maar samenleven met een alcoholist(e) lijkt mij een ramp. Ik zou het niet kunnen. Heb in het verleden al het e.e.a. meegemaakt met mensen die hun leven of carriere verpestten doordat ze maar niet van de drank af konden blijven. Mislukkelingen..

   Geliked door 1 persoon

 3. Ik kan me de laatste keer niet meer heugen. Groot voordeel m’n vriend drinkt ook geen alcohol. Ik hou er niet van en wat anderen doen moeten ze zelf weten. Maar er mag van mij meer bekend worden over het gevaar ervan want het is rotzooi.

  Like

 4. Ik drink niet meer, maar ook niet minder;-) Ja bekend grapje! Het is mij nog steeds een raadsel waarom men van hogerhand steeds accijns opwerpt om te ontmoedigen, dat is een verkeerd signaal, als je veel geld hebt kun je dus wél drinken en roken . Goede voorlichting is beter al zal lang niet iedereen daar vatbaar voor zijn , vooral jongeren niet. De enige kater die ik de laatste decennia tegen kom ’s morgens vroeg is Beau, en ja hoor ik drink graag mijn drankje maar ga me er niet aan te buiten ,ik ken m’n grenzen. En natuurlijk nooit als ik moet rijden.

  Like

  • Rijkeren drinken anders. Kopen duurdere soorten wellicht, maar de echte tankers zitten veelal juist in de ‘lagere sociale klassen’. Het wordt ook vaak meegegeven in de genen. Als vader en moeder lekker tetteren kom je dat bij kinderen ook tegen. Een drankje op een terrasje of thuis als aardigheidje is iets anders dan elke dag stevig doorhalen en de volgende dag spijt ervaren….:)

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.