Oase

Bosplan - trimbaan fotoserie 150907 div. 007Aan de zuidkant van de grote stad waar ik woon, werk en leef, bevindt zich een paar enorm uitgebreide groene zones die bij mensen van buiten onze stad nauwelijks bekend zijn. Zoals het Amsterdamse Bos dat in basis werd opgezet om niet alleen bleekneusjes uit de grote stad van de jaren twintig/dertig in de vorige eeuw van wat frisse lucht te voorzien, maar ook om de massale werkloosheid die toen heerste te helpen onderdrukken. Ergens in 1932 werd het project in fase 1 afgerond, daarna kwamen er nog wat stukken bij en zelfs na de oorlog legde men een nieuw deel aan ten zuidwesten van de toenmalige verbindingsweg tussen Amstelveen en Schiphol. Het Amsterdamse Bos is intussen verworden tot een flink groot woud vol spontane of aangestuurde natuur. Er zijn vennen en grote waterplassen te vinden, strandjes, wandelpaden en fietswegen, je kunt er via de zgn. Bosbaanweg met de auto in en wij zijn er dan ook al vele jaren lang regelmatig te vinden. Heerlijk wandelen bij het geluid van de vogels, het ritselen van de bladeren en het geblaf van de altijd in dubbele zin van het begrip uitgelaten honden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Onze eigen Purdy was er ooit ook zo verzot op. Rennen en scharrelen, en als het even kon zwemmen in een van de poeltjes. Zij gilde het dan uit van plezier en zwom als een vis. Lijkt alweer zo lang geleden allemaal. Ik heb er persoonlijk nog wel wat meer herinneringen liggen. Maar die zijn meer voor een andere keer. Het Amsterdamse Bos werd bij de Amsterdammer bekend als het Bosplan. Naar het gemeentelijke plan dat tot dit bos zou leiden. En wat was dat plan eigenlijk goed. In de omgeving van toen lagen indertijd wat landerijen,  de nodige moerasachtige gebieden en verder wat ‘rommelgrond’. Men bouwde eind jaren twintig in het midden van het gebied een aanzienlijke heuvel van afval, wat goedkoop bouwmateriaal was, en stortte daarover heen aarde en plantte er bomen en struiken op. Het terrein werd zo wat glooiend en golvend. Het bos ruikt vooral in de zomer heerlijk. Zoals een bos hoort te ruiken. Heerlijk voor iedereen die zoekt naar wat rust.

WP_20160125_003En wie houdt van dynamiek, kom dan bij stevige westenwind eens langs, dan landen de vliegtuigen op de zgn. Buitenveldertbaan en dan lijkt het wel of ze midden in het bos de landing willen inzetten. Ik kijk er als liefhebber altijd met veel plezier naar. Stukje verderop, aan de rand van de chique wijk Buitenveldert en begrenst door de Amstel ligt nog een prachtig gebied. Ik beschreef het al eens eerder. Het Amstelpark. Ooit onderdeel van de opzet voor de begin jaren zeventig gehouden Floriade-expositie. Die tentoonstelling verdween, het park bleef. Prachtig, rustig en interessant. Voor hen die er oog voor hebben. Beide groengebieden zijn voor ons simpel te bereiken. Met de auto, fiets of als het moet lopend. Je kunt er heerlijk vertoeven en waant je zeker niet in de grote stad. En wellicht maakt dat Amsterdam wel extra zo’n aantrekkelijke stad om in te wonen. Of voor toeristen om te bezoeken. Niet allemaal komen ze voor de Wallen, musea of Coffeeshops. Als ik de talen hoor die hier in die bos- en parkgebieden worden gesproken heeft het nieuws over al dat groen ook mensen van elders bereikt. En dat is goed. In de winter is het allemaal weer voor de Amsterdammers. En voor hen is het natuurlijk ooit bedoeld geweest. Als Oase in de drukke omgeving van een enorme stad. De hoofdstad!

9 thoughts on “Oase

 1. Daar zou ik toch eigenlijk eens een inhaalactie op moeten doen., ik weet dat die parken er zijn maar ben er nog nooit geweest, op de wallen trouwens óók niet, maar daar heb ik als vrouw ook niet zoveel te zoeken denk ik;-)

  Like

  • Dit zijn een paar grote, maar er is ook nog het bekende Vondelpark in Zuid, dat bijna het Amsterdamse Bos met het centrum van onze stad verbindt, het Westerpark, het Sarphatipark, Oosterpark en in Noord het Vliegenbos. Heel veel groen in Amsterdam, dat is zeker.

   Like

   • En paar jaar geleden was ik toevallig in het Sarpahtiepark, dát viel dan weer een beetje tegen hoewel het voor stadsgroen natuurlijk er wel mee door kan.

    Like

 2. het paradijs van mijn vroegste jeugd, toen ik trouwde en naar Limburg vertrok noemden wij het nog altijd Bosplan, zonder lidwoord.
  Als ik overkwam zei mijn moeder: zullen we fijn naar Bosplan gaan om te zwemmen? Ja gewoon in zo’n plas, altijd even dor de prutterige bodem heen maar dan zalig helder water.

  Like

  • Wij spraken van jongs af aan over ‘het Bosplan’. Het komt van ouders op kinderen en wij gaven het zo door. Tegenwoordig is die term vrijwel verdwenen en bleef het ‘Amsterdamse Bos’. Wat de lading ook meer dekt natuurlijk…

   Like

 3. Of het echte toeristen zijn die daar rondlopen weet ik niet.
  Wel hoor ik vooral van expats dat zij daar graag vertoeven.
  En gelijk hebben zij.

  Amsterdam heeft ook aan de randen veel te bieden.

  Zomerse groet,

  Like

  • Huurfietsen verraden hun herkomst. Men krijgt kennelijk routebeschrijvingen mee en komt dan in het bos terecht. Het Amstelpark trekt veel Japanse (of Chinese) toeristen of mensen die hier een tijdje verblijven.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.