Gelovige oplichter

Oplichting 3Lieve vriendin belde me onlangs ontdaan op. Zij en haar naaste familieleden werden kennelijk bezwendeld door een man die ze al een jaar of wat kenden. Ook door diens vriendin die ook al bekend was als lief en naief uit hun naaste leefomgeving. De betrokken man was ooit zwaar gelovig, maar kennelijk intussen door de ‘duivel bezeten’ en had diverse (vrouwelijke) slachtoffers wijs gemaakt dat hij achterna werd gezeten door zware criminelen die geld van hem wilden in ruil voor zijn leven. De bedreigingen waren zo levensecht ten tonele gevoerd dat de dames er vol in mee waren gegaan en zelf ook dachten dat het gevaar mogelijk bij hen om de hoek te vinden was. Ze durfden nauwelijks de straat meer op. Hij manipuleerde ze via zijn vriendin-in-crime langs de mobiel-telefonische weg. Van die mobiele dingen hield hij er een stuk of wat op na, allemaal prepaid, nauwelijks te traceren. Omdat hij ook ‘gespecialiseerd was in webdesign’ had hij al een historie van slachtoffers maken en financiële malversatie. Naast dat webdesign is hij naar eigen zeggen boekhouder, wereldreiziger en expert op het gebied van emigratie. Hij heeft ook ‘directe lijnen naar Obama en Rutte’. Zoek je langs al die andere activiteiten naar zijn naam kom je een spoor van bedrogen slachtoffers tegen.

Oplichting 1Waar mijn vriendin en haar familie zijn meegegaan in de verhalen is de acute schade direct in de tienduizenden euro’s te vertalen. Cash afgedragen aan de man wiens vriendin als incasso-medewerkster functioneerde en slaafs zijn intrigerende bevelen uitvoert. Alles overgoten met een geloofssausje dat mensen zoals ik doet neigen naar oplossingen die bepaald niet in de bijbel of het Nederlands Wetboek staan beschreven. Nu zijn een paar slachtoffers van deze schurk theomaan in hun benadering van dat geloof vrees ik. De verhalen die me bereikten zijn soms zo krom dat je moet vrezen voor hun geestelijk welzijn. Maar de man lijkt iets demonisch uit te stralen en vanuit zijn eigen geloof en geslepen egoisme precies de zwakke plekken te kunnen vinden bij zijn beoogde slachtoffers. Het is een gedrag dat je als normaal grootstedelijk mens eerst cynisch doet glimlachen, maar daarna toch ook koken van woede.

Oplichting 2Naïviteit en grove misdadigheid zijn hier goed voor veel menselijk drama. Grote sommen geld verdwenen, maar bij de slachtoffers ook elk vertrouwen in het goede van de mens. Wat ben ik dan blij dat ik dat gemiddelde geloof in het goede van de mens al op mijn 12e of zo definitief in de naieve zin des woords kwijtraakte. Bijna niemand is te vertrouwen en als mensen je om geld vragen met een of ander verhaal waarin zij als slachtoffer de hoofdrol spelen, en het geldbedrag dat nodig is om hen te redden steeds groter wordt, ben ik blij met een toch wat Spartaanse opvoeding. Geld geef je nooit zo maar af. Daar moet een heel duidelijke reden of oorzaak voor zijn. Intussen is een deel van de bevriende familie dat iets minder naïef is,  aan het werk gegaan om nog iets van de schade te herstellen, dan wel, vormen van wraak om te zetten in daden. De dader is Rotterdammer, echte naam zal ik nog even buiten beeld houden en opereert op het www met allerlei vage bedrijven en stichtingen. U bent gewaarschuwd. Mocht iemand je zo maar om geld vragen, trap er niet in! En doe aangifte van oplichting als je dat wel deed. En ja, wij staan met alle fysieke middelen en adviezen onze lieve vriendin en haar familie bij. Al was het maar om haar vertrouwen in echte vrienden weer wat terug te brengen. Eens zien wat ik daarvoor wel niet in rekening kan brengen aan financiële vergoedingen…..

15 thoughts on “Gelovige oplichter

  • Het zal ons ook niet zo snel overkomen denk ik…..de grote stad is een prima omgeving om groot te groeien. Daar zijn mensen toch minder naief. Dit speelt zich af in een heel kleine en zeer gelovige gemeenschap….

   Like

   • IK weet niet of mensen in de stad minder naïef zijn. Volgens mij zijn mensen in de stad in continue staat van alertheid. Dat is iets anders en kun je vooral aflezen aan de argwanende blikken in hun ogen. Vergelijkbaar met angst.

    Like

 1. Het is natuurlijk jammer als mensen te goedgelovig zijn maar als iemand ons op de juiste manier bespeelt vallen we zelf misschien ook. Charisma kan gevaarlijk zijn.
  Voor de daders heb ik geen goed woord over; ze lijken amoreel en misschien zijn ze dat ook.

  Like

  • De betrokken dader is een manipulator en gelooft denk ik in zijn eigen leugens. Het wordt steeds erger en de slachtoffers is aangepraat dat zij eigenlijk mede verantwoordelijk zijn als ze niet betalen…

   Like

 2. waarom wacht je nog met bekend maken? Juridisch riskant misschien? Melden bij TV programma dat zich met oplichting bezig hout? (Naam even kwijt). Aangeven bij de politie? Zijn er benadeelden die willen en durven getuigen?

  Like

  • De slachtoffers hebben me dit met nadruk gevraagd. Omdat een deel nog steeds gelooft dat de dader eigenlijk ook maar slachtoffer is. Van de Geheime diensten waar hij zo bang voor is en die ‘hij moet terugbetalen om zo executie te voorkomen’…..

   Like

 3. Je tipt het zelf al aan, het is vreselijk dat op deze manier “het geloof in de mens” onderuit gehaald wordt. Heel erg, want een verstandig mens doet de deur niet meer open voor iemand nood die aanbelt en die éne keer dat het écht is belt zo iemand dus te vergeefs!

  Like

  • Theomanie is een aandoening. Waarbij het slachtoffer dingen ‘ziet’ die met geloof van doen hebben. Vaak noemt men dat ‘de Heilige Geest’, maar behoort het echt tot de wanen vanuit de psychiatrie.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.