Oost-Europa

ANV-48 - Praag 090996 - Blik over de stad Scan10263‘Man wat moest jij toch altijd met dat Oost-Europa?!’ Die vraag is me vaak gesteld. Zeker in de jaren dat alles wat uit die hoek van de wereld kwam ‘verdacht’ was. Dan moest je wel communistische sympathie koesteren. Dat deed ik niet hoor. Oost-Europa intrigeerde me omdat het ook zo mysterieus was. Dat was de vijand zo werd ons dat ingeprent en elke dag was er op tv of in de krant wel iets te vinden dat er op duidde dat ‘alles’ wat daar vandaan kwam niet hoorde tot onze westerse normen waarden. Maar soms zit een persoonlijke voorkeur in kleine dingen. Zoals een vriendje uit de straat die wel van die communistische gedachten koesterde omdat zijn vader hem daarmee opzadelde. Dus was Maarschalk Tito een held en was de luchtvaartmaatschappij van Rusland, de Aeroflot, een bedrijf om niet zoals door velen wel gebeurde in die jaren, te mijden. Indertijd probeerden wij als luchtvaartgekke pubers niet alleen alles te verzamelen op dat gebied maar ook aan boord te komen van op Schiphol geparkeerde vliegtuigen. Omdat je dat bij de KLM wel kon vergeten werden de buitenlanders bezocht en dat leverde soms erg aardige contacten op.

217119 - EHAM - 090785 - Tupolev Tu-134A OK OK-EFK V R Scan10456Bij de Scandinavische SAS bijvoorbeeld waar we o.a. een Convair en Caravelle van binnen mochten bekijken. Maar hoogtepunt was die enorme Tupolev 104A van Aeroflot. Onder begeleiding van de Russische vertegenwoordiger van dat staatsbedrijf op een dag dat de ribbels van het ijs op het toenmalige platform van Schiphol aanwezig waren. Binnen werden we warm ontvangen. De bemanning was vreselijk aardig voor die twee pubers die op de fiets door de snijdende wind naar Schiphol waren gekomen om hun trots te bekijken. Limonade, sigaretten (ik bewaarde de pakjes jaren lang nog, mijn pa rookte de inhoud op..) kregen we aangereikt en we mochten alles zien. Ook in de stoelen van de cockpitbemanning zitten. Ik vond het geweldig en kreeg er vast die latere belangstelling door. Maar daar deed leenpa ook aan mee. Die begon in Skoda’s te handelen en dat ging zo goed dat het merk binnen de kortste keren dominant in onze straat te vinden was. Hij was er handig in en we hielden er altijd eentje over voor eigen gebruik. Dan ben je dus zowat op de achterbank geboren.

4-S100 8110zh 0773 - Soesterberg - O-03 Scan10076Later, ik was allang aan het werk op Schiphol in een job waarbij je lading van A naar B moest laten vliegen, koos ik vaak die airlines uit die uit het oosten van Europa kwamen. Lot, Malev, CSA, Aeroflot en zelfs Interflug uit de DDR. Aardig lui, meestal erg betrouwbaar en ook zeer betaalbaar wat onze klantenkring van belang vond. Dat ik zelf in een Skoda ging rijden was dan ook geen verrassing. Wie mij intussen kende wist dat dit er aan stond te komen. Ook al keek men met enig dedain naar die eerste Tsjech, hij zou een even grote rol spelen in mijn persoonlijke leven als die Tupolev van Aeroflot. Tot op de dag van vandaag ben ik met het 110 jaar oude merk bezig en nauw betrokken bij alles wat het doet en verkoopt. Omdat ik later, bij bezoeken aan de landen waarvan ik het bestaan kende maar de mensen nauwelijks,  ontdekte dat mijn gedachten over die landen klopten. Mensen waren aardig, afspraken waren zakelijk en werden nageleefd en soms hield je er iemand aan over met wie je ook nog een goed gesprek kon voeren. Nu had ik wel mijn voorkeuren hoor. De Tsjechen hadden heel snel mijn sympathie, de Polen veel minder, de Roemenen vond ik persoonlijk erg onbetrouwbaar en in de DDR voelde ik me voor de Wende niet bepaald op mijn gemak. Later ging dat allemaal overigens een heel stuk beter.

Trabi die legende lebt boekcover Scan10026Zie hier het wonderlijke verhaal in een notendop over mijn voorkeuren voor Oost-Europese zaken en de landen die daar voor zorgden. Nog steeds lees ik graag alles over het leven in die tijd in die landen, zonder roze bril, met voldoende kritiek op het systeem dat niet deugde en mensen zo beknotte. De diverse onderdrukte revoluties zijn me zeker bekend. Maar ik kijk toch ook met die interesse die me nooit heeft doen besluiten net als veel Nederlanders onbekend onbemind te maken. Nee, integendeel. Ik vond en vind nog steeds dat er veel deugt in dat Midden- en Oosten van Europa. Wellicht omdat ik me daarbij niet te veel heb laten leiden door de propaganda over en weer? De jeugd als maatstaf…het blijft bijzonder….

11 thoughts on “Oost-Europa

 1. Nou hebben die vluchtelingen uit Syrië wel over het algemeen een ander geloof dan wij, maar verder zou je er dezelfde maatstaven op kunnen leggen als bij die mensen uit het oosten van Europa en dan houd je ook bij hen over het algemeen heel aardige mensen over.

  Like

  • Nou, dat is maar de vraag. Ik vond het juist verrassend bij die Oost-Europese landen en mensen dat ze mij NIETS wilden opleggen, geen overtuiging, geen leefgedrag, niets! Ze waren gewoon aardig, ook al wist ik heus wel dat er daar dingen gebeurden die het daglicht niet konden verdragen. Dat is nu echt anders. Alles wordt door de vingers gezien, het moet allemaal kunnen, geloofsvrijheid en we laten ook heel veel toe. Dat maakt best een verchil!

   Like

 2. Een regering met de PVV lijkt mij op zich nog interessant, maar een met de SP interessanter. Is ietws anders dan de gevestigde orde die overal en altijd de andere kant op keek, de sociale aspecten van de maatschappij uit het oog verloor en de medemenselijkheid tot bijna vijandig gedrag verklaarde. Die Nederlandse armoede en werkloosheid af doet als oninteressant maar onder druk van omstandigheden banen, woningen, uitkeringen en zelfs zorg gratis kan aanbieden aan nieuwkomers. Nee, daarin heb ik geen geloof meer. In die zin was het communisme nog ergens goed voor. Het zorgde voor haar eigen burgers, mits die de lijn van de partij maar volgden….

  Like

 3. Mijn broer was net zo op de Oostblok landen gesteld, meer nog dan jij, want hij had oogkleppen op voor dát wat niét deugde. Zijn kinderen hebben er onder geleden zoals dat vriendje van jou waar jij het over hebt.

  Like

  • Oh dáár komt die voorkeur voor Skoda vandaan! tegenwoordig zijn het heel aardige auto’s, maar vroeger vond ik het toch wel merkwaardige autootjes met die motor achterin 🙂 Ik den dat 1 op de 4 van mijn huidige collega’s uit oost-Europa komt en dat gaat inderdaad prima!

   Like

   • Alles gezien in het licht van de tijd waarin die wagens werden verkocht, waren ze helemaal niet zo slecht als men in de buitenwacht nog wel eens wilde rondbazuinen. Het concept was niet modern, maar dat hadden wel meer merken in de aanbieding. De prijzen waren ook laag, dat maakte het voor veel mensen mogelijk een nieuwe auto te kopen ipv een al aardig vermoeide tweedehandse van een ander merk. Ik heb er heel wat kilometertjes mee afgelegd en ze waren daarbij betrouwbaar, ruim en redelijk comfortabel. Zelfs een keer naar Praag op en neer. Kortom heb niet zoveel reden om die oudere modellen neer te sabelen. Daarbij, in de jaren voor de 1000MB (eerste model met motot achter vanaf 1964) zaten de motoren gewoon voorin en waren het zeer populaire auto’s, ook in NL. Kijk maar eens op oude filmbeelden of stadsfoto’s. Kortom, propaganda en vooringenomen afkeer deed veel in de jaren dat we toch meer dan 10.000 van die wagens per jaar verkochten.

    Like

 4. mijn zwager Heinz uit Dresden kwam na de val van de muur naar ons toe in zijn bejaarde maar glanzende Skoda, perfect onderhouden en liefdevol gepoetst; de hele straat kwam eromheen staan, en ons aanzien steeg.
  Maar toen eenmaal de Ostmark werd gelijkgesteld aan de Westmark kwam hij met een Opel. Wij allemaal pissig….. “Hij verbruikt minder”, zei Heinz verontschuldigend.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.