Relatieve overlast…

Amsterdam rondwandeltocht 210807 008Kijk, als de buren massaal in de tuin gaan zitten feesten of muziek maken (wat ze overigens zelden of nooit doen) noem ik dat zelf vanuit mijn waarneming snel lawaai. Maar voor anderen zijn de voorbij trekkende vliegtuigen, auto’s of zelfs trams bronnen van grote ergernis. Immers, lawaai waar je niet om vraagt is reden voor veel gemopper. Nu is lawaai van die soort heel vervelend als het een vorm aanneemt die je het beste als terreur kunt beschrijven. Maakte ik ooit mee in het flatgebouw waar we jaren geleden als jonge lieden woonden. We kregen (naar later bleek) tijdelijke bovenburen die ons het leven echt tot een hel maakten. Midden in de nacht speelden kinderen bonkend en stommelend, loeide een radio, vergaten ze de afvoer van de wasmachine zodanig af te sluiten dat niet alle water langs de muren liep bij ons, en mikte palief na een stukje kritiek van zijn vrouw op zijn kijkgedrag, de tv naar beneden vanaf het balkon op tien hoog. Het was een ramp. Ook al omdat die flats zodanig gebouwd waren dat je van voor- tot naspel het seksleven van je buren kon volgen, voor zover aanwezig, of gesprekken tijdens vele verjaardagen om ons heen. Ik was blij indertijd te kunnen verhuizen.

Bijlmermeer - 1Geluidshinder van verkeer is heel vervelend als je er de hele dag midden in zit. Als je geen keuze had bij de vestigingsplek van die woning. Want wie gaat wonen bij Schiphol weet dat daar vliegtuigen starten en landen. Ga je dan protesteren is er echt iets mis met je geestelijke gesteldheid.  Nu ben ik zelf opgevoed in een omgeving waar omgevingslawaai altijd hoorbaar was. Garagebedrijf tegenover ons, een bromfietsenstallling onder het huis, vliegtuigen die over de straat vlogen en af en toe wat straatraces met diezelfde brommerige tweewielers door de lokale jeugd. In de hoofdader van de buurt reden heel wat trams en het verkeer dat ook toen al druk was had zo zijn invloed op het milieu. Hadden we er last van? Ach, soms. Maar nooit zo dat je er over ging protesteren. We werkten, leerden, deden wat we moesten om een beter leven te bereiken. En wisten dat we in een grote stad leefden, de grootste van dit land. Dan wen je aan het fenomeen en vind je het zelfs te rustig als je in een stille omgeving verkeert.

15214 - MDC DC-8-55 MAC 1977 Scan10008Hoe leuk dat dan ook is zo eens in de zoveel tijd. Lawaai is dus betrekkelijk als het geen terreur betreft. Daar ligt irritatie snel om de hoek. Zoals een live band in de tuin bij de buren zonder overleg of zoiets. In mijn huidige woonomgeving hebben we eens een hele zondag zitten luisteren naar een buurman een paar huizen verderop die zijn opbergruimte in de tuin aan het schuren was. Met een elektrische schuurmachine. Vreselijk geluid. Waar dat ook door kwam, het was zomer, de vakanties bezig en geen kindergeluid te horen. In die stilte viel dit geluid enorm op. Zou het dan slechts daardoor komen? Ben benieuwd wie er van mijn lezers en medebloggers zelf te maken heeft met geluidsoverlast en hoe men er mee om gaat. Is stilte jouw ding? Of kan je wel tegen een beetje achtergrondruis???

5 thoughts on “Relatieve overlast…

 1. Als” grote stadsmens” ben ik wel iets gewend. Opgegroeid vlak vóór de tram die voor het huis langs reed de bocht om ging en dat ging in de jaren 40 en 50 met vreselijk veel geknars gepaard. ook de klokken van de katholieke kerk,ruin schuin tegenover ons huis maakten hun galmende slagen niet geruisloos in de vroege morgen, je “hoorde” het allemaal pas wanneer het om één of andere reden even niét was. Overlast hebben we ooit wel gehad van onze aanvankelijk bovenburen, maar dat was gelukkig van korte duur. In onze huidige omgeving is een school, heerlijk die kindergeluiden, en de feestjes van de buren in de tuin ……? ach het zijn fijne mensen en we hebben dubbel glas dus meestal slaap ik er gewoon doorheen.

  Like

 2. Tja, inderdaad is overlast relatief Zo probeer ik het ook te zien maar ergeren doe ik me wel, ik uit het alleen niet. Ook niet tegen de F16’s (Volkel is vlakbij)
  Blaffende honden en keffers die aanslaan bij ieder geluidje vind ik vreselijk en ik zal er nooit aan wennen.

  Like

 3. Wij wonen niet zo ver van Schiphol en horen de vliegtuigen altijd wel. Nou ja, alles went, je hoort het niet eens. Tenzij er eentje voorbij vliegt die een ander geluid maakt. En als ik terugkom van vakantie dan hoor ik de 1 e dag weer vliegtuigen over vliegen.
  En schuurmachines, boren of de electrische heggenschaar. We moeten allemaal weleens klussen. No problem. En als we zelf eens een feestje geven doen we altijd een briefje in de bus in de buurt. Of we nodigen ze uit.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.