Over leugens en verkeerde conclusies…

EHAM in de sneeuw. foto van dia CJvR Scan10765Overdrijven is een vakgebied apart en als je aandacht wilt voor jouw ‘zaak’ of passie moet je vooral de meest wonderlijke of uit het verband gerukte conclusies voortkomend uit een ‘onderzoek’ in de media brengen. Onlangs wond ik me weer eens op over zo’n conclusie. Breed gebracht in de vaak erg weinig kritische media en als waarheid opgevoerd. Die conclusie luidde dat als de wind uit het zuidwesten waait (hoe kom je er op) de fijnstofbelasting in Amsterdam groeit door de invloed van de startende en landende vliegtuigen op Schiphol. Milieu Defensie had deze conclusies gehaald uit een of ander TNO-onderzoek, maar het was allemaal weinig gefundeerd. Natuurlijk stortte ik me er op, omdat het allemaal uiteraard de grootst mogelijke kolder is. Het waarom kom ik zo op. Maar de reactie die ik kreeg vanuit de kring van de milieugroepen was dat men al jaren bezwaar had tegen de vliegerij als zodanig en dat we allemaal in de trein dienen te stappen op de korte tot middellange afstanden. En dan voer je een onderzoek op waarin jouw gelijk naar jouw mening wordt bewezen.

KLM aircraft at EHAMKijk, koren op mijn molen! Want dan verdraai je dus conclusies om zo tot je gelijk te komen? Weten we meteen hoe die lui werken bij die actiegroepen. De luchtvaart is relatief gezien een van de kleinste milieuvervuilers op de planeet. Ook al zullen die vliegtuigen veel mensen irriteren door hun lawaai of de ingenomen openbare ruimte voor hun vliegvelden, dan nog is het bepaald niet de grote vervuiler die MD ons wil doen geloven. Dat zijn wij zelf, als mensen en consumenten, dat zijn koeien, industriële complexen, noem maar op, maar niet de luchtvaart. Daarbij komt dat wij maar niet willen leren dat als je stil en schoon wilt wonen, je niet met al je nieuwbouwplannen steeds dichter bij zo’n luchthaven moet gaan zitten. Dat nu deden de meeste steden nu juist wel. Net zoals ze gaan bouwen langs een snelweg om daarna te mekkeren over lawaai en uitstoot.

SPL Airport somewhere in the 70's...Wie rust wil moet gewoon in de Noordoostpolder of Oost-Groningen gaan wonen, daar is alles pais en vree al is er verder  behalve een aardbevinkje af en toe, helemaal niets te beleven. Vliegtuigen zijn in de afgelopen pakweg 30 jaar tientallen procenten schoner, zuiniger en stiller geworden. De industrie past zich steeds meer aan, maar verzorgt ook tienduizenden banen, vervoert miljoenen passagiers en maakt dat voor clubs als MD subsidies te halen zijn waarmee ze hun rapporten kunnen schrijven en uitdelen die werken als een rode lap op een stier. Een hond die in de hand van de baas bijt is vermoedelijk vals. Net zo vals als de uitkomsten van dit soort rapporten. En dus moeten we in deze tijd maar doen wat het meest handig is met deze rapportages en conclusies. In de open haard er mee en ons dan maar schamen over de uitstoot die dan weer onze schoorstenen verlaten zal.

6 thoughts on “Over leugens en verkeerde conclusies…

 1. Natuurlijk zit jou dit dwars.

  Als KLM het uiteindelijk niet blijkt de redden in de vaart der volkeren zal Schiphol het ook een stuk moeilijker krijgen.
  De vliegend import van bijvoorbeeld eten zal in de toekomst ook wel minder worden.
  De kleinere directe en afgeleide werkgelegenheid wordt dan een grote zorg voor de hele regio!

  In mijn ogen zijn veel vliegreizen onzinnig! Milieufanaten die in exotische oorden pleiten voor minder luchtvaart verbazen mij nog steeds.

  Toch maak ik mij zorgen om fijner en grover stof, maar ook over de chemische verontreiniging in onze lucht. Of dit nu door luchtvaart, elektriciteitscentrales of wegverkeer veroorzaakt wordt.
  We zullen ook weer ontdekken wat er straks voor Vuurwerk-verontreiniging de lucht in wordt gestoken.

  Voor klimaatveranderingen ben ik niet bang. Wel voor de gezondheidsproblemen die bijvoorbeeld luchtverontreiniging geeft.

  Vriendelijke groet,

  Like

  • Rob, er wordt te pas en te onpas gewezen naar sectoren waarvan men vermoedt dat die enorm bijdragen aan de luchtverontreiniging in ons land. Als je globaal kijkt zie je dat de mens weliswaar bijdraagt aan…maar dat de grootste veranderingen in het klimaat o.a. komen door verstoringen in de atmosfeer door consequente uitbarstingen van bijvoorbeeld vulkanen, dat we als consumenten door ons leefpatroon het aandeel van de mens gewoon overeind houden en dat we niet willen consuminderen. We weten allemaal wat er loos is maar weigeren zelf ook maar 1cm in te leveren. En als wij dat doen in ons kleine landje is de constatering dat men het elders juist niet doet heel vervelend. Denk maar eens aan de vervuiling die bij oostenwind ons land binnenkomt uit Centraal- en Oost-Europa, maar ook bij westenwinden uit Engeland. Je kunt niet net doen alsof we precies kunnen meten wat nu wel of niet door o.a. wegverkeer of vliegtuigen wordt bijgedragen. Wel dat juist in die industriele takken heel veel wordt geinvesteerd in schoner, zuiniger en stiller en dat we voor de rest heel veel laten zoals het altijd al was. Cokes gestookte energiecentrales bijvoorbeeld die moeten bijdragen aan het elektrische rijden van treinen, trams en ooit ook auto’s. Illusies die omwille van het milieusprookje overeind worden gehouden. Maar bijdragen aan veel verontreiniging via de achterdeur. Net zoals het hele milieu (uitzicht/landschap) wordt verpest door de tamelijk ineffeciente windmolens. Die vooral draaien op subsidie. Kortom, al die rapporten zijn flitsfoto’s van een moment en weinig constructief. Wijzen naar, zorgt altijd dat je met vier vingers naar jezelf wijst en dat is precies het probleem…ook voor de milieugroepen….

   Like

 2. We kennen het Leo, er wordt te pas, maar vooral te onpas met dat ‘fijnstof’ gegoogeld, pas nog hier in de buurt een groepje mensen die iets tegen een weg hadden omdat die door de auto’s voor fijnstof zorgde, terwijl ze zelf de kinderen met de auto naar de school brengen bij een afstand van binnen de 800 meter…… Zo klaagden de mensen ook over natte voeten terwijl ze een huis hadden gebouwd in de uiterwaarden van de Maas…… Zo komen op geregelde tijden de milieufanaten aangevlogen van over de hele wereld bij elkaar in exotische landen……. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Dat milieu is ondertussen een miljoenenindustrie geworden en die heeft continu een legitimatie nodig, anders vallen ze door de mand, maar voor mij hebben ze dat al lang gedaan.

  Like

  • Ja, het is altijd lastig om te moeten erkennen dat we zelf fouten maken op dit gebied en dat het niet aan een ander ligt. We willen ons luxe leventje ook niet opgeven om het geheel te dienen. Domweg omdat er geen echte alternatieven zijn…..

   Like

 3. Wij hebben dat nu. Hier in t dorp ook aan de hand gehad. Een onderzoekbureau had een heel plan geschreven en de gemeenteraad was voor. Wij, de burgers, hadden onze bedenkingen. Bollenland onteigend, huis wat erop stond gesloopt. Groot complex gebouwd voor artsen en fysio’s met 20 appartementen erboven om t betaalbaar te houden. Past niet in de omgeving vinden de burgers en geen huisarts of fysio die erin getrokken is. Want die zaten al in goede panden.
  En dan is dit nog kleinschalig maar het gaat bijba overal zo. Helaas…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.