Verleden, heden en toekomst van de winkelstraat…

OLYMPUS DIGITAL CAMERAAls iets ons het een en ander vertelt over de veranderingen in de samenleving dan toch wel het winkelaanbod om ons heen. Geloof je dat niet? Moet je eens kijken welke winkelketens nu de centra beheersen en welke dat waren, pak weg een jaar of tien geleden. Soms een wereld van verschil. Daarbij zie je ook dat de toen aangekondigde trends, het verdwijnen van de individuele middenstanders met een nog onderscheidend soort aanbod, volledig is doorgezet. Zoek maar eens naar die unieke winkel van Sinkel of ‘koop een boek bij Loek’. Los van oude bekende namen die er niet meer zijn, blijkt ook dat bepaalde soorten winkels het uiteindelijk niet gered hebben. Mensen zijn veranderd, mondiger, regelen hun zaakjes via het internet. De jeugd werkt op heel andere wijze dan de generatie boven hen, die nu al wordt gezien als ouderwets. Geloof je me niet? Noem me dan maar eens een nog bestaande echte speelgoedwinkel met een breed aanbod.

OLYMPUS DIGITAL CAMERADat er lieden zijn met alleen houten spullen wil ik wel geloven, er is altijd behoefte aan ‘alternatief’, maar dat is allemaal kleinschalig. Een boekenzaak met een beetje gespecialiseerde boekensoort in de schappen. Vergeet het. Reisbureaus? Beginnen uniek te worden. Net als videotheken, dat leuke onderdelenwinkeltje dat echt ‘alles’ in huis had. Ketenwinkels nemen die plekken in, maar ook heel vage shops met een horecabestemming, waarvan er al zoveel waren. Koffieshops hebben vaak een dubbele betekenis. In onze omgeving kan je er terecht voor koffie en iets lekkers, of voor een koffietje en iets nog lekkerders. Voor kleding ga je naar de Primark (echt waar, die bestonden tien jaar geleden helemaal niet in ons land), de Action vervult het genoegen om voor heel weinig iets nieuws te kopen dat elders tweedehands nog niet voor die prijzen in de schappen ligt. Zeeman en Wibra volgen op de voet, Kruidvat en Trekpleister zijn de ketens met ongeveer de meeste filialen, net als de Blokker.

OLYMPUS DIGITAL CAMERADe Hema onderging iets van vier restylings, het ontbijtje daar is synoniem met die keten geworden, een fraai staaltje imago-marketing. Daarbij kwamen de vele, vele Kringloopwinkels, in 2004 nog praktisch onbekend. Een winkelstraat van nu ziet er heel anders uit dan die van tien jaar geleden. Maar hoe zal die straat er uitzien in 2024? Durft iemand het te voorspellen? Ik niet! De ontwikkelingen zijn soms zo grillig, net als de smaak van de consument. En bedenk maar eens dat de kinderen die nu op de lagere school zitten, over die tien jaar bepalen hoe zij het er uit willen doen zien. Wellicht kopen ze helemaal niks meer in winkels en alles op of via het internet. Of komt er mogelijk een revival van de echte middenstander met zijn/haar persoonlijke service? Tot dan moeten we het doen met leegstaande winkelpanden, met soms helemaal leeg geruimde overdekte passages. En ook met heel veel bordjes ‘Te Huur’ of ‘Te Koop’ er op. En dat is echt niet voorbehouden aan achterafstraatjes of louche hoeken en gaten. Ik kom ze nu nog overal tegen. Geeft mij een beter inzicht in hoe het gaat met ons allen dan al die mooie praat uit Den Haag. Waar overigens ook veel is veranderd, maar nog lang niet genoeg!

8 thoughts on “Verleden, heden en toekomst van de winkelstraat…

 1. In de Hallen de oude tramremise in Amsterdam-West bezocht ik een leuke markt met bijzondere producten.
  In de Amsterdamse Poort bezoek ik regelmatig de shopperhal met leuke kleine winkeltjes.
  De grote winkelketens bezoek ik vooral met tegenzin.

  Is het daarom dat ik graag naar onze oude steden ga? Om zo toch nog te genieten van een oorspronkelijke en originele midden stander?

  Of zal ik later ook alles met het internet bestellen en al grazend fastfood etend door het leven gaan?

  Vriendelijke groet,

  Like

 2. Zolang de plaatselijke overheden met hun idiote parkeertarieven hun best doen om de mensen uit de binnensteden weg te jagen, zal de leegstand nog wel toenemen, Dat het parkeerbeleid de oorzaak is kan je hier in Weert zien; In Nederweert vrij parkeren en geen leegstand en in Weert duur parkeren en veel leegstand. Daar bovenop komt nog dat je stijl achterover slaat als je hoort hoeveel men hier aan huur voor een winkelpand vraagt.

  Like

  • Als ik soms kijk naar de vierkante meters, daar een schatting op los laat van de huurpenningen en dan zie welke soort winkel er in zit of hoeveel klanten er rond lopen weet ik al snel genoeg. Kan de korte duur van het ondernemerschap vaak al op voorhand voorspellen. Komt bij dat er toch al genoeg kappers zijn als je over een afstand van pakweg 500 meter er 15 hebt geteld. Dat je dan door een gemeentelijke geldgraaiersoverheid nog eens extra wordt tegengewerkt maakt dat veel ondernemers het op voorhand al voor gezien houden…..

   Like

 3. Ik was van de week op zoek naar een dvd en die kon ik geen enkele winkel vinden. Deze week uitgebracht maar ketens als mediamarkt en blokker en v en d hebben nu eenmaal niet de allernieuwste films in het schap liggen. Dus met tegenzin besteld bij bol.com.
  Laatst zag ik op de hoek bij het Rembrandsplein een leuke winkel: tiger heette die geloof ik. Hadden werkelijk waar van alles. Ik kende de winkel niet en heb er lekker rond geneusd en eea gekocht. Later bleek dat dat ook een keten is….
  Ik vind het jammer dat het straatbeeld zo verarmd. Zelfs in andere landen zie je zeeman, mango, h en m en ga zo maar door….
  Maar volgens mij is er wel behoefte aan originaliteit en daarom denk ik, hoop ik, dat die de komende 10 jaar door zal zetten. Want zeg nou zelf: action als winkelketen van het jaar 2014…. Dat vind ik persoonlijk beetje te veel van het goede. Ik kom er ook, maar je moet het niet mooier maken dan hrt is. Het is gewoon een doorschuifwinkel zonder service.

  Like

 4. Alles wordt berekend naar de grootste gemene deler. Wat de massa niet lust is nergens te vinden. Hier wordt een eenzame frietboer weggeduwd door een hamburgerketen en da’s geen uitzondering. Ik ben strip en comicsliefhebber maar de stripspeciaalzaken zijn zowat van de aardbodem verdwenen en vervangen door ketens of internetwinkels.
  Het is algemene trend.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.