IK….als uitgangspunt…

Dic2Als ik de lezer hier vraag wie de belangrijkste persoon in zijn of haar leven is, geeft u vast een voorspelbaar antwoord. Daar is niks mis mee hoor, omdat we natuurlijk allemaal, niemand uitgezonderd, vooral zijn ingesteld op ons zelf. Was dit niet zo, werden de sociale media per direct spookomgevingen zonder inhoud, waren alle blogs onmiddellijk uit de lucht en werd het vooral op tv en radio compleet stil. Mensen zien zichzelf nog altijd als het centrum van het heelal. Omdat we nu eenmaal niet namens een ander kunnen denken, ook al zijn er stromingen die nu net DAT in hun statuten hebben staan. De mens is per definitie egocentrisch. Wil je dat niet geloven? Kijk maar eens goed naar in of via alle media naar wat mensen zoal oreren. Ga eens neuzen in de diverse ‘koopgoten’ van ons land. Zie hoe mensen over de boulevard flaneren. Ze doen dat niet om rond te kijken, maar om gezien te worden.

Prem - 2Het fenomeen ‘BN-er’ baseert zich op erkenning van het unieke kunstje dat men al dan niet bezit. Als je daar goed naar kijkt prik je er direct doorheen als een speld door een zeepbel. Het meeste van al die ego’s stelt weinig voor. De kunstjes op zich ook niet en het uiterlijk vertoon nog minder. Ook zelfbenoemde experts zijn een bron van veel vermaak. Elk zichzelf respecterend Tv-programma kent een hele reeks van dit soort lieden, vaak dezelfde omdat de journalistiek weigert of te lui is andere bronnen op te zoeken. En dus barst het van de scheidingsexperts, geboortespecialisten, weddingplanners, Royalty- of trendwatchers, verkeersdeskundigen of lieden die precies kunnen voorspellen hoe de koersen op de beurs zich zullen ontwikkelen. En dit is maar een kleine greep in de zak vol van dit soort lui.

altAh6X0Ako8G7hyJp7I2sWlCM8sgbf7PMNkKjJeABkL0CZAllemaal overtuigd van het eigen gelijk, maar ook op e.o.a. wijze komen bovendrijven in de soep die door de media telkens weer voor ons wordt bereid. Het ego kent geen grenzen, soms gaat dit niet helemaal samen met het imago dat men zoekt. Omdat andere mensen veelal naar die ego’s kijken met een zekere kritische blik. Die kan goedkeuring inhouden maar ook afkeer. En als dit laatste zo is moet je weer overleg voeren met een ego-deskundigen om jezelf bij te schaven opdat je wel voldoet aan dat zelfvoldane beeld dat de meeste mensen toch bezitten. Dus als je de vraag moet beantwoorden wie de belangrijkste mens is in jouw leven, ga dan niet in familiealbums speuren of diep na zitten denken. Zoek gewoon een spiegel op en zie wie het echt is. De Ik-figuur is in 99,999% van de gevallen echt de allerbelangrijkste persoon in je leven. En mocht je dat niet geweten hebben, wellicht tijd om toch eens aan je eigen ego, uitstraling en imago te gaan werken. Kan heel verhelderend zijn. Mocht je menen een duidelijk beeld te bezitten van wie je bent, schrijf het hieronder gerust op. En ook waarom jij meent bij die 0,001% te behoren die zichzelf niet als belangrijk erkent. Lijkt mij een geweldige aanvulling op dit verhaaltje dat ik uiteraard in het licht van de spotlights en voor een grote spiegel heb geschreven.

11 thoughts on “IK….als uitgangspunt…

 1. Mijn moeder zei al toen ik nog jong was: “Jonge, zorg goed voor jezelf, anderen doen het niet”. Over het algemeen gezien had ze daar wel gelijk in, maar ik heb er toch één gevonden die beter voor mij zorgt dan ik het zelf zou kunnen.
  Dus, wie zou er nou voor mij de belangrijkste mens zijn?

  Like

   • “Mijn Joke” komt niet voor in mijn vocabulaire, eerder ‘ons Joke’ en dat is geloof ik Brabants, maar die persoon bedoel ik inderdaad. Dat is echt de belangrijkste en het beste dat me ooit is overkomen. 😉

    Like

 2. Ik zag het toevallig en vond het wel een leuke vraagstelling, Leo. Natuurlijk heb je (dit keer) gelijk en ik vind mijzelf best een leuk en aardig persoon. Ik kan niet voor niks een hele dag gezellig met mijzelf doorbrengen, met mijzelf lachen en ook met en om mijzelf huilen. Ik kan een heleboel, ja echt waar, maar … ik weet nu -ouder geworden- ook dat ik de anderen echt nodig heb om te zijn wie ik ben.

  Like

 3. Ik sluit me sowieso bij J@n aan ….. jouw stelling is me toch iets te zwart/wit. Er zijn natuurlijk zat egotrippers maar toch niet zoveel als jij denkt! Kijk eens wat beter om je heen zou ik zeggen….misschien heb je er wel één heel dicht in de buurt;-)

  Like

 4. Wie niet van zich zelf houd kan ook niet van de ander houden toch? En als het in goede balans is is er niets aan de hand hoor. Ik ben blij dat niet iedereen het zelfde is, Verschil in mensen en gedragingen maakt een mens ook weer boeiend. Kijk jij nou maar in de spiegel.. want daarin zijn naast jou , ook wij te zien 🙂

  Like

 5. Sowieso zal elke psycholoog het met je eens zijn Leo, dat jij zelf de belangrijkste persoon bent in jouw leven. Je bent dag en nacht met jezelf samen. Alleen al daarom. En als een en ander in balans is zul je ook heel veel liefde, tijd en aandacht hebben voor je partner. Het hoeft ook niet te betekenen dat je jezelf de belangrijkste persoon vindt. Klinkt misschien tegenstrijdig maar dat is het niet in mijn ogen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.