Lidl verslaat Europese concurrentie op Facebook…

Kort. networking employees-togetherIk weet het, een aantal van mijn medebloggers en lezers doen niets op andere sociale media. Is hen uiteraard gegund. Haak je dan nu af als ik aankondig dat ik het hier ga hebben over de sociale media en de wijze waarop sommige supermarktketens die benutten?! Nee toch! Je kunt er echt iets van leren dunkt mij. Ik was stomverbaasd toen ik in mijn reclamevakblad Adformatie lijstjes zag waaruit blijkt dat sommige supermarkten wel heel erg actief bezig zijn met o.a. Facebook. Kennelijk hebben ze bij bepaalde ketens goed door hoe je digitaal klanten kunt winnen en je imago flink zou kunnen oppoetsen. In de Europese overzichten geen spoor van Nederlandse ketens overigens. Wel verrassende namen als Media Markt of Aldi. Maar helemaal boven aan, met ruim 10 miljoen volgers/fans, Lidl! Die bieden maar liefst 26 Facebookpagina’s aan en werken niet alleen met eenzijdige aanbiedingen maar zoeken de communicatie met hun klanten via een-op-een contact. Daardoor krijgen ze een heel goed inzicht in wat ons allen als evt. klanten beweegt en wat we volgende maand in de schappen (of dozen) van die keten willen vinden.

Lidl 3Ook voor kritiek is men bij Lidl niet bang. Men pakt dat direct op, een slimme afdeling PR en communicatie stimuleert het snelle en directe contact met de trouwen klantenkring. Opvallend daarbij, de Nederlandse klant neemt geen blad voor de mond. Die vertelt wat hij of zij als niet goed heeft ervaren en vraagt om een oplossing. Volgens Adformatie is deze aanpak des te opvallender omdat met name Lidl en Aldi normaal zo gesloten zijn naar buiten toe als een vrijwel niet open te krijgen oester. Aardig is ook dat Lidl haar landsvestigingen vrij laat bij het beheren van de sociale media als Facebook. Dat geeft een herkenbaar tintje en wordt zeer op prijs gesteld.  Het zogeheten ‘liken’ geeft Lidl een aardig idee van welke aanbieding werkt en welke niet. Wie bij Lidl actief deelneemt als fan kan rekenen op soms 50% korting over de aanbieding die men op dat moment het meest ziet zitten. Wellicht goed om te zien dat deze media-aanpak kennelijk aan Nederlandse reclamemensen niet is besteed. Die doen (ander onderzoek van Adformatie) toch vooral hun boodschappen bij AH Ikea en Hema. Lidl of Kwantum noemen ze geen enkele keer als bekend of gebruikt.

Lidl 2Wellicht dat daarom die AH-keten niet voorkomt op die Europese lijstjes van meest bekeken consumentenvriendelijke ketens? Valt nog veel te leren voor het Nederlandse reclamewereldje. Met een uitzondering natuurlijk, want in mijn eigen adviezen naar klanten toe, komt Facebook altijd als erg belangrijk voorbij. Bij mij wel. Maar ik koop dan ook nog wel eens iets bij Lidl….

6 thoughts on “Lidl verslaat Europese concurrentie op Facebook…

 1. Mijn huidige werkgever is nu ook heel erg actief op sociale media sedert de komst van marketing manager. Met name fb en linked in. Mij wordt ook altijd gevraagd om het blad erop te zetten vanwege de nog relatieve onbekendheid in de zorgsector van het bedrijf hier.

  Like

 2. Nou ik doe helemaal niet op de door jou genoemde media en toch leert jouw verhaal me niets dat ik niet al wist. Klantinformatie- en data zijn goud waard voor de zakenman en dat is de reden dat ik overal,, en dus ook op het internet, zo min mogelijk informatie achterlaat die naar mij te herleiden is !
  Het scheel bérgen ongevraagde reclame!

  Like

 3. Al van ’s morgens bij ’t ontwaken
  hebben wij er ongevraagd mee te maken.
  De wekkerradio springt nog maar aan
  en je krijgt, al ben je nog niet op de been,
  al een portie reclame over je heen.

  Als je dan monter de weg op gaat
  proberen borden langs de straat
  je schaamteloos te overtuigen:
  Er gaat een wond’re wereld voor je open
  als je deze auto nù zou kopen.

  Een dame met een fluor lach
  vertelt je dat je niet vergeten mag
  je deze tandpasta aan te schaffen,
  en je veel beter nog gaat ruiken
  als je dit parfum zou gebruiken.

  En kijk je ’s avonds naar TV
  valt het al helemaal niet mee.
  Dan mag je tussen de reclameblokken,
  ongeveer elke minuut of tien
  een klein stukje van de film zien.

  Niet kleur, degelijkheid of comfort
  staan er centraal binnenkort.
  De modernste versie is een reclamespot
  die ons zonder omwegen vertelt:
  Koop niet, geef ons gewoon uw geld!
  © Frans Vanhove

  *wink, big smile*

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.