Genieten van simpele zaken

Snackbar - Kwekkeboom heeft de lekkerste kroketten van NLZet mij op een Amsterdams terras aan een leuke gracht, in goed gezelschap en bij een aardige versnapering en ik geniet. Kan ook op een zelfde soort lokatie aan de Rijn hoor, zoals we wel eens deden in Rees of Emmerich. In het zonnetje, kijken naar wat er zoal voorbij komt en een gesprek dat ergens of zelfs nergens over gaat. Het kan mijn gelukshormonen aardig prikkelen. Simpele lieden hebben niet zo veel nodig denk ik. Nou ja, een soort bescherming in de vorm van een huisje, een paar diertjes en/of hobbies voor de ontspanning en op de juiste tijden wat liefde, eten en drinken wellicht. Onlangs had ik op Facebook nog een discussie over wat mensen gelukkig(er) kan maken. Is dat puissante rijkdom, een verlichting van persoonlijke armoede of genezing van een of andere akelige kwaal? De stelling was al snel dat rijke mensen niet gelukkiger zouden zijn dan arme. Ik vind dat een lastig te verdedigen stelling. Rijkdom kan het leven namelijk flink gemakkelijker maken en zorgen dat je niet de hele dag hoeft te piekeren hoe je deze week weer rond komt met je bescheiden budget of hoe je af kunt komen van bepaalde pijnen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAWant, gezondheid is vrijwel niet te koop, de genezing of onderdrukking van onnodige pijnen vaak wel. En de rijkeren onder ons hebben dan meer kansen op een draagbaar leven dan zij die gewoon weinig of zelfs helemaal niks bezitten. Hoe zeer we ook ons best doen mensen, de scheiding der geesten op inkomensgebied is steeds groter aan het worden. De echte rijken, ik heb het nu niet over hen die door middel van hard werken een aardig inkomen verdienen, nee, de e c h t rijken verdienen in ons land meer dan ongeveer de helft i.v.m. de rest onzer bevolking. De drie rijkste families hebben meer te verteren dan vele miljoenen anderen. En dat wordt niet beter. Dus is dat geluksgevoel een beetje ongelijk verdeeld, al zal het best zo zijn dat als je een vierde Ferrari of vijfde Jaguar aan je  garage kunt toevoegen, je toch een beetje minder opgewonden raakt dan bij de eerste auto van dit type. Voor anderen kan het een nieuwe fiets zijn of een andere camera. Maar mensen, ik weet nog dat ik een paar jaar geleden ineens werd geveld door een akelig lichamelijk gebrek dat er toe leidde dat ik mij moest overgeven aan de bekwame handen van een chirurg in het lokale ziekenhuis. Het was een akelige periode, en ik weet nog dat ineens niets meer telde voor me. Ik kon niet echt meer genieten van  wat mijn leven nu nog steeds aangenaam maakt, het interesseerde me niet, ik wilde af van die kwaal. Zo zie je wel meer hoor.

Carnaval girls - 1Onlangs in de omgeving nog meegemaakt. Een paar gevallen van akelige dreigende ziekten zien ontstaan bij goede vrienden en bekenden. En dan zie je vrijwel dezelfde reactie. Dat WK voetballen is ondergeschikt aan wat er moet gebeuren en de triviale zaken van hoe de buren hun auto afbetalen of dat de buurman een nieuwe vriendin heeft met medeweten van zijn echtgenote is ineens compleet onbelangrijk. Geluk is dat je weer gezond wordt en dat je die momenten van herstel intens kunt beleven. Zou het nu ook zo zijn dat je op oudere leeftijd anders om zult gaan met die geluksmomenten? Dat je koestert wat nog is en zo min mogelijk om kijkt naar wat ooit was? Omdat je anders wellicht ongelukkig wordt door het idee dat je ‘dit’ of ‘dat’ nog had willen doen, nooit deed, en daar nu jezelf wel voor de kop voor kunt slaan? Geen idee, moet nog een beetje volwassener worden om die ervaring zelf te ondergaan. Voordien maar zoveel mogelijk van al die momentjes genieten die weinig kosten, maar in mijn leven en optiek zo kostbaar zijn.

7 thoughts on “Genieten van simpele zaken

 1. De grootste onzin die mensen uitkramen is ‘dat je beter gezond dan rijk kunt zijn.” alsof je die kéus hebt!
  Wanneer je dan tóch ziek moet zijn moet zijn voegt geld juist éxtra veel toe.
  Mét veel geld ben je niet afhankelijk van de zorgverzekering voor je verzorging, je kunt in huren wát je maar wilt en je kunt álles bekostigen dat het leven van een ziek of invalide mens kan veraangenamen. Aangepaste auto met chauffeur om maar iets te noemen maakt het mogelijk naar buiten te kunnen en het maakt wel dégelijk uit of je in een mooi ruim huis van uit je een lichte kamer zó de tuin in gereden kunt worden met je bed,of dat je op een treurig flatje op de 6de etage de dag door moet komen.
  Maar inderdaad, een gezond mens zal boven een bepaalde “comfortzone” van heel veel geld meestal niet veel gelukkiger worden .mensen die ónder die “comfortzone” leven worden juiste wél gelukkiger van geld .En met comfortzone bedoel ik een goed dak boven je hoofd, ,je natje en je droogje en geen openstaande rekeningen voor alles dat onder “normale” levensbehoeften valt..
  Ik weet wél uit ervaring hoe het is als je mensen kunt helpen die onder die comfortzone leven.en op die manier maakt geld dan óók weer gelukkig.

  Like

  • Zij die onbeperkt over geld kunnen beschikken kunnen zich wel een beter en/of langer leven veroorloven dan een sloeber die aan de onderkant van de maatschappij maar net de bol boven het water kan houden. Bij ziekte gaan die veelal kopje onder. Geld maakt wellicht niet in directe zin gezonder of gelukkiger, het maakt het leven wel veel gemakkelijker…

   Like

 2. Zelf wou ik dat ik stinkend rijk was en al dat geld kon delen met de medemens die het moeilijk heeft. Maar helaa, het blijft een droom hé. Edoch een heel klein beetje kan al wat helpen, ook al is het een druppel op een gloeiend hete plaat…
  OT: Goed dat je de tuin restaureerde nu je zo van die zonmomenten kan genieten!

  Like

  • De tuin is idd een genoegen om nu te gebruiken bij mooi weer….Ik weet zeker dat ik, als ik echt zo rijk was als anderen nog wel eens willen voorgeven te zijn, ik me zeer sociaal zou gedragen en ook andere en minder bedeelde mensen zou toeschieten op dat punt…

   Like

 3. Geld maakt op zich misschien niet gelukkig maar het maakt het leven toch wat aangenamer. Onlangs nog een gesprek had met iemand die opgenomen dient te worden met mentale problemen maar er het geld er niet voor heeft. Zo blijven de zwakkeren onder ons zwak.

  Like

 4. Het wordt aangenamer door een bepaalde som geld, denk ik. Dat je de basale dingen kunt betalen. Maar gezondheid, ik sukkel met veel pijn, maakt al het andere snel minder belangrijk.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.