Uitgevers; waarheen leidt de weg….

OLYMPUS DIGITAL CAMERABoeken lezen is nog steeds een van de meest favoriete bezigheden van ons allen. Dat blijkt telkens weer uit allerlei relevante onderzoeken. Maar we kopen die boeken steeds vaker tegen woekerlage prijzen bij discounters of kringlopers. Daarmee komt de verkoop van nieuwe boeken steeds meer onder druk te staan en is het al bijzonder oude businessmodel voor de meeste uitgeverijen soms zonder dat ze het zelf weten achterhaald. Ze verdienen niets meer aan uitgaven van boeken, of het moet gaan om echt zeer populaire auteurs. De totale uitgeverijenbranche verloor vorig jaar 6% aan omzet en het einde is nog lang niet in zicht. Slechts wat specialisten houden het vol. En voor er meteen weer een slimme broeder roept dat we ‘allemaal over gaan op digitaal lezen’, dat blijkt niet uit de cijfers. Het aantal e-booklezers groeit weliswaar, maar is nog lang geen compensatie voor het verlies aan de kant van de papieren uitgaven. Door deze situatie zie je ook steeds meer terughoudendheid bij uitgeverijen. Een auteur die men niet kent kan het schudden, als men niet zeker weet dat er niet meteen 10.000 boeken over de plank gaan van een titel moet je zelf maar zien hoe je aan de omzet komt. Al eerder schreef ik over het fenomeen ‘Printing on demand’. Dat is min of meer hetzelfde als een boek in eigen beheer uitgeven en alle risico’s voor inkoop/verkoop en distributie zelf dragen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAVoor veel auteurs die menen een door God zelf geschonken talent voor het schrijven te bezitten is dit echt een brug te ver. Dat verkopen en alle gedoe eromheen is teveel gevraagd. Hun teksten zijn geniaal, de aanpak niet. Hetzelfde zie je bij die uitgeverijen. Men heeft ‘het altijd al zo gedaan’ en wil eigenlijk niet af van de plat getreden paden die momenteel zijn overwoekerd door onkruid. Hetzelfde zien we bij de bladenhandel. Waren grote bladen als Panorama, Revue of Playboy voorheen nog onaantastbaar, momenteel is men blij als men de verliezen aan abonnementen en lezers wat kan beperken. Ook de krantenwereld kent momenteel soortgelijke problemen. Er is echt geen een titel die het zonder verlies redt, alleen het wat aparte Financiele Dagblad won vorig jaar in het derde kwartaal iets aan omzet. De rest is puur in het verlies gestort. Het ergste verlies zit hem bij de zgn. ‘kwaliteitskranten’. NRC Next moest in een kwartaal afscheid nemen van 21% van haar lezende abonnee’s. Men knijpt bij de grote kranten momenteel natuurlijk aan de kostenkant en gaat zelf over tot tabloidformaat. Een van de laatsten die daarvoor kiest is de Telegraaf. Wordt wennen. Buitenlandse modellen geven aan dat dit slechts kort zal zorgen voor een rem op het verlies aan omzet. Zo ontdekte de Guardian dat een overstap naar een ander formaat even zorgde voor een opleving van het aantal abonnee’s maar dat daarna de vrije val doorzette tot deze krant niet veel meer is dan een schim van wat het ooit was. Kortom, die printmedia hebben het moeilijk en wij mensen lijken te gaan voor het grote niets.

FRI-440835 - 50 jaar Martinair Scan10529We lezen minder op papier, maar compenseren dat bepaald niet met digitale boeken of bladen. Wellicht zoeken we elders naar culturele inhoud, maar dat is uit de mij beschikbare cijfers niet terug te vinden. Boeken moeten blijven naar mijn mening, al was het maar omdat ik erg hard werk aan mijn derde werkje op dit gebied. Papier, desnoods POD, maar wel omdat ik vind dat een goed verhaal uitgebracht dient te worden. Wat een geluk dat ik ook nog een beetje kan verkopen. Wie nu al nieuwsgierig is naar dat boek, gewoon aanmelden bij me hoor. Digitaal dat spreekt, al mag u ook een gewone briefkaart sturen. Liefst met een auto of vliegtuig als foto-onderwerp aan de voorkant…..

11 thoughts on “Uitgevers; waarheen leidt de weg….

 1. Het klopt wat mij betreft wel dat ik geen boeken meer koop maar E-books lees. Als je dan ook nog weet dat ik ze gratis krijg… Keus uit twintigduizend boeken en allemaal topschrijvers en ook nieuwe uitgaven. De NRC lees ik via de pc. Ik denk dat boeken langzaam maar zeker zullen gaan verdwijnen. ‘Met een boekje in een hoekje’ zal dan nostalgie worden:-) Er is nog één blad dat ik koop: de Happiness. Echt een aanrader waar je je wederhelft vast een plezier mee kunt doen. Je wordt er gewoon blij van. Fijne dag Leo.

  Like

  • Voor mensen zoals ik die naast ‘normale’ boeken ook nog eens zeer gespecialiseerde lees is het e-book geen alternatief voor de informatie die ik uit die eigen bieb haal. Maar wellicht ooit, in de verre toekomst…:)

   Like

 2. Helaas, ik koop ook al jaren geen boeken meer, heb er de ruimte niet meer voor en sinds de buurtbiep opgeheven is “lees”ik dus ook daarvandaan geen boeken meer. En inderdaad lees ik niét op een E-reader maar alleen nog maar in het logwereldje.
  Rob Hoogland zou ik voor € 1,98 zéker meenemen,,na lezing doe ik er dan wel weer een ander een plezier mee. Véél geld zou ik er niet voor uitgeven want zijn column volg ik natuurlijk dágelijks, die man zegt zó vaak wat ik denk!

  Like

  • Ik ben zelf een leesfreak en voeg jaarlijks minstens een honderdtal boeken toe aan mijn bibliotheek. Uiteraard gaat er ook wel eens wat de deur uit hoor, Marktplaats en Bol.com zijn geduldig op dat punt…

   Like

 3. Deze informatie kreeg ik na plaatsing van het artikel van zoonlief. Die haalde het uit de gewelven van NRC Next. En zegt veel over marktaandelen. Let op het zeer bescheiden aandeel vooor de zgn. e-books, is nu 3,2% van de totale markt. Stelt dus in ons land niets voor. Daarnaast is er ook in het begin van de jaren tachtig een enorme daling geweest in de verkoop van boeken. Daarna klom dat gewoon weer naar het oude, zelfs hoger niveau.

  ‘In totaal werden er vorig jaar in Nederland 39,3 miljoen papieren boeken verkocht. Dat is 10 procent minder dan in 2012. De e-boekverkoop steeg met 38 procent, naar 1,7 miljoen. Ter vergelijking: in 2009 werden er nog 100 duizend e-boeken verkocht. Het marktaandeel van de digitale boeken steeg het afgelopen jaar van 2,2 naar 3,2 procent.
  De gezamenlijke boekenverkoop (papieren plus e-boek) voor 2013 komt dus uit op 41 miljoen stuk, een daling van 9 procent ten opzichte van 2012. Alleen in Spanje daalde de boekenverkoop volgens de Volkskrant harder. De omzet in algemene boeken, mét buitenlandse titels en e-boeken, daalde in 2013 met 5,5 procent ten opzichte vn 2012 tot 525,3 miljoen euro.’ Met dank aan zoonlief…

  Like

 4. Zelf heb ik ook een boek uitgegeven in eigen beheer, ik had namelijk de fantastische memoires van een letterzetter gekregen en ik vond dat de moeite waar om te bewerken. Helaas vond ik er ook weinig lezers voor, net zoals zoveel auteurs met mij.
  Ook ik ben een fan van het echte, gedrukte boek hoewel ik een leestablet heb gekregen. Dat laatste kan niet tegen de geur van drukinkt op en het gevoel dat zo’n dik boek je in je handen geeft. Just my 2 cents hoor.
  Fijne weekend Leo!

  Like

  • Veel auteurs die in eigen beheer uitgeven moeten stevig aan de bak om hun boeken kwijt te raken. Bloed, zweet en tranen. Maar soms lukt dat beter dan andere keren. Het geeft wel een kick om zoiets te doen, omdat je dan toch een uniek verhaal kunt vertellen dan normaal ergens in de p.c. of uitgeprint op een stapeltje blijft liggen verstoffen…

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.