Hotelontbijt

OLYMPUS DIGITAL CAMERADe keren dat wij in een hotel verblijven zijn wat in absoluut aantal gedaald. Kijk, als je een internationale baan onderhoudt komt het tientallen keren per jaar voor, nu is het vooral ‘leuk’ en voor de ontspanning. Maar als…..dan kiezen wij een hotel dat gewoon een goed ontbijt serveert naast een fijne kamer. En dan bedoel ik een echt ontbijt, inclusief verse broodjes, gekookte eieren en potten thee. Opmerkelijk, want als ik thuis net wakker ben moet ik er niet eens aan denken. Krijg er nog wel die thee in, maar wellicht niet meer dan een enkele boterham. Onderweg is dat heel anders. Dan ga ik er echt voor zitten en geniet van alle lekkers wat zo’n hotel te bieden heeft. Dat lukt in de meeste landen om ons heen prima, al zit er wel wat onderscheid in kwantiteit en kwaliteit. Dat geldt ook voor de prijzen. Je schrikt soms wat een beetje hotel voor een ontbijt durft te vragen. Ik vind 25 euro pp wel veel geld en bedenk me dan dat je voor die centen ook kunt dineren….

London 1Maar goed, veel goede hotels bieden het ontbijt gewoon aan als onderdeel van de kamerprijs en zo hoort het ook. Heb ik goede en slechte voorbeelden? Nou, een van de beste hotels waar we ooit logeerden lag in het Schotse Edinburgh. De kamer was klein, weliswaar comfortabel, maar het bad was een ellende door de geringe oppervlakte.Men compenseerde dit door een ongekende klantvriendelijkheid en een ontbijt dat echt boven elke Britse twijfel verheven was. De kok zelf kwam in vol ornaat langs bij elke tafel om te vragen hoe je evt. je gebakken eieren opgediend wilde krijgen en de toast was een keer niet zwart geblakerd. Ook top waren de ontbijten die we in veel Duitse hotels geboden kregen. Overdaad aan broodjes, eieren in alle soorten en maten, en sloten thee of koffie. Maar we hebben vooral in Nederland wel meegemaakt dat het allemaal wat magertjes was en soms bleek dat het personeel in de ontbijtzaal zelf met het verkeerde been uit bed was gestapt en chagrijnig zorgde voor een grote stilte in de ontbijtzaal. Opvallend dat wij Nederlanders kennelijk niet in staat zijn om ons dienend op te stellen. Bij een kamerprijs van tussen de 120-220 euro per nacht best iets om over na te denken. Bij toeval las ik in het zakenmagazine ‘Zakenreis’ een overzicht van de gemiddelde prijzen voor ontbijtjes per land. Deze prijzen zijn per persoon.

Hotel Atlanta Valkenburg 021003Het is slechts een indicatie, de tophotels en de schuren zonder enige service zitten in het gemiddelde verpakt. Hongarije blijkt (niet verrassend) het goedkoopste ontbijtland met E. 11,72 p.p. In Engeland betaal je gemiddeld E. 13,91. Nederland scoort met E. 14,41 bepaald niet als een goedkoopte-eiland maar het kan altijd duurder. Zo betaal je bij onze zuiderburen gemiddeld 0,50 E p.p. meer, en blijk je in bijvoorbeeld Singapore bijna 17 Euro voor een ontbijtje te moeten afrekenen. Dat is best geld, maar veel wordt uiteraard goed gemaakt door de genoemde parameters van personeel, comfort, hoeveelheid en of je er driekwart van de dag zonder eten en drinken mee door kunt. Want dat is wel belangrijk natuurlijk. Daarvoor eet je die ontbijten toch als beetje hotelgast? Hebben jullie ook bijzondere verhalen over ontbijten in hotels? Laart me even weten als je wilt. Ik ben altijd benieuwd naar leuke of treurige verhalen.

6 thoughts on “Hotelontbijt

 1. Mijn eerste Full Breakfast van een B&B in Edinburgh overdonderde mij.
  Zoveel keus en alle ruimte voor een tweede, zelfs derde keer opscheppen maakt dat ik het ontbijt als een meer gangen menu voor meerdere dagen noemde.
  De volgende Britse ontbijten hebben nog steeds een grootse indruk op mij achter gelaten.
  Maar ook uit Duitse uitstapjes herinner ik mij geweldige ontbijtkamers.

  De laatste keer in Harlingen was daar en tegen een grote teleurstelling.

  De prijs maakt mij daarbij minder uit. Maar de gastvrijheid en overvloed blijven bij mij vooral als herinnering.

  Ik sluit mij dus aan bij jouw blog.

  Vriendelijke groet,

  Like

 2. Het meest uitgebreide ontbijt kregen we ooit zo’n 10 jaar geleden in het Maritiem Hotel in Berlijn voorgeschoteld, en dat gewoon onderdeel van de kamerhuur die ,als me goed herinner nog best mee viel!
  Daar was werkelijk rondom de zaal van álles aan eten te vinden dat je maar érgens in de wereld als ontbijt zou kunnen krijgen. Er waren in het midden koks die alles dat je normaal in zo’n warme bak kunt vinden vers voor je klaarmaakte en ik bleef veilig uit de buurt van de tafel waarop zóveel vissoorten lagen dat ik er bijna zeeziek van werd.
  Bij ons laatste hotelbezoek , het Mercure hotel in , betaalden we 1€ 12,50 p.p. en dat was het zéker waard . De vriendelijkheid liet niets te wensen over en er was meer dan genoeg.
  Ondanks dat ik aan dat soort ontbijten watertandend m’n bordje vul eet ik er nauwelijks meer dan thuis,

  Like

  • Mercure heeft idd ook een aardig assortiment. Maar er zijn andere ketens waar je de ramen moet sluiten bij het ontbijt om niet het risico te lopen dat je beleg van je brood tocht. Staaltjes meegemaakt hoor….waardeloos..

   Like

 3. Heel herkenbaar Leo, ook ik kijk op reis altijd naar een uitgebreid ontbijt uit terwijl het thuis amper één boterhammetje is dat ik achter de kiezen krijg. Jammer genoeg kan ik je geen verhalen vertellen over slechte ervaringen, mag het ook een leuke zijn? Zo werden we ergens in Duitsland aangemaand zo veel mogelijk van het lekkere eten te verorberen en lag er zelfs een lunchzakje naast het bord om er het teveel in mee te nemen voor onderweg. Leuk toch?
  OT: bedankt voor je weer heel interessante bijdrage op mijn blog gisteren!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.