Jeugdige passie…

Ik zal er vast wel eens eerder over hebben geschreven in mijn blogs van de afgelopen jaren, maar los van de auto’s in de straat waar ik in de jeugd woonde en die ook bij ons thuis passeerden als onderdeel van de ‘handel’ of die van de overburen, dat garagebedrijf waar ik mijn kennis op dat punt extra aardig mee kon opvijzelen, was er nog een factor die me direct als jong mens intrigeerde. Die van de luchtvaart. Want als geboren Amsterdammer wist ik dat vlakbij de grote stad een vliegveld lag waar een maatschappij actief was die grote daden had verricht in het verleden en dat nog deed in het toenmalige heden. Schiphol en de KLM! Een luchthaven en maatschappij om trots op te zijn en mij ook direct intrigeerden.

En dat het trots makende KLM er nog vloog met van die fantastische toestellen als gebouwd door Lockheed of Douglas hielp zeker mee. Plus dat er door Fokker werd gevlogen met o.a. door hen gebouwde Gloster Meteors maakte het beeld compleet. Zo vaak als ik kon jengelde ik de ouders of oudere broer aan de oren om daarheen af te reizen. Later deed ik dat zelf. Per fiets, om dan hele dagen te verkeren langs de startbanen of met een gekocht kaartje op de uitkijkpromenade die de luchthaven toen rijk was. En dan keek je naar al die vliegtuigen die naar bestemmingen vlogen als Teheran, New York, of zoiets als Dusseldorf of Parijs.

Er waren toestellen te zien uit Oost-Europa. Boedapest, Praag, Warschau hun plaats van herkomst, en dan die Britse machines met hun zo kenmerkende uiterlijk. Ik keek naar de grondafhandelaars met hun tractoren en karretjes vol bagage of vracht. Aan de rechterkant van het toenmalige platform de vrachtmachines. Oude Dakota’s, DC-4’s, soms een prachtige Curtiss C46 of als je geluk had een Avro York, een toestel dat al i n WO2 was ontwikkeld. Je zag de bloemenkisten van Autair, een bedrijf uit Engeland dat vluchten verzorgde tussen Schiphol en Berlijn in oude Vickers Vikings. En elke kist had zijn eigen kenmerkende eigenschappen en geluiden. Ik kende ze als jong mens al heel snel uit de bol. ‘Wist er alles van’, maar wat ik wist nog best beperkt natuurlijk. Zelfs in de winter was ik er in de vrije uurtjes te vinden.

Ik had op enig moment een brommer beschikbaar en dat gaf me nog meer vrijheid. Schreef alles op wat ik zag, vertaalde het in het klein naar mijn eigen luchtvaartwereldje thuis. (zie 2012-22)Toen leuke meiden in mijn leven kwamen moesten zij hun al dan niet gemeende liefde voor mijn persoon delen met die voor de gevleugelde vrienden. Ze werden meegenomen naar de luchthaven en ik beoordeelde hun drang naar kennis over wat mij bekoorde al dan niet met het besluit dat het ‘niks werd’. Degene die het vol hield en samen met mij in de kou naar die kisten ging kijken bleef ook in mijn leven.

Tot nu aan toe zelfs. Gekte (passie) kent geen grenzen natuurlijk. Hoe dan ook, de luchtvaart bekoorde me zo zeer dat ik er als vroege werker alles aan deed om op enig moment mijn baan in de banqaire wereld te verruilen voor een op Schiphol. En wat was dat geweldig. De kantoorplek echt om de hoek van platforms en banenstelsel en dan tussen de middag die kisten voorbij zien of horen komen en de geur van hun motoren ruiken. Het bleek ook een harde leerschool. Niks mis mee, je kreeg er ook een degelijke opleiding. En nog altijd is die passie aanwezig. Ik sta niet meer zo vaak langs de banen, het gedoe op Schiphol houdt me buiten de panoramadekken waar je naar de vliegtuigen op de platforms kunt kijken. Ik heb intussen zelf honderden uren gevlogen in talloze vliegtuigtypen. In die zin is de passie leidraad geweest in mijn verdere leven. En dat alles omdat ik bij toeval werd geboren op een plek die directe verbinding met dat vliegveld naast de stad in zich had. En ik dus wist en weet dat Schiphol en Amsterdam met elkaar verbonden zijn. Zou voor veel van de beroepsklagers die na 1919 hier zijn komen wonen een stukje kennis moeten zijn. Maar dat is een andere discussie….(beelden: archief/internet)

13 thoughts on “Jeugdige passie…

 1. De technische kant van het vlieggebeuren interesseert me niet zo, maar de bedrijvigheid van een luchthaven vind ik fantastisch. Ik vind het dan ook totaal geen probleem om drie uren op voorhand op de luchthaven te ‘moeten’ zijn. De tijd vliegt er altijd voorbij.

  Like

  • Als je maar de dynamiek ziet en ook bedenkt dat al die vliegende vogels mensen vervoeren die ergens heen gaan of vandaan komen. En dat we niet meer terug kunnen of willen naar een monopolistische wereld waarin slechts de rijken zich verplaatsten over de wereld en het gewone volk de rug krom werkte op het land of in de eigen stad waar men nooit vandaan kwam….

   Geliked door 1 persoon

 2. Moet een goed gevoel geven een passie te hebben voor het en of ander. Een hobby waar je je met overgave in kunt storten en verdiepen.
  Je kon er je hart aan ophalen, wonende in Amsterdam. Kwam daar de vliegtuigenliefde uit voort?

  Like

 3. Moet een goed gevoel geven een passie te hebben voor het en of ander. Een hobby waar je je met overgave in kunt storten en verdiepen.
  Je kon er je hart aan ophalen, wonende in Amsterdam. Kwam daaruit de vliegtuigenliefde voort?

  Like

  • Ja, dat was de invloedsfeer van de grote stad. In de straat de vele auto’s van toen bij de bedrijven die er gevestigd waren en thuis voorbij kwamen. Boven ons de vliegtuigen en de wetenschap dat Schiphol op fietsafstand van ons huis te vinden was, en dan ook nog de prachtige blauwe trams in de hoofdstraat die de onze begrensde. Kortom, ik ben er nog steeds geinspireerd door….

   Like

 4. In de jaren 70 zijn we wel eens met de kinderen vliegtuigen gaan kijken als we er tóch moesten zijn om iemand af te halen. Maar verder ging mijn interesse echt niet, en nog niet eigenlijk. Maar bij jou lag dat duidelijk anders. 😉

  Like

 5. Ik vind die techniek mooi, maar ben blij dat ik niet in Zwanenburg of ander aangelegen dorp woon, met constant die herrie boven je hoofd. Misschien zou Schiphol verplaatst moeten worden naar de Maasvlakte, met aanvliegroutes boven zee, dan wordt Nederland een stukje stiller…

  Like

  • Het Schiphol zoals wij dat nu kennen werd in 1948 op papier gezet en als plan aangeboden bij alle omringende gemeenten. Dat leidde later tot het PLan Schiphol 1961 dat werd ondertekend door al die betrokken bestuurders. In 1967 kwam het huidige Schiphol in gebruik. Met vier van de 8 geplande start/landingsbanen. Nu zijn dat er vijf. Maar na ondertekening van alle afspraken en contracten begonnen de gemeenten driftig te bouwen in de geluidszones van Schiphol. Immers de economische motor in hun omgeving wat deze luchthaven toch was en is zorgde voor werkgelegenheid en die mensen trokken graag naar huizen in de omtrek. Nog steeds bouwt men vrolijk steeds dichter bij de aan/uitvliegroutes. Daar ligt het probleem. Daarbij is de schare klagers (veel geen echte omwonenden maar beroepsklagers) vaak een man of 100-150 groot. Die sturen per maand 15.000 klachten naar het Meldpunt geluidshinder. En zo ontstaat een beeld van enorme overlast. Maar….ik ben zelf tientallen jaren omwonende en mij is nog nooit een keer om mijn mening gevraagd uit de klagershoek. Men baseert zich dus op het linkse handboek om zo de economie om zeep te helpen. Schiphol en de sector is goed voor 80.000 direct banen, opgeteld bij de werkgelegenheid van de omtrek (logistiek, Aalsmeer, leveranciers etc) gaat het om 350.000 banen. Handiger is het om de klagers te verhuizen, desnoods naar een derde Maasvlakte, maar ook daar zal men weer iets vinden wat niet deugt. Opvallend is wel dat diezelfde klagersgroepen geen bezwaren hebben tegen verstening groen landschap als dat t.b.v. biomassa of immigratie zou plaatsvinden. Daar heeft men dan boter op de bol. Simpel dus, Schiphol moet blijven waar het is…

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.