
Om de geschiedenis van veel Japanse merken te begrijpen moet je soms inzicht zoeken en verkrijgen in hoe de diverse industriele complexen in dat Aziatische land onderling met elkaar omgaan. Soms leunen ze zo dicht tegen elkaar aan dat ze eigenlijk vermengen met andere bedrijven en de scheiding van twee merken lastig is aan te geven. Zo is dat ook bij Subaru het geval. Het merk heeft als moeder tegenwoordig Toyota waarmee het technieken deelt, maar voorheen was daar Fuji Heavy Industries de baas. En controleerden managers van Fuji ook de marketing en verkopen van die eerste Subaru’s die in 1958 op de fabrieksbanden werden gezet.

Het bedrijf baseerde technisch weer op Nakajima Aircraft Company en dat bedrijf had in WO2 heel wat gevreesde jachtvliegtuigen en motoren geleverd aan de Japanse strijdmacht. Opvallend was ook dat Fuji-Subaru in het begin van haar bestaan naast auto’s ook sport/lesvliegtuigen ging leveren die ook in ons land bekend raakten. Maar laat ik mij beperken tot die aardige auto’s. De eersten daarvan waren zeer bescheiden types. Miniwagentjes met een heel kleine motor, die achterin werd gebouwd. De vormgeving leek op die van een in te hete was gekrompen VW Kever. Driewielers, overdekte scooters, maar later ook soortgelijke en bescheiden vierwielers.

Een bedrijfswagentje in de vorm van de Sambar deed de verkopen van het toen nog nieuwe merk snel stijgen. Zoals bij zoveel Japanse merken leerde men door te doen waar men goed in was en kwam Subaru in de jaren 70 met de L-serie, die we hier Leone noemden. De verkopen bleven bescheiden want de vormgeving was bepaald niet des Nederlanders en de wat grommende boxermotor kon niet iedereen bekoren. Maar juist aan dat principe bleef Subaru trouw. Althans bij haar grotere modellen. Men maakte op enig moment ook kleine wagentjes die op de prijs werden verkocht.

Denk maar eens aan de Mini-Jumbo of Justy die ook bij ons aardig populair werden. Op enig moment besloot Subaru om al haar modellen uit te rusten met 4-wiel-aandrijving. Dat remde de verkopen vanwege de hogere prijs meteen in ons land, maar elders in de wereld werd dit principe zeer verwelkomd. En wie kent niet de meer dan geweldige Impreza WRX die vanaf de jaren negentig het rallycircus in de wereld domineerde. Vlot ogend, turbo, vlam in de pijp en die vierwielaandrijving. Ook voor jonge lieden die er een tweedehands kochten was dit wel een geweldige wagen. De caravantrekker hield het bij de Forrester, die ook bij mensen in de bosbouw aftrek vond.

Het huidige gamma is modern, niet goedkoop, wel loei-betrouwbaar en nog echt Japans. Men levert sportwagens aan Toyota en de kleine Justy aan Daihatsu (ook een dochter van Toyota). In eigen land heeft men dan ook nog een hele serie zgn. Key-cars in de aanbieding die met hun lengte van net 3.30mtr geweldig veel rijplezier leveren. Maar die deels dan weer afkomstig zijn van Toyota. Want verwarrend blijft het met die Japanse merken. Neemt niet weg dat je bij Subaru veel auto voor je geld krijgt, al moet je dat geld wel even bij mekaar sparen. Geen prijstrekker meer in ons land en dus een merk in de marge. Maar je rijdt dan wel weer exclusief. Ook wat waard….(Beelden: Archief)
Inderdaad een bijzonder merk. Ik vind de auto’s niet mooi maar het is wel knap hoe zij hun eigen publiek blijven hebben.
LikeLike
En die zijn vaak heel trouw ook nog..
LikeLike
Die ken ik alleen als een klein typetje, waarvan ik de naam Subaru onthouden heb.
Bij het lezen van je uitleg vraag ik me af of men niet beter één merk hanteert: JAPAN . Eventueel NIPPON. Lijkt me handig. 😏
LikeLike
Ja, dat is ook het euvel van de huidige Chinese merken. Een concern en soms wel tien zgn. merknamen, zelfde wagens met een ander opschrift. De Koreanen (Hyundai/KIA) zijn ook een concern, kortom, er is veel voor te zeggen….:)
LikeGeliked door 1 persoon
Op zich ken ik natuurlijk de naam Subaru wel, maar bij de vraag ” wie kent niet de meer dan geweldige Impreza WRX ” moet ik dan toch invullen “IK”. 😉
LikeGeliked door 1 persoon
Als je er een ziet of hoort rijden, vaak met de vlam in de pijp (letterlijk), enorme spoiler achterop en een bestuurder met een petje overdwars op de bol, dan weet je vast weer wat ik er over schreef…
LikeLike
Dat zou zómaar kunnen, met m’n geheugen is gelukkig weinig mis. 😉
LikeLike
Gelukkig maar….:) Maar daar twijfel ik ook niet aan hoor….
LikeLike
Maar volgens mij duiken ze niet meer zoveel in straatbeeld op.
LikeLike
Het marktaandeel is inderdaad zeer klein geworden. Maar vergis je niet, er zijn landen waar deze Japanse wagens zeer populair zijn door hun vierwielaandrijving. Denk aan Oostenrijk, Zwitserland of Israel…
LikeLike
Subaru ken ik vooral van naam. Verder heb ik er geen ervaring mee en ken ook geen mensen die er wel ervaring mee hebben.
LikeLike
Goed dat ik het merk dan hier nog even aandacht geef…:)
LikeGeliked door 1 persoon