Ongemakkelijke communicatie…

In de afgelopen maanden zond RTL4 net als Videoland een reeks uit onder de titel ‘B&B vol Liefde’. Uitgangspunt van dit tweede seizoen was een reeks mensen met een (soms soort van..) Bed & Breakfast in den vreemde. Veelal qua karakter bijzondere lieden die daar waar ze neerstreken in Frankrijk, Italie, Oostenrijk of Portugal, redelijk succesvol waren in het uitbaten van hun nieuwe bron van inkomen, maar soms nog steeds in de opbouwfase van dat gebeuren verkeerden.

Terwijl ze daar al dan niet hard werkend aan de slag waren ontdekten ze ook dat ze de liefde misten. Een partner aan hun zijde, een maatje, zowel voor de uitbating van hun B&B als ook in bed. Nou het programma liet zien hoe slecht Nederlandse mannen en vrouwen zijn in zgn. partnercommunicatie. Ze luisteren niet, kwekken over koetjes en kalfjes en zelfs dat niet, maar zijn niet meteen verkopers van hun eigen gevoelens. Daarbij komt dat de kandidaten(s) die zich inschreven om het eens te proberen bij die B&B-eigenaren soms ook van een empathisch niveau zijn dat je echt meteen de conclusie kunt verbinden dat ze daarom vaak als single door het leven gaan.

Horkengedrag, een zekere domheid, totaal geen interesse in die andere mens behalve dan wellicht het feit dat je door zo’n serie ineens kunt opduiken als ‘BN-er’ in andere formats. Mijn tenen staan er krom bij. Want net als ik al eens eerder schreef in ander verband, dat je de liefde zoekt maar er niets voor wilt doen. Oftewel eens vraagt wat die potentiele andere mens in jouw leven leuk vindt, graag eet of weet ik wat interessant vindt, ik kan er met de pet niet bij. Zijn we dan zo slecht opgevoed? Is de liefde ons totaal vreemd geworden, moet het op een presenteerblaadje worden aangereikt zonder tegenprestaties? Dan snap je wel dat op enige termijn relaties stuk lopen.

Mannen die wel aan hun eigen plezier denken maar de veelal vrouw in de relaties vergeten. Vrouwen die het materiele interessanter vinden dan de passie maar vooral menen dat de zon slechts op hun lijven zal schijnen voor de rest van hun leven. Daarbij zie je ook dat men zich nauwelijks realiseert dat het leven in een of ander Frans gat echt iets anders is dan wonen in de grote stad midden in Nederland met je familie en vrienden om je heen. Het kan best zijn dat het allemaal via een script zo in elkaar is gestoken maar mijn handen jeukten soms om die lui eens flink door elkaar te schudden en aan te reiken hoe je bepaalde zaken hoort te doen in een wedstrijd om een relatie. Een van de meest botte lui uit de reeks, ene Richard, was in al zijn onverstaanbare geschreeuw wel het meest duidelijk. Hij hield van vrouwen met lang haar en ronde stevige billen en had een grote passie voor klussen en motorrijden. Met die ogen (vrouwen moeten me niet aan de kop zeiken..) bekeek hij de kandidates. En die hadden het daar in de meeste gevallen best lastig mee. Maar bleek in de finale een hartje van goud te bezitten. Het was in zijn totaliteit echter een en al rariteitenkabinet, maar wij hebben ons er wel mee vermaakt. Omdat je meteen ziet dat veel mensen buitengewoon matig zijn in welke vorm van communicatie ook. Zouden er daarom zoveel gescheiden zijn geraakt dan wel al jaren lang single gebleven? Vast….. (Beelden: Internet)

19 thoughts on “Ongemakkelijke communicatie…

 1. Communicatie is langs de ene kant gemakkelijk geworden door de smartphone en de sociale media. Langs de andere kant blijkt echte communicatie zowat onbestaande geworden te zijn. Komt daarbij dat het allemaal om “ik” draait. Dergelijke programma’s spelen dat alles uit om toch maar hoge kijkcijfers te halen.

  Geliked door 1 persoon

  • De selfiecultuur is voor de meeste deelnemers aan dit programma wat langs ze heen gegaan. Op het Franse platteland of in de Spaanse provincie is men vooral bezit met werk en vaak een hele veestapel naast de B en B. Ik denk vooral dat deze mensen worden gezocht op basis van een ingewikkelde karakterstructuur…

   Geliked door 1 persoon

 2. Voor deze serie heb ik een uitzondering gemaakt en wel gekeken naar wat dan kennelijk reality tv is. En het was verslavend genieten. Wat ik me dan wel afvraag of zowel de kandidaten als de B&B-eigenaren betaald werden voor hun deelname. Want er zijn nog wel wat kosten mee gemoeid.

  Geliked door 1 persoon

 3. Een programma dat ik niet ken, de z.g. real live programma’s zijn niet zo mijn ding. Ze hebben weinig met het echte leven te maken en worden behoorlijk geregisseerd door plak en knipwerk en is dus gewoon nep. met echte liefde zoeken heeft het niet zoveel te maken. Maar wie er plezier aan beleeft heeft mijn zegen.

  Like

 4. Intussen is duidelijk dat ook Richard zijn nieuwe liefde niet vast wilde houden en uiteindelijk toch op zoek gaat naar een kopie van zijn overleden vrouw. Waardoor hij wellicht nog heel lang in zijn uppie op een Portugese berg zal moeten verkeren…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.