60 jaar terug in de tijd..

Wie vooruit wil moet af en toe ook een terug durven kijken en met die kennis van toen zijn/haar kijk op het leven en wat ons bezighoudt eventueel bijstellen. Dus pakte ik even de historische cijfers van 60 jaar terug, 6 mei 1962, er eens bij om wat zaken te duiden. Zo was onze totale bevolking toen nog geen 12 miljoen mensen groot. Min of meer gelijk verdeeld tussen mannen en vrouwen. Over onzijdigen werd toen nog niet gerept. De totale immigratie van die periode bedroeg 66.000 mensen, de meesten daarvan afkomstig uit Europa en hier slechts naartoe gekomen om te werken.

We trouwden met zijn allen doorgaans relatief laat, mannen waren gemiddeld 27, hun bruiden 24. Qua levensverwachting hadden die dan beiden een jaar 50 te gaan tot ze het aardse voor het hemelse paradijs zouden verruilen. Mannen heetten Johannes, Jan, Cornelis, Petrus, Hendrik, Peter, Ronald, Willem, Robert of Franciscus. Dat zegt al veel over hoe men qua geloof in het leven stond. Bij vrouwen waren Maria, Johanna, Anna, Elisabeth, Cornelia, Wilhelmina, Catharina, Yvonne, Petronella, Adriana het meest populair. Je ziet bijna welke oer-Nederlandse keuzes toen nog werden gemaakt. Het was op die dag dat de gemiddelde temperatuur 13,1 graden celsius was en er gemiddeld 2,9mm regen viel bij een stevig windje.

Ik kan me dat niet precies herinneren trouwens, want was toen nog schoolgaand en dan richtte je je toch het meest op wat er zoal in de klas gebeurde. Qua prijzen was het ook wel een interessante tijd. Voor een kilo aardappelen betaalde je (omgerekend naar nu) 0,15 cent per kilo, 1 liter bier kostte je 0,47, een brood ging mee naar huis voor 0,21 en een kilo kaas was voor 1,53 in de boodschappentas te stoppen. Eieren kostten nog maar 0,07 per stuk en een pak koffie was 1,33. Moest je thuis dan wel zelf even malen. Een liter echte melk kostte maar 0,19 en dat spul zat dan nog in glazen flessen met een aluminium dop. Wie echt geld verdiende kocht zich een pakje roomboter voor 0,45, margarine kostte 13 cent per pakje minder. Het zijn best confronterende cijfers.

Er is veel veranderd in al die jaren. Niet allemaal ten goede om het netjes te zeggen. Maar ja, indertijd waren de verdiensten ook mager. Toen ik ging werken in die periode (en ja, in de avonduren stevig studeren ‘om verder te komen’) was mijn eerste maandsalaris 40 Euri (ook even omgerekend). Best weinig voor in eerste instantie nog 5,5 dagen werken. Doordat die zaterdagochtend op enig moment verdween als verplichting kon ik er een jaar later bij een ons bekende relatie in de tweewielerbranche nog wat bijverdienen. Tientje voor een dagje poetsen en rangeren. Was je de koning te rijk mee…. Maar ja, we waren toen met weinig tevreden natuurlijk. Want laten we wel zijn, pas toen werden er douches gebouwd in de huizen waar onze ouders zo lang hadden geleefd zonder. Op aardgasverwarming moesten we nog dik 5 jaar wachten, kolen was toen het verhaal en de winters waren nog heel erg koud. Afzien dus. Zelf nog herinneringen aan die tijd?? Laat maar weten. Nostalgie mag zelfs in dit jaargetijde best even hoor…..(beelden: Internet)

6 thoughts on “60 jaar terug in de tijd..

 1. Ik herinner mij de steenkolen in het schuurtje achter ons huis. En ook de zaterdagse wasbeurt in een teil in de keuken.

  Mijn eerste dagloon bij mijn zaterdag baantje was een knisperend briefje van 5 gulden.

  Nu produceer ik op mijn eigen dak alle energie die ik verbruik.
  Voor niets gaat ten slotte de zon op.
  En mijn investeringen in verschillende windmolenparken geven een flinke extra op mijn pensioen.

  Hoe de wereld in elkaar zat wist ik in mijn kindertijd nog niet!
  Terug wil ik niet meer.
  Met optimisme en vertrouwen kijk ik uit naar de toekomst!

  Vriendelijke groet,

  Like

 2. O ja natuurlijk, herinneringen zát. Dat men toen laat trouwde is zeker niet waar, Men trouwd nu véél later. Mijn 2 zussen trouwde toen 21 waren, ik was zelf nog maar ruim 18 toen ik trouwde en alle mannen waren gemiddeld een jaar of zes ouder dan hun bruid. Er wel wél vaak jong “voor de wet getrouwd” waarna de echtelieden nog gewoon thuis bleven wonen om later voor de ker te trouwen want je kreeg nou eenmaal géén woonvergunning als je niet getrouwd was. In 1962 was ik 20 en zwangen van m’n eerste. In die tijd zag je dat nauwelijks omdat de kleding zeer verhullend was. Het contrast met nu kan niet gróter zijn nu de a’s moedertjes in strakke kleding die lichaamslijnen volledig weergeven.

  Like

  • De cijfers zijn afkomstig van statistische websites. Zelf was ik ook een jonkie met mijn 19 toen ik trouwde om zo mijn onafhankelijkheid te verkrijgen. Geen spijt van gehad. Zwanger zijn was indertijd ook zichtbaar hoor, maar niet zo extravagant als dat tegenwoordig in bepaalde kringen kennelijk moet.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.