Gedenk..

Juist morgen herdenken we de mensen die ons tijdens de Tweede W.O. en in de jaren daarna zijn ontnomen door oorlogshandelingen of de wrede bezetting van ons land tussen 1940-45 of 1941-45 in het vroegere Nederlands-Indie. En juist nu zien we ineens weer de parallellen tussen vroeger en nu waar het oorlog betreft en bezetting. Onze herinneringen aan WO2 zijn voor de meesten vaag en vooral afkomstig uit overlevering. Voor mensen elders in de wereld is het dagelijkse realiteit. Machthebbers met een vaak ideologisch sterk van de democratie afwijkende insteek neigen al snel naar verbreiding van hun doctrine of vergroting van hun grondgebied.

Sommigen baseren daarbij op rassenleer, anderen benutten het idee dat het volk gewoon moet worden gezien als werkbijen en slechts een enkele koning(in) daarboven uitsteekt om de boel leiding te geven. De gevolgen zijn veelal verschrikkelijk. Tegenstanders worden meedogenloos aangepakt en al dan niet vermoord. Bij sommige doctrines ging dat in het geniep, anderen maakten geen geheim van hun afkeer van mindere volken of culturen en roeiden die met industrieel gemak uit.

Op de 4e mei herdenken we o.a. de moord op de vele joodse burgers die alleen om hun zijn werden opgepakt en afgevoerd. Maar ook zij de niet behoorden tot de door de Duitsers uitgeroepen Arische gemeenschap. En velen stonden er bij en keken er naar. Bang om zelf ook tot de slachtoffers te gaan behoren, soms toch actief bij het verzet. Gaat nu weer net zo. Een despoot valt een ander land binnen en zaait daar dood en verderf. Het eigen volk wordt door propaganda dom gehouden en wie zich toch verzet mag 15 jaar vakantie vieren in Siberie. Andere meelopende dictatoren hebben soortgelijke straffen in petto voor eventuele tegenstribbelende burgers. Methoden die zo afkomstig zijn uit het handboek soldaat van Stalin of Mao.

De dictatuur is goed in stand te houden als alle werkbijen dezelfde zoemtoon horen van hun koningin en gewoon dat doen wat wordt gevraagd. En meer niet. Propaganda doet de rest. Is dat dictaturen voorbehouden? Nee natuurlijk, ook in onze democratie houden we niet van tegenspraak. Als de zichzelf verheven achtende politieke kopstukken iets oreren dienen wij als stemvee gewoon te buigen en als het kan te betalen voor de utopische dromen van die zelfde machthebbers. Ons stemgedrag maakt dan niets uit, want die elite blijft gewoon aan het bewind deelnemen, of het volk dat nu niet wil of wellicht mee wil lopen. En de vele Main Stream Media doen de rest. Journalistiek is niet meer bestaand, men kwaakt zonder controle de diverse uitingen na die door de bewuste politieke kopstukken wenselijk worden geacht. Vrijheid van meningsuiting is dan het eerste dat sneuvelt. Wie tegenwerkt wordt gewoked, gecancelled of opgepakt dan wel erger. De dictatuur lonkt. Want net als thuis, wie lastig is krijgt een draai om zijn/haar oren en wie meewerkt krijgt een snoepje of schijfje komkommer om maar even politiek correct te blijven. Morgen herdenken we, de dag er na vieren we de vrijheid. Vraag is langzamerhand wel, welke vrijheid…..Want dat die onder druk staat wordt elke dag weer bewezen…..Ook hier! (Beelden: eigen archief)

14 thoughts on “Gedenk..

  • De Russen zijn maar een bedreiging. Ik zie er nog veel meer, ook in onze eigen samenlevingen. Omdat we te maken hebben met heel wat lieden die de totalitaire staat niet schuwen om hun dramagenda of doctrine er door te krijgen. Democratie staat vrijwel overal onder druk. Woke en Cancelcultuur geven een aardige indicatie…..

   Geliked door 2 people

 1. Hoe snel onze vrijheid, en ook die van de ouderen, een paar jaar terug ontnomen werden deed en doet me inzien dat we het een tijd niet gehad hebben. Voor ons eigen bestwil maar geen eigen keuze. Ik ben altijd tegen discriminatie geweest en voor vrijheid van meningsuiting, gelukkig staat discriminatie hoger in ons wetboek. Wat me nogal eens de stempel links te zijn oplevert, zie nu aan de doelgroep waar ik mee werk waar het voor staat. Respect maar eigen volk zou eerst moeten gaan al is het maar met huizen een probleem wat met elk nieuw gezicht groter wordt. En dan moeten we nog maar afwachten wat er komen gaat.

  Geliked door 1 persoon

  • Als we de door links zo gepropageerde claim- en excusescultuur zouden inruilen voor ‘wat ga jij doen voor dit vaderland’ komt het vast al een eind in de goede richting. Helaas zijn er te vaak lieden aan de gang die menen dat alleen zij weten wat goed is voor ons allen, terwijl ze niet zijn verkozen, democratisch werden weggevaagd maar toch constant elke discussie blijven domineren. Vrijheid van meningsuiting werd door gebeurtenissen rond Fortuyn en Theo van Gogh al aardig onder druk gezet en juist nu zie je dat Woke en Cancel de taken van linkse extremisten aan het overnemen zijn…Beangstigend…

   Like

 2. Hier kan ik alleen maar heel diep bij zuchten. Het is nogal naïef om in “afspraken maken ” te geloven. Mensen waar je afspraken mee kunt maken zijn het gevaar niet, de idioten die nou juist niét voor afspraken maken zijn hebben hun eigen interpretaties en regeltjes, dié zijn het gevaar.

  Geliked door 1 persoon

  • Simpel, Nederland koos tijdens TK21 voor centrum-rechts, kreeg een links kabinet. Nederland laat zich leiden door een mens als Timmermans en gaat van het gas af (kosten voor de burgers) terwijl de EU stelt dat juist gas als groen kan worden aangemerkt. De media verkondigen slechts linkse standpunten en meningen. Men loopt aan de hand van slechts 5% van onze medeburgers en zorgt via Woke en Cancel dat iedereen die van de rechte lijn afwijkt meteen baan, sociale omgeving en mening kwijt is. Naast terreur (intussen sinds 9/11 tienduizenden slachtoffers overal ter wereld) is er de dictatuur van landen als Rusland, Turkije, China, Noord-Korea, en de landen onder islamitische wet waar men de democratie compleet aan de laars lapt. Dictatuur zit ook verstopt in terreur. Antifa is daar een voorbeeld van, maar ook lieden die niet gevaccineerd willen worden en hun eigen wetten toepassen als het zo uitkomt. Opgeteld staat de dictatuur dus dichterbij om de hoek te wachten dan het soms lijkt. En vergeet niet, vandaag (4/5) herdenken we de gevallenen uit de Tweede W.O., maar de meeste slachtoffers vielen uiteindelijk door het communisme. Ruim 300 miljoen doden. Toch iets om even bij stil te staan.

   Like

   • Dan snap je wellicht mijn afkeer van het idee dat we onze democratie en Vrijheid van Meningsuiting bijna vrijwillig aan het inruilen zijn voor de onderdrukking van het dedain of vermeende gelijk?? 🙂

    Geliked door 1 persoon

   • Mijn stellingen zijn bedoeld om te prikkelen, en uiteraard hoef je het er niet mee eens te zijn. Het blog heet ook MIjn Mening…Niet voor niks…Ware ik van een andere kerk zou het heten ‘Ik heb altijd gelijk en een andere mening wordt niet op prijs gesteld…’ precies zoals ik het op heb geschreven….:)

    Geliked door 1 persoon

   • Juiste bewoordingen meninggever. Alhoewel ik weet dat je niet op goedkeuringen of complimenten uit bent, maar deze wel in dank afneemt.
    Prikkelen, het wakkerschudden of wakkerhouden van elkander! En jezelf niet zomaar op het verkeerde been laten zetten.
    Geen angst, maar eerder bezorgdheid.

    Geliked door 1 persoon

   • Ik dank opnieuw voor het compliment. Ik tracht juist vandaag, als we herdenken, even te zorgen dat we ook nadenken over welke gevaren een democratie als de onze met liefde ondermijnen….Om welke reden dan ook. Niet zwartgallig, maar wel vanuit historisch besef. Want zonder dat verdienen we een toekomst helemaal niet…

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.