De kracht van stoom…

Het scheelt maar een enkele letter maar vergis je niet, deze vorm van aandrijving bij machines zorgde ook voor een revolutie in de wereld van het vervoer, de landbouw en nog veel meer. Stoommachines, met dank aan mensen als James Watt een eeuw of wat terug, maakten dat wat voorheen ambachtelijke en zeer zware handarbeid was, door die machines kon worden gedaan in een fractie van de tijd en met een grote welvaart tot gevolg.

Al was die welvaart wat beperkt qua toegang en ging die veelal naar hen die investeringen hadden gedaan waardoor de introductie van dat nieuwe wondermiddel mogelijk werd. Stoom werd opgewekt door het verhitten van water middels grote boilers waarin je dan vooral kolen mikte en verbrandde. Met dank aan die stoom kregen we echte fabrieken met honderden arbeiders die van alles en nog wat maakten.

We konden als mensen ineens reizen maken in een fractie van de tijd die bijvoorbeeld een zeilschip of postkoets nodig hadden om ergens te komen. De trein baseerde zich ook op het principe. Een stoomloc trok dan wagons met passagiers of goederen in een uurtje van Amsterdam naar Haarlem waar je met een trekschuit een halve dag over deed. En al die schuiten kregen opvolgers in de vorm van stoomboten die nu nog af en toe door Sinterklaas wordt benut en wiens knechten door al dat gestook hun kenmerkende kleur opliepen. Roet overal als gevolg van het principe.

De uitstoot van al die machines was niet alleen zuivere stoomdamp natuurlijk, in Engeland gingen hele steden bijna ten onder aan de roet en smog die door die nieuwe industrie werd veroorzaakt. Maar ja, efficient, en duidelijk handiger dan alles wat daarvoor was benut. Die Britten ging nog veel verder. Want wat met treinen kon moest ook op de weg mogelijk zijn. En zo ontstonden met name vrachtwagenmerken als Leyland en Sentinel waar men trucks in elkaar stak die door stoom werden voortgedreven.

Er was een chauffeur voor nodig, maar ook een stoker die de vaak handzamer stoomketels voorzag van genoeg kolen om een rit te volbrengen. Beide mannen zagen zwart van het roet, kolengruis of wat ook, maar aan het principe werd vastgehouden tot na WO2. De eerste vliegtuigbouwers wilden ook wel eens kijken of die stoommachines hun vliegmachines in de lucht konden brengen maar dat bleek wat tegen te vallen. Deze waren bepaald niet lichter dan lucht en dat is toch wel een soort van voorwaarde om te kunnen vliegen in een toestel van houten frames met linnen omhulsels. Nee, vliegen kon je er niet mee, maar verder? Stoom als wondermiddel, meer dan 150 jaar actueel gebleven. Schoorvoetend kwamen andere bronnen van brandstofmotoren een beetje in zwang. Benzine als eerste, diesel later pas en ook nog eens gas.

Gelijktijdig deden de eerste elektrische apparaten en voertuigen van zich spreken. Al een eeuw terug. Maar dat laatste zette niet meteen door. Geen actieradius, die batterijen veel te zwaar en het systeem van opladen al te ingewikkeld. Stoom handiger, kolen overal te vinden, en dan wist je wat je had. Voor benzine was je nog afhankelijk van oude paardenhandelaren die er een handeltje bij gingen doen. En bij veel schepen hield men het op het bunkeren van kolen en water, net als in de treinenhandel. Of in de wegenbouw….stoomwalsen waren nog tot ver in de jaren zeventig gewoon in zwang en gebruik. Kortom, nog maar zo kort geleden.

Met het uitfaseren van al die stoommachines daalde het percentage smogdagen in de wereld met grote sprongen. De sterfte onder mensen die er altijd in of mee hadden gewerkt zakte ook weg en het comfort was daarnaast met sprongen vooruit gegaan. Nu bekijken we al die stoomboten en machines met de nodige nieuwsgierigheid en nostalgie. Net zoals we bezoeken brengen aan kolenmijnen. O nee, niet in China, waar men die kolen nog gewoon in massale hoeveelheden uit de grond haalt. Ten behoeve van enorme energiecentrales die met hun stoom stroom opwekken om zo de gemiddelde behoefte van de Chinees te bevredigen. Die rijdt nu af en toe in een EV en meent het milieu te redden. Maar eigenlijk houdt hij nog steeds vast aan 19e eeuwse technieken. Zal Kameraad Tsji een worst zijn….als hij maar rijdt….Toch? (beelden: Archief/internet)

12 thoughts on “De kracht van stoom…

 1. De meeste elektriciteit Centrales maken bog steeds gebruik van stoom.
  Duitsland verstookt vooral bruinkool om elektriciteit op te wekken.
  Engeland en Frankrijk gebruiken steenkool.

  En meneer Putin probeert nu zijn Aardgas aan China te slijten voor het opwekken van elektriciteit.

  Vreemd genoeg zitten er in Brussel bestuurders die liever bomen verbranden.

  Het afval product van deze stoom gebruikende elektriciteit Centrales, het warme water wordt duur verkocht in warmtenetten.

  Geowarmte, wind- en zonne-energie en waterenergie uit getijden of stuwmeren zijn in mijn ogen een mooier en schoner alternatief voor stoom gedreven turbines om elektriciteit op te wekken.

  Al durven velen die stap naar voren met deze technologische ontwikkelingen te maken.

  Bij het eerste gebruiken van stoomenergie was er ook heel veel angst. Nu is er weer sprake van een vergelijkbare angst.

  Vriendelijke groet,

  Like

  • Nooit begrepen dat wij in een land voor (vaak snel)stromende rivieren niet daarop hebben ingezet. Dat deden de Noren ook en kunnen daardoor over een aantal jaren echt schone energie opwekken. Ook al hadden ze (e n hebben) grote belangen in de Noordzeeolie en gasproductie. Maar dan nog. Als je groen predikt moet je ook groen handelen. Kan niet door bomen te verbranden, en dan met veel tamtam 150 bomen tracht te redden in Limburg. Nee, echte alternatieven voor stoom zijn nog nauwelijks gevonden. En bij hoog water moet zelfs het oude stoomgemaal in Lemmer nog bijspringen ook….Er is nog een lange weg te gaan….

   Like

  • Nee hoor, kijk maar naar de stokers van toen, de machinisten, de hardwerkenden in de kolenmijnen of de huidige kindslaven in de mijnschachten voor elektrische auto’s en hun batterijen. Zwarte Piet is er niks bij…

   Like

 2. Vooral in dit soort technische vooruitgang is verandering niet altijd op alle punten een verbetering te zijn, en dat zal helaas wel altijd geleden. Aan vrijwel alle vernieuwingen kleven weer andere nadelen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.