Was maar kort zelfstandig; Lincoln!

Was het meneer Leland die het merk in 1921 oprichtte beter vergaan had het merk Lincoln vermoedelijk nu nog onafhankelijk bestaan.

Maar het lot was hem niet gunstig gezind en al in 1922 moest hij zijn wat exclusieve modellen bouwende autofabriek overdoen aan Henry Ford die er al zijn dienst ‘Cadillac’ van maakte, oftewel een luxe merk dat het op moest nemen tegen de duurste wagens van General Motors. Daardoor is Lincoln in onze streken veelal een wat onbekend merk gebleven, want slechts de beter gesitueerden konden zich een dergelijke limousine veroorloven. De modellen van na de oorlog waren deels van jaren eerder, Lincoln behield de modelvoering maar zette in haar Continental van toen een stevige V12 die 5 liter groot 130paarden beschikbaar stelde aan zijn aan de oorlogsjaren flink verdiend hebbende eigenaren. Zoevend over de wegen was het wel een auto om mee en in gezien te worden.

Tot 1948 in productie gebleven. Daarna veranderde de styling compleet en werden ook Lincolns glad ogende wagens met o.a. voorruiten uit een stuk (toen nog bijzonder) en een overdaad aan chroom. De modelnaam Cosmopolitan. De V12 was verdwenen, een stevige V8 verving hem en daarvan genietend had de Lincoln-chauffeur ook nog eens elektrische ramen ter beschikking en een even elektrische voorbankverstelling. Daarna volgde Lincolns met namen als de Capri en Custom, terwijl in 1956 de zeer uitbundig gestylede Premiere het daglicht zag. De vormgeving was zo bijzonder dat Lincoln er zelfs prijzen mee won.

Maar de grote klapper was toch wel de enorme Continental Mk.II uit het zelfde bouwjaar. De auto kostte net zoveel als vijf toch ook niet meteen kleine Mainlines van Ford, maar de orders stroomden er voor binnen. Lincoln bouwde de wagens echter met de hand, niks lopende band-werk, en dat beperkte de leveringen. Een Lincoln als deze doet nu veel geld. Dat geldt minder voor de in mijn ogen veel aardiger Mk.III die met zijn schuine koplampen en een naar binnen hellende achterruit de stijl van alle Ford’s uit die tijd volgde maar ook een V8 van dik 7 liter mee kreeg waarmee de 200km/u in zicht kwam. En dat anno 1958.

Zowel de Continental’s van latere bouwjaren als andere modellen van het merk groeiden maar door. Werden langer, lager, zwaarder en werden dan ook met steeds zwaardere motoren geleverd. Op een litertje benzine keek je niet als je Lincoln reed en bij een verbruik van 1:3 was dat ook verstandig. De 7,5 liter grote V8 haalde bij de versie van 1968 intussen 370pk, woog 2.2 ton en was 1,5 meter langer dan een beetje VW Kever uit die periode. Een enorme grille maakte indruk op de medeweggebruikers. En dat bleven die Lincolns doen door de jaren heen die volgden. Veel Lincolns werden in de VS ook nog eens verlengd tot TownCar Limousines, wagens waarmee de rijken en welgestelden zich graag lieten vervoeren met de nodige extra’s aan boord.

Wie wel eens in de VS op bezoek is geweest heeft dat soort wagens vast wel eens gezien. Later ging het Lincoln minder naar den Vleze. Maar het is nog steeds actueel en bouwt nu o.a. de zeer aansprekende Navigator SUV die wederom boven alles uitstijgt en de nodige nieuwe rijken aanspreekt. De huidige generatie sedans is van een minder opvallende omvang dan vroeger. Net zoals GM deed bij Cadillac. De smaak van de kopers veranderd. Men denkt wat meer om het milieu, maar wil nog wel heel veel comfort. En dat biedt een Lincoln. Alle waar naar zijn geld, maar je krijgt veel auto voor die centen. Zo had meneer Leland het graag gezien indertijd. (Beelden: Yellowbird archief)

17 thoughts on “Was maar kort zelfstandig; Lincoln!

 1. Wat een rijke geschiedenis; van 7L motoren nu auto’s maken die het milieu meer en meer ontzien. Onze Koninklijke Shell zou er een voorbeeld aan kunnen nemen.

  Innoveren en met de tijd meegaan maakt dat gerenommeerde bedrijven een toekomst hebben.

  Leuke blogpost!

  Vriendelijke groet,

  Like

  • Ware de grote oliebedrijven er niet geweest hadden we uberhaupt nog in roei/zeilschepen de oceanen bevaren. Juist Shell draagt bij aan een beter milieu door allerlei innovaties ook al wil men dat in extremistische kring niet zien. Daar set men als stip aan de horizon dat we weer terug gaan naar de duistere middeleeuwen met door blanke slaven geroeide schepen, paardentrams en trekschuiten zo lijkt het wel eens. Bedenk ook maar eens dat een beetje EV momenteel 500km ver komt tegen een verkoopprijs van 100-150.000 euro. Een beetje benzineauto (Euro6B normering) doet dat met gemak tegen een catalogusprijs van net aan 15-20 mille. Diesels twee keer zo ver voor pakweg 25 mille. Er is veel mis met de informatievoorziening. Overigens is het Lincoln niet gegeven om vooraan in de strijd om de gunst van de leaserijder te mogen meedoen. Merk is hier vrijwel niet meer te koop…

   Like

   • Het begrip Overshootday is jou zeker onbekend?
    https://www.overshootday.org/

    Op deze manier zou een ieder zich toewensen dat er nog een leven is zoals tijdens de Middeleeuwen. Onnadenkend potverteren is jouw instelling???

    PS: ik gaf een vriendelijke en positieve reactie op jouw blogpost. De retoriek van jouw snerende reactie past daar op geen enkele wijze bij!

    Stille groet,

    Like

   • Het is relatief simpel. De constante verwijzingen naar een ‘betere wereld’ gaat steeds weer voorbij aan de realiteit. De meeste experts zijn het er over eens dat de elektrische auto een ramp is voor de toekomst. We kunnen vooralsnog niet zonder benzine of diesel dan wel gas. Net zoals bij huisverwarming. Wil je alles ‘verduurzamen’ zijn tienduizenden molens nodig ter hoogte van de Eiffeltoren en miljoenen zonnecellen. Rijden op groene stroom is nog steeds een sprookje, ver rijden op stroom uberhaupt. Dus, aanvallen op Shell zijn dan ongepast en van een linkse signatuur die mij niet past. Ik beschrijf een prachtig automerk, groot geworden door Ford en geliefd onder de rijken der aarde. Dan past de linkse retoriek niet in een commentaar. Geef gewoon toe dat je ofwel niks met auto’s hebt en liever van Amsterdam naar pakweg Parijs fietst, maar verwijs niet naar allerlei zaken om de auto als geheel in een kwaad daglicht te stellen. De wereld stevent af op een ramp zonder vervoer. En dat vervoer vindt nog niet elektrische plaats voor de massa en waar wel slechts met extreem veel moeite en miljarden aan subsidies….

    Like

 2. Wat heb jij toch een lange tenen en een kort lontje!

  Maar ook wat is jouw kennis op het gebied van energie en transport hopeloos achterhaald en niet meer van deze tijd.

  Maar jouw terugblikken en geschiedschrijving m.b.t. auto’s schat ik zeer hoog en waardeer ik ten zeerste!

  Stille groet,

  Like

  • IK laat de waarneming jouwerzijds voor wat hij is. Ik denk dat ik voldoende kennis is huis heb na een leven in de wereld van alles wat beweegt en de nodige publicaties op mijn naam om niet mee te gaan in de waan van de dag. Ik laat jou in je waarde als mens die houdt van juist alles wat niet met vervoer van doen heeft. Maar onze ervaringen zijn niet te verenigen. Dat is ook vrijheid van meningsuiting natuurlijk. Al ligt dat voor veel linksies lastig wanneer men andersdenkenden moet aanhoren of lezen.

   Like

  • Het is geen wedstrijdje armdrukken, maar gaat om een oud en luxe automerk. Zolang we de bevolkingsgroei, al dan niet door immigratie veroorzaakt, niet afremmen zal het druk blijven dan wel nog eens meer worden. Immers meer mensen = meer wonen = meer verplaatsen = meer uitstoot – meer verpaupering! Vandaar dat het merk Lincoln juist daar goed verkocht waar veel open ruimte was, zoals in de VS…

   Geliked door 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.