Trends in autoland…

Laat je niet gek maken door allerlei berichten over wat wij momenteel aan auto’s kopen in dit land.

Zeker niet waar het de door links zo bejubelde elektrische tractie betreft. De schreeuwerige persberichten over monsterverkopen daarvan zijn schromelijk overdreven. In totaal stellen die verkopen niet zo veel voor. Daarbij moet je dan ook even kijken naar wie in die auto’s (gaan) rijden. In ruim 50% van het totaal van alle autoverkopen betreft het dan wagens in de leasing. Modellen van 50 mille of meer zijn niet voor de gemiddelde ingezetene van dit land bestemd met een normaal inkomen. Nee, het zijn wagens van het bedrijf, de baas, of wat ook, waar bijtelling op de IKB flink lager is gemaakt dan bij vergelijkbare benzine/dieselwagens, wegenbelasting niet betaald hoeft te worden en onderhoud voor de ‘baas’ is. Die maken het gebrek aan actieradius en het moeten afstuderen op menustructuren in beeldschermen (de meeste EV’s vragen bovengemiddelde kennis van ICT om zoiets als de ruitenwissers te bedienen) ongewenst voor particulier gebruik.

En die particulier heeft geen voordelen van de overheid te verwachten. Nee, die moet het doen met veelal kleinere auto-modellen die vooral betaalbaar zijn en relatief zuinig omspringen met brandstof. En die autokopers van vroeger en nu hebben zo hun voorkeuren. Ooit was een auto niet veel meer dan een koets op hoge wielen waar men een motor in had gehangen om het aloude paard te vervangen. Latere wagens kregen zitplekken voor 2 tot 4 mensen, bagage hing je er in koffers of netten los aan. Zelfs kort voor WO2 (en ook daarna) verkocht men nog auto’s waarbij bagage geen plek vond in de constructie. Pas in de jaren vijftig werden auto’s ontwikkeld die naast een sectie met de motor, de cabine voor de inzittenden, ook een extra ruimte meekregen waarin je wat koffers kon opbergen.

De sedan was geboren. Een auto die heel lang trend zette in autoland. Hoe groter de auto, des te meer inhoud die ruimte bood uiteraard. Amerikaanse auto’s indertijd best populair. Ikea bestond nog niet, dus doorklapbare achterbanken had je ook niet. Mercedes, Opel, Chevrolet, Austin, Renault, dat waren wat van de merken waar we als automobilisten voor gingen. En die hadden allemaal een of meer modellen met een aardige kofferbak in het gamma. De latere dwerg- of compactmodellen kregen een minuscule kofferruimte voorin (motor achter) of ergens achter de bankjes opdat je toch nog wat op vakantie kon dan wel boodschappen kon halen in het dorp verderop. Auto’s waren best duur, voor veel mensen onhaalbaar, dus men deed het met wat er te koop was.

De ene auto duidelijk groter dan de andere, de voorkeur van o.a. Nederlanders voor een merk als Opel daardoor verklaard. Wegligging speelde minder dan die enorme kofferbak. Veel Opels op weg naar een vakantiebestemming reden dan ook met hun ‘kont’ over de grond. Niet zo gek als je zag wat we allemaal meesleepten. De eerste hatchback-modellen kwamen uit Italie en Engeland. Wagens zonder die typerende kofferbak, maar wel met een handige achterklep die veelal hoog kon worden weggeslagen, net als de bankjes. Resultaat, binnen de kortste keren raakte de traditionele sedan uit, en kwamen die hatchback’s in de mode. Al was het maar voor de prijs. Veelal compacte wagens waarvan de Golf-Klasse wel een van de meest bekende is. De jaren zeventig/tachtig zagen de de overgang, nu is een traditionele sedan echt een uitzondering en is dat iets meer voor de topmerken als BMW of Mercedes om ze nog te maken. Over andere trends kom ik later nog wel eens te schrijven. Maar deze heeft de lezer toch alweer cadeau gehad van me… (Beelden: Archief)

23 thoughts on “Trends in autoland…

 1. Met heel veel plezier lees ik telkens weer jouw historische overzichten. Jammer genoeg durf jij geen blik naar de toekomst te richten.
  Om mij heen zie dat er een duidelijke verschuiving plaats vindt bij laten we zeggen de jongeren tussen de twintig en dertig jaar. Zoals ik ook de jongeren van 18 to 20 jaar hoor praten over hun favoriete vervoersmiddel.

  Maar dat is dan gericht op het eigen vervoer.

  Deze week las ik een artikel over de nieuwste ontwikkelingen en innovaties voor vrachtvervoer.

  De transportsector en de logistiek heeft blijkbaar grote ambities. In die ambities proef ik de energie die jij beschrijft over de start van jouw werkbare leven.

  Vriendelijke groet,

  Like

  • Wat ik wel of niet durf is niet zo relevant. Ik ben niet van de linkse kerk dus maak geen propaganda voor luchtfietserij of ballonnen gevuld met gebakken lucht. Die verschuiving die je meent te zien is een kleine. Tuurlijk is met donder en geweld van alles af te dwingen. Een bekend medicijn uit de vroegere socialistische heilstaten. Wat ik meld is vooral dat trends in autoland elke tien jaar wijzigen. Dus de EV van nu is achterhaald over tien jaar. Wat is nieuw aan die EV’s? Niets! Want al dik 100 jaar geleden uitgedacht, maar op grond van praktische bezwaren (actieradius, zware accu’s, prijs, handigheid) afgewezen. Is er veel veranderd? Nee! Slechts met prijsdumping, subsidies, politieke druk komen er leasewagens op de weg die normaal voor een beetje particulier niet te betalen zijn. De grachtengordel bediend. De echte doorbraak is een praktische vorm van vervoer, betaalbaar, waarmee je ook op vakantie kunt zonder dat je onderweg 10 keer moet bijladen, een caravan kunt trekken, je gezin kunt vervoeren en waarmee je niet met samengeknepen billen hoeft te zitten als het rode lampje van accu’s leeg gaat branden. Wat het vrachtverkeer betreft. In Duitsland zag ik opslagplaatsen met gedumpte elektrische bestelwagens van DHL. Speciaal gebouwd, milieuvriendelijk (..) maar uiterst onhandig in het gebruik. Dus gestopt. In de steden een prima alternatief voor oude diesels en zo meer. Buiten de stad zelfde probleem als bij personenwagens. Veel acculast (Bij de door Tesla voorgestelde Megatruck moet je rekenen op 5-7 ton dood gewicht aan accu’s) die je maar blijft meezeulen. In de luchtvaart is een accu-aangedreven toestel ondenkbaar voorlopig. Brandstof verbrandt tijdens het gebruik, accu’s verliezen geen gewicht. De eerste sportvliegtuigjes met elektrische motoren kunnen helemaal 150-200km ver vliegen, en een aantal viel zomaar uit de lucht. Kortom, die toekomst is wat minder rooskleurig als men in Klaveriaanse/Kaagkringen graag wil doen geloven.

   Like

   • Om mijn opmerking concreter te maken:

    Autobezit heeft bij jongeren een kleinere prioriteit. Zoals ook de rijlessen bij 18-jarigen niet meer zo belangrijk gevonden worden.

    Wel wordt er meer en meer voor 2-wielers gekozen.

    Maar dan volg ik gewoon harde statistische gegevens.

    Vriendelijke groet,

    Like

   • Als ik de cijfers van de branche-organisaties volg zie ik vooral dat de verkopen van elektrische fietsen door het dak gaan. Maar dat geldt ook voor caravans, boten en zo meer. Zegt dat iets? Zeker, met name ouderen kiezen voor elektrische fietsen vanwege het gemak. Caravans omdat men dat vrijheid heeft in COVID-tijden en een boot omdat het mooie weer zo aantrekkelijk is. Het spaargeld van de werkenden stijgt enorm, men gaat dat uitgeven. Maar reken maar dat men ook zal beseffen dat een fiets in pakweg 6 redelijke maanden qua weer een leuk vervoermiddel is, het OV je niet brengt waar je moet zijn wanneer nodig, en dus de auto het ultieme vervoermiddel zal blijven. Deelauto-projecten doen het aardig, Uber heeft een zeker markt verworven. Maar feit is en blijft dat Nederland meer dan 9 miljoen auto’s telt en dat veel nieuwe inwoners van dit land juist die auto zien als het bewijs dat ze het hier hebben gemaakt. Maar feit is ook dat een auto door een al jaren lang rovende overheid bepaald duurder is geworden. Benzine in NL kost exclusief wegenbelasting gemiddeld E.1,90, in Belgie E.1,35 per liter en bij de Duitsers gemiddeld E.1,65 inclusief wegenbelasting en milieuheffingen. Kortom, links beleid is uiterst slecht voor de gewone burgers.

    Like

   • 10 Jaar kabinetten Rutte betichten van Links Beleid blijf ik vreemd vinden.

    Al zullen de politici van FvD en JA1 dit natuurlijk wel blijven zeggen.

    Vriendelijke groet,

    Like

   • Selectief geheugen! Het kwartje van Kok was een PvdA maatregel. Met Den Uyl begon de ellende voor automobilisten. En dat wordt met verve voortgezet elders en door nieuwe kabinetten met invloed van de Marxistische stromingen. Zie wat er in Amsterdam wordt gedaan. Het is een trend. Autovijandigheid…..

    Like

   • Ik begrijp dat de nieuwsflitsen waarbij Minister-president Rutte door het beeld fietst voor jou onderdeel zijn van de verloedering in Nederland?

    Plagende groet,

    Like

   • Zeldzaam. Ook ik heb een fiets. Tuurlijk, want echte Nederlander. Handig voor in stad en omgeving. Maar zodra het verder weg is en slecht weer kom ik niet meer voorbij op de fiets maar in de auto. De vrijheid en mogelijkheden te groot om dat niet te benutten. Rutte fietst, de meeste socialisten lieten of laten zich graag vervoeren in een stevige auto. Den Uyll had een fraaie Citroen CX, Kok een andere limousine. Kaag laat zich vliegen naar Luxemburg (gisteren nog) in het koninklijk toestel. Een retourtje in een lijnvlucht is haar te min. Ooit in de communistische jaren, reden de leiders van het Politbureau het liefst in enorme auto’s rond, het volk kon net aan een Trabant betalen en moest daar vaak 10-15 jaar op wachten. Selectiviteit in de waarneming is kennelijk een linkse karaktertrek….:)

    Like

   • Precies. En ook dat we geen benul hebben hoe om te gaan met de oude accu’s. Overigens hebben grote steden, waar nu al de meeste laadpalen zijn neergezet voor de leaserijders van de baas, grote moeite om het stroomnet overeind te houden. Vandaar dat men in linkse kring dan maar biomassacentrales bouwt om zo de bossen op te stoken en hier de lucht zgn. zuiverder te maken…#linksliegt per definitie!

    Like

   • In mijn jeugd ontspoorde mijn oom tijdens een verjaardagsfeestje . De buurman beweerde in felle bewoordingen dat alle autoverkopers per definitie leugenaars zijn. Mijn oom op dat moment een zeer grote autoverkoper in de regio en dat wist de buurman nog niet.

    Stille groet

    Like

   • Tegenwoordig hebben met name liegende en veel dedain uitstralende politici die naam. Maar dat vroeger autoverkopers een bepaald imago hadden is zeker waar. Tegenwoordig zijn de meeste van die lui bijna academisch geschoold en zijn slechts de lieden die voor louche handelaren werken nog een beetje van de oude stempel. Maar gezien de grote belangen en bedragen (een beetje auto kost gemiddeld 30 mille oftewel in oud geld Fl. 67.000,00) verstaan die lui hun vak zeer veel beter. De APK anno 1982 deed veel af aan het bestaan van die vroegere rommelaars…

    Like

 2. Op 26 juni 2021 lees ik het volgende over toekomstige trends:

  Merken die volledig elektrisch gaan:

  Audi: vanaf 2026
  Bentley: 2030
  Fiat: uiterlijk 2030
  Ford: 2030
  General Motors: 2035 (alleen personenwagens)
  Jaguar: 2025
  MINI: 2030
  Smart: sinds 2020
  Volvo: uiterlijk 2030

  Stille groet,

  Like

  • Wat zegt dit?? Niets! Men wil heel graag voldoen aan de linkse normen, maar wacht liever tot de technieken beter worden en vooral ook meer comfort en rijgenoegen bieden. Elektrische auto’s kunnen in dat opzicht niet op tegen de gewoon goed rijdende en veelal zorgeloze benzine/diesel/gasauto’s….

   Like

   • Op eenzelfde manier lees ik dat de startsnelheid van elektrische auto’s vele malen sneller kunnen zijn. Maar dat ook de topsnelheid en kruissnelheid vele malen beter zijn.
    Om nog maar te zwijgen van de verhouding tussen accu-vermogen en af te leggen afstand.

    Blijkbaar tuimelen de innovaties van de diverse automerken over elkaar.

    Jazeker, her is niet mijn favoriete onderwerp, maar ik probeer wel de ontwikkelingen te volgen.

    Stille groet,

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.