Klooster..

Toen ik opgroeide tot puber was het intreden in kloosterorden nog een fenomeen dat in katholieke kring als redelijk normaal werd gezien.

Velen werden geroepen, weinigen uitverkoren. Jonge mannen en vrouwen die bewust kozen voor een leven met God. De ene orde nog strenger in de leer dan de andere. Maar veelal Urbi et Orbi als uitgangspunt en dus vaak centra van nijverheid voor de omgeving. Immers, ook nonnen en priesters of monniken bleven gewoon mensen en aten of dronken dat wat de normale mensen ook deden, mits ze dat al niet zelf hadden gebakken of gebrouwen. Sommige van deze orden waren echter zodanig streng van opzet dat men geen contact zocht met de meer normale wereld buiten. Alles speelde zich af binnen de muren van deze vaak erg massale instituten.

Toen de burgers buiten zich soms wel eens afvroegen wat er zoal binnen die ommuurde vestingen van het geloof afspeelde kwamen ook de meest fantastische verhalen naar buiten. Drankgelagen, orgieen, duivelsaanbiddingen. Men maakte er soms wat van en heel wat verhalen, boeken of films over het onderwerp namen met die waarheid wel een erg vrije loop. Men projecteerde de wens op de fantasie, en liet de fantasie zo werkelijkheid worden. Al was het maar omdat men het idee had dat mensen die bewust kozen voor het celibaat nooit zo konden leven omdat het fysiek dat niet zou toestaan. Seksloos door het leven, het was een gruwel voor hen die door de pastoors, kapelaans of andere geestelijken zelf werden opgeroepen om de ‘daad’ toch vooral veel te beoefenen opdat er nieuwe kinderen, derhalve aanwas voor de heilige kerk van Rome van zou komen. Nonnen waren veelal te vinden in het onderwijs, de zorgsector, kraamhulpen en zo meer. En ze deden dat met verve. Zeker toen de katholieke kerk in de jaren zestig onder druk van de sociaal/culturele revolutie moest inbinden, bleven veel kloosterlingen nog steeds actief in die sectoren. En men deed dat prima. Maar dat celibaat…. Het bleek pas achteraf dat met name mannelijke kloosterlingen of afgeleiden die zich bezighielden met verspreiding van de Leer zich schuldig maakten aan het misbruiken van jongens en meisjes die aan hun geestelijke zorg werden toevertrouwd. Alsof je Dracula een kudde maagden aanleverde en aan hem vroeg daar geen bloed te zuigen.

De drang te groot om de consequenties te overzien. Dat kwam later. Bleek overigens geen katholiek privilege, in vrijwel elke geloofsstroming of sekte is het juist d a t wat als groot nadeel naar voren kwam. Hoe de nonnen dat deden laat zich raden. Zal vast ook wel eens tot uitspattingen zijn gekomen. Of is dat nu die fantasie van de gemiddelde man en burger?? Hoe dan ook, kloosters komen maar moeilijk aan nieuwe aanwas. Men wil wel in de Heer geloven, maar een leven zonder heer of dame lijkt voor veel jonge mensen van nu toch een brug te ver. De heer in zich voelen ervaart men liever anders. En zo komen de nodige kloosters leeg te staan. Worden omgebouwd tot van alles en nog wat. De tuinen verkocht, oude ambachten die normaal daar werden beoefend verdwijnen. Blijft natuurlijk jammer. De nieuwe gelovigen vooral bezig met internetdiensten of thuissessies om zo het contact met de Heer overeind te houden. Niks mis mee. En ook geen verkwisting van menselijk vernuft of dna. Want het blijft zonde als jonge mensen kiezen voor zo’n celibatair leven. Hoewel ik best voorbeelden zie van lieden die daar best eens een jaartje of tien gedwongen tot rust zouden mogen komen. Maar dat is een andere discussie. Zelf ook wel eens gedacht aan hoe het moet zijn om te leven in zo’n gelovige gemeenschap? Hoe Bid en Werk voor jou zou uitpakken?? Zou je het aankunnen?? Ik zeker niet. Maar ja, hetero en zelf een mannetje….. (Beelden: Internet/archief)

16 thoughts on “Klooster..

 1. Kleiburg Bier van het Kleiburg Klooster laat ik mij prima smaken.
  Met name de rijkgevulde bibliotheken van Kloosters hebben altijd een grote aantrekkingskracht op mij uitgeoefend.

  Maar een godsbesef ontbreekt mij volledig.

  Ach, leven en laten leven vind ik een mooi levensmotto.

  Stille groet,

  Like

  • Een ding konden die katholieken wel, onderwijzen! Dat deed men goed en met verve. IK ben nog altijd dankbaar voor de vele exacte vakken die me werden bijgebracht, maar ook het besef dat liegen, moorden en zo meer niet kunnen. Heel wat moderne mensen zouden baat hebben bij een soortgelijk besef.

   Like

   • Van Surinamers hoor ik dezelfde enthousiaste verhalen van de EBG-kerk. Naast deze kerk staat altijd een school.

    De oorsprong en de ontstaansgeschiedenis van deze kerk in Moravie is weer minder bekend. Evenals het verband met de godsdienst Hervormer Wyckliffe.

    Stille groet,

    Geliked door 1 persoon

 2. Nee dankjewel, ik heb die behoefte niet, ik hecht teveel waarde aan “gewoon onder de mensen zijn”.
  Ik kan me ook niet aan de indruk onttrekken dat het klooster een prima plek was om mensen die wat afwijkend van de gewone maatschappij maatschappij zijn.

  Like

 3. Ik ben tevreden met het leven dat ik tot op heden geleid heb. Velen kozen er voor, maar nog meer werden er toe gedwongen met zachte of met harde dwang van papa en de familie die zo’n pater of non als meerwaarde voor hun familie beschouwde. Laat het maar verder uitsterven.

  Like

 4. Van de mannen weet ik het niet maar dat de nonnen allemaal voor hun god intraden betwijfel ik. Van nabij een paar kloosters kennende (school, ziekenhuizen) zagen we teveel ontevreden vrouwen, al of niet door een triest gebrek, die het klooster leken te zijn ingegaan, of -gejaagd.
  Een van de onderwijszusters legde uit dat een gegoede boer min of meer verplicht was een van zijn dochters uit te huwen aan god, dat werd, hoorden we later, de dochter die hij aan niemand anders kon slijten.
  Er werd om gelachen maar was in feite intriest.

  Like

  • Als ik sommige van die types vroeger goed bekeek kan ik me dat wel voorstellen. Ook sommige meiden die vroeg zwanger waren geraakt werden in het klooster ondergebracht om hen te beschermen tegen de duivel. Een gruwelijk lot…

   Like

   • …. dankbaar voor de vele exacte vakken die me werden bijgebracht, maar ook het besef dat liegen, moorden en zo meer niet kunnen….’
    Ik zou bijna in de lach schieten.
    Normen en waarden die door veel niet-roomsen werden aangehangen. Ik ga al heel lang niet meer prat op die gewaardeerde joods-christelijke cultuur maar zal er hier niet over uitweiden.

    Like

 5. Ik kwam wel eens een pater tegen als ik vroeg foto’s ging maken op de heide bij Valkenswaard. Hij zei zelf dat hij ‘even ontsnapt’ was. Vond mijn telefoon ook machtig interessant. Hij wilde niet veel kwijt over het geloof of zijn keuzes zei vooral dat het bier hem goed smaakte wat er gemaakt werd.
  Ik vraag me echt af of al die jonge vrouwen zelf keuzes mochten maken vroeger nu ik in het zuiden woon krijg ik toch wel meer mee van kloosters een weekend intern zou ik best bijzonder vinden. Maar zondagavond weer naar huis;)

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.