De schone auto…

En laat je nu niet aanpraten dat een dergelijke frase moet hangen aan elektrisch rijden of het ongekend gecompliceerde hobbelen op waterstof, nee, de gemiddelde benzine- en dieselauto is nu zoveel schoner dan pakweg 10 jaar geleden dat zelfs de meest overtuigde groen-linkse gardist er geen feitelijke argumenten meer tegen kan gebruiken.

Daarbij zijn wij in de wereld over het algemeen verstokte auto-gebruikers geworden. 75% van de bevolking wil met de auto zijn/haar vervoer regelen. Die andere 25% zoekt het op de fiets, in het OV of blijft gewoon thuis. 80% van ons totale vervoer over land, doen we met de auto. Niet omdat het alleen maar leuk is, wat het is natuurlijk, maar ook omdat we met de auto onze vervoersdrang flexibel en in vrijheid kunnen invullen. Auto’s bieden door-to-door de grootste vrijheid voor vertrek en aankomst, besluiten we onderweg een omweg te maken voor een opduikend winkelcentrum of bosgebied waar we even willen lopen, kan dat. Probeer maar eens hetzelfde in het OV. Lukt je niet.

Kortom, de auto biedt vooral een gevoel van vrijheid. En tegenwoordig dus vele malen schoner dan men ons nog wel eens wil doen geloven. En als we de grondstoffen en bouwwijze van de ene soort auto met de andere vergelijken is de druk op onze aarde en het groene karakter daarvan even groot. Stroom komt niet uit de grond, is niet gratis en vraagt om een aanpassing van onze totale samenleving. Auto’s zorgen ook voor welvaart. Als we de linkse, soms wel erg elitaire, stromingen qua filosofie moeten volgen zou de postkoets, paardentram of trekschuit voor het volk een ideaal alternatief zijn, want die CO2 uitstoot en zo meer…. Daarbij ‘vergeet’ men dan graag de uitstoot van andere bronnen dan het verkeer mee te tellen in de optelsommen waarmee men de argumentatie onderbouwt.

Het nieuwe thuiswerken als oplossing voor het fileprobleem?? Zeker voor een deel. Juist zij die nu in Tesla’s rondrijden blijken prima thuis te kunnen werken. Ze hebben die auto van de baas, net als de laptop of de smartphone, ze wonen net even ruimer, zijn ook wat minder nodig op kantoor of bedrijf. Maar voor de gemiddelde werknemer is die auto domweg zijn of haar benodigde vervoermiddel om op het werk te komen, dan wel klanten te bezoeken. Hoe aardig al die beeldvergaderingen ook lijken, persoonlijk contact is in vele beroepen toch handiger. En als we tegenwoordig (peilpunt: April) onderweg zijn is het naar persoonlijke observaties weer gezellig druk op de wegen.

In de bus en trein zag ik afgelopen maanden toch vooral lege plekken, en in sommige bussen die hier voorbij trekken aan mijn blikveld zit overdag (behalve de chauffeur..)helemaal niemand. Gelukkig draait dat OV veelal op subsidie, dus die bussen rijden nog wel even, maar de frequentie gaat vast een stuk terug. Hoe graag we ook willen doen geloven dat fietsen het alternatief is voor de auto, een stevige regenbui doet je al snel van gedachten veranderen. Ouderen kopen zich tegenwoordig een elektrische fiets, logisch want leuk voor de pretritjes en veel van hen rijden niet zo graag meer in de auto. Prima ontwikkeling, al maakt het de gemiddelde snelheid op fietspaden wel een flink eind hoger. Maar vergeet ook niet dat de stroom voor al die accu’s op die fietsen ook ergens vandaan moet komen. Kortom, extra belasting van het stroomnet. Vrijheid=blijheid!

En met die auto komt ook dat enorme vol met heffingen zittende mobiliteitsfonds. Betaald door weggebruikers in hun autootje, maar veelal benut voor zaken die niks met het individuele verkeer van doen hebben. Zoals het op de rails houden van de monopolistische NS, het laten rijden van het verdere OV en de draaimolen-subsidies om al die extra stroom op te kunnen wekken voor hen die menen dat zij groen leven. Zonder auto stort ook die deel-economie in. En intussen moet die automobilist maar leren leven met door kennelijke wappies bedachte ineffectieve milieuzones, drempels, rotondes, snelheidsbeperkende maatregelen, pesterijen, een uitgedragen negatief imago opgeplakt door geitenwollensokkentypes, terwijl de feiten in hun (de automobilisten) voordeel spreken. Wellicht is het tijd om daar eens aan te denken als we weer eens bij de pomp ontdekken dat onze overheid tegenwoordig 80% van de literprijs omzet in belastingen en accijnzen. Een vorm van stelen die het leugentje om bestwil van Rutte in april doet verbleken tot een niemendalletje. Immers….Linksliegt! En dat al jaren vrij consequent. De ontluisterende omvang daarvan doet alles relatief zijn. Intussen wens ik alle lezers/essen heel fijne en veilige kilometers… (Beelden: archief)

19 thoughts on “De schone auto…

 1. Wat een mooie tirade!

  PS: bizar dat je belangrijkste argument is dat brandstof motoren zo schoon, groenlinksig zijn geworden …

  Laat de fervente kiezer van 10 jaar kabinetten Rutte dit maar niet lezen.

  Zonnige kwinkslag groet,

  Like

  • Mijn argumenten zijn duidelijk. De EV-lobby beweegt zich vooral rond de wereld van de subsidies, de leaserijders en gaat voorbij aan de nadelen. Waar komt de stroom vandaan, wie graaft de grondstoffen voor al die accu’s op? Hoe zit het met recycling (windmolens als voorbeeld) en hoe groot is de impact van al die elektrische auto’s op het stroomnet. Overigens is de vloot nog steeds bescheiden. Logisch, want met een betaalbare EV kom je nog niet de helft zo ver als met een beetje benzineauto…

   Like

   • Nu.nl is een soort Pravda van de lage landen. Net als andere linkse media. IK lees vakliteratuur en tests. En die zijn duidelijk. Rijdt fijn, maar duur en altijd minder actieradius dan welke benzine- en zeker dieselauto ook….

    Like

   • Nu.nl is onderdeel van het Telegraaf concern.
    Ik heb andere voorstellingen bij een Nederlands Pravda uitgeverij.

    Bij een internet zoektocht naar websites voor autovakliteratuur kwam ik diverse artikelen tegen die het door mij aangehaalde webartikel onderschreven en ondersteunde.

    Vriendelijke groet,

    Like

   • Elke dag lees ik een breed scala van bladen en andere publicaties die behoren bij de door mij bediende vakgebieden. Of het nu gaat om autojournalisten in bladen, op internet, Linkedin, MSM en zo meer. Nooit zie ik een onderbouwing van tegenwerpingen die ik ook gaf. De schone auto is niet per definitie de elektrische. En de nadelen voor normale mensen nog altijd flink groter dan de voordelen. Of je moet houden van links denken dan wel subsidies. NU.NL is een links propaganda-medium dat op gebied van klimaat/milieu dusdanig verstokte meningen verkondigt dat het mensen die een andere mening hebben niet meer toestaat te reageren. In de tijden van de Sovjet-Unie ging dat bij de Pravda ook zo. Vandaar mijn indeling van dit medium onder die noemer. VvM is niet eenzijdig, politiek correcte (wat dat ook moge zijn..) of wat bepaalde mensen graag willen horen of zien, maar een samensmelting van opinies en meningen die mogen worden geuit. Of je het er mee eens bent of niet. En als je het er niet mee eens bent moet je het niet volgen. Ik doe dat dus niet meer met NU.NL, de Volkskrant en soortgelijken. Niet ter zake kundig, politiek gekleurd en weinig democratisch.

    Like

 2. Goh, mijn auto staat de hele week in de garage en komt er enkel uit in het weekend. Ik hoop dat ik ze nog vele jaren mag houden en geen nieuwe – elektrische – moet kopen. Ik heb geen idee waar ik die zou moeten opladen, want die batterij zou gewoon leeg gaan van stil te staan :-p
  Fijne dinsdag Leo!!!

  Like

  • Met een oplaadpunt aan huis heb je allerlei voordelen. Het is goedkoper om thuis op te laden. De accu kan tegelijkertijd als tijdelijke opslag dienst doen voor de stroom die je met zonnepanelen op je eigen dak opwekt .

   De opslag in oude autoaccu’s wordt op steeds meer plekken gedaan.
   Voor de Amsterdammers is meen dat bij de Arena zo de stroom ook wordt opgeslagen.

   De steenkolen gestookte treinen staan gelukkig vooral in musea. De uitvindingen in de auto-industrie rollen nu over elkaar heen. De nieuwste technologieën ontstaan daar en worden daar ook toegepast.

   Duurzame groet,

   Geliked door 1 persoon

   • Een eerlijk concurrentieveld doet elke droom uiteenspatten. Geen subsidies meer en hup de lol in een elektrische auto die je niet lange ritten laat maken zonder steeds onderweg te moeten bijtanken (kost minstens 45 minuten tot een uur of twee) is er snel vanaf. Praktijktests maken duidelijk dat er nog veel innovatie nodig is om de gemiddelde mens op een accu-wagen over te laten stappen. Tot dan..gewoon een benzine en/of dieselauto kopen. Lange actieradius, weinig gedoe, geen samengeknepen billen onderweg en overal kunnen tanken. Voor groene dromen rijden er treinen. Betaald, zoals beschreven, door het mobiliteitsfonds waaruit ook andere zgn. groene subsidies komen. En ja, ik ben voor gebruik van EV’s in het stadsverkeer. Vooral daar waar men met bestelwagens in de rondte rijdt. Daar behaal je evt. milieuwinst.

    Like

  • Voor mensen die weinig rijden is de EV geen alternatief. De prijzen van die wagens zijn twee keer zo hoog (ondanks alle belastingen die men zeker in NL heft op meer normale voertuigen) als die voor normale benzine-wagens. Pas als de accu’s minder groot zijn en veel krachtiger is er wellicht een kans op een groter succes. Nu zit dat succes van de EV vooral in de afgegeven subsidies en beperkte bijtelling voor de IKB in ons land. Het blijven wagens met een zeer beperkte gebruikswaarde voor de meer normale vrouw of man…

   Geliked door 1 persoon

 3. Inderdaad is stroom (nog) helemaal niet zo milieuvriendelijk met nog vooral kolengestookte centrales. En de Tesla’s zijn onwijs groet auto’s waar meestal maar 1 persoon in zit. Ik blijf mijn kleine benzine Ssus maar trouw.

  Like

  • Subsidies maken vele rauwe bonen zoet. De groene knokploegen en hun MSM-vrienden maken er vaak een heel verhaal van, maar de meeste Teslarijders kopen/leasen zo’n ding niet omdat hij zo goed rijdt, maar omdat het zo lekker wordt betaald door de mensen in normale auto’s om hen heen. Haal de subsidies weg en hup, BMW, Audi en Mercedes zijn weer in bij die groep gebruikers…

   Like

 4. Er zijn gewoonweg teveel auto’s in ons bezit. Benzine of electrisch maakt niets uit. Het milieu ziet er van af. De mensen een geweten schoppen om nieuwe dure auto’s te kopen nog voor de oude versleten is is volgens mij meer commerce dan milieugericht.

  Like

  • Dat vervangen zit vooral in slijtage en gebrek aan onderhoud. Wie een auto goed onderhoudt en niet teveel let op de kosten kan met een beetje auto 1 miljoen km’s rijden. De een jaar of 20 geleden ingevoerde methode van ‘vol verzinken’ van de carrosserie houdt veel auto’s jaren lang roestvrij. Dat was 30 jaar geleden wel anders. Toen was een beetje auto na 5 jaar wel toe aan vervanging. En ruilde men massaal in. Dat is nu toch anders geworden.

   Geliked door 1 persoon

 5. Mijn vent en ik kunnen er ook zo over kankeren. Zeker als ze dat rekening rijden erdoor gaan krijgen, stelletje bimbo’s daar in Den Haag. Zorg gewoone ens dat mensen niet 80 kilometer naar hun werk hoeven te rijden. Ik woon tussen twee steden in en nog vinden werkgevers het doodnormaal om me naar Venlo te sturen. Daarmee werk je dus een uur voor niks die dag. Elektrisch rijden doe je op de kermis, het is allemaal leuk als je overal op kan laden maar dat is gewoon niet zo. Hier spraken de buren erover en heb ik meteen gezegd dat ze die auto niet naast onze garage mochten parkeren. Die accu’s zijn amper te blussen, moeten ze een met water gevulde container voor regelen. Elektrisch is leuk als je nooit ver hoeft en daarmee slaat het nergens op, dan kan je beter een fiets nemen, desnoods met een bak erop.

  Like

  • De haat bij links t.a.v. normaal vervoer is zo groot dat men er alles aan zal doen om ons land plat te leggen en de ‘volkskameraden’ over te zetten in paardenkoetsen en trekschuiten. Daar komt dat idee vandaan voor rekeningrijden. Het treft de veelrijder vaak niet, die rijdt voor een bedrijf en kan de extra kosten (het systeem valt altijd duurder uit dan het huidige..) kwijt bij de baas en die weer bij zijn klanten. De gewone particulier, afhankelijk van zijn auto voor de persoonlijke vrijheden van de moderne tijd, levert opnieuw in voor een linkse utopie die op niets anders baseert dan meningen en WC-Eend onderzoek. Inderdaad zijn brandende elektrische auto’s een ramp, want niet te blussen. Daarover maakt links zich niet druk. Want verschuiven van problemen naar ‘anderen’ daar standaard politiek.

   Like

 6. ja ik moet mijn auto nodig wassen dan is ie ook schoon… De oranje Dyane moet nog 1,5 jaar en dan is ie ook apk vrij gesteld. Gelukkig is de Dyane al wel van 1972 dus komt die in aanmerking voor de speciale regeling ( vrijstelling van uitstoot normen) en heeft de dyane natuurlijk blauwe kentekenplaten dus is ie in heel de E.U.S.S.R vrijgesteld van miljeu zones. belastingvrij is ie ook al en ook de verzekering is erg aantrekkelijk dus alleen een beetje dure benzine en gaan!
  Elektrisch klinkt leuk maar is verre van praktisch en betaalbaar voor mij. natuurlijk de rente staat in de min en je moet voor je zuurverdiende spaargeld betalen bij de bank maar helaas heb ik niet zoveel spaargeld ( we hebben ook nog een gezin met 2 opgroeiende kinderen) dus geld voor een nieuwe auto is er ook niet ( weer een zorg minder) Ik heb ook helemaal niet zoveel geld over voor een ander nieuw vervoermiddel, we willen ook nog graag leuke dingen doen met elkaar.

  Like

  • Ik blijf me verbazen over dit soort reacties. Het doet veel af aan de erkenning van mijn kennis op dit terrein, opgebouwd in de praktijk, op MT-niveau bij wholesale en dealerbedrijven. Mijn verhaal is overduidelijk. De term ‘schoon’ is sterk verkleurd door de bril die sommigen dragen. Haal die leasemarkt uit de verkoop(..)cijfers en je komt tot de schrikbarende constatering dat al die mooie verhalen nergens over gaan. Haal de subsidies weg en de gebruikers kiezen nog maar weinig voor EV of Full Hybride. En dat is meer dan logisch. Tot een EV net zoveel gemak biedt als een benzine/dieselauto. Overigens raad ik jou echt aan eens te kijken naar wat de Skoda Enyaq te bieden heeft. Beste aanbod in dat segment…

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.