Vroeger..beter??

O, o, wat is het toch een lastige tijd tegenwoordig…..vroeger was het toch echt een stuk beter!

Je hoort het sommige mensen met een verlangen naar die vroegere jaren vaak zeggen. Het leven was simpeler, althans dat is de redenatie, je had minder last van criminaliteit en andere ellende en je wist tenminste wie je vrienden of vijanden waren. Ik heb de leeftijd bereikt dat ik een beetje overzicht heb van hoe fijn dat leven vroeger wel niet was. Niet alles was zo fraai als het nu wel eens wordt voorgesteld, al maakt het wel iets uit hoe oud je bent. Mensen die geboren zijn in de jaren 70 of daarna hebben toch een andere geschiedschrijving voor ogen dan ouderen. Ik stam uit de periode van na de oorlog en weet nog goed dat voor ongeveer iedereen in onze woonbuurt of op de scholen die ik bezocht, keihard werken nodig was om de eindjes aan elkaar te knopen. De oorlog had er hard ingeslagen. Er was maar weinig keuze aan leuke of lekkere dingen in de toenmalige kruidenierswinkels, de eerste supermarkten beschreef ik al eens eerder.

Je had een slager in de straat, bakker, melkman, kolenboer, en waar wij woonden ook een sigarenwinkel, annex -minimarkt (ja, ook toen al) en een radio/tv-winkel waar welgestelden hun eerste zwartwit-tv konden kopen. Een auto was voor de meeste gezinnen een brug te ver, een brommer kwam eerst, maar veelal moest je met het toenmalige openbaar vervoer of op de fiets om ergens te komen. Geloof bepaalde tot welke clan je behoorde. En je behoorde niet om te gaan met anders denkenden. Zelfs niet in de Amsterdamse buurt waar ik opgroeide aan de zuidkant van de Amstel.

De opleiding dus ook in de eigen kring. Daarbij verplicht naar de kerk, streng begeleid door de daartoe aangestelde ‘broeders’. Ouders hielden van tucht en orde, dus deed je iets fout kreeg je er van langs. De mattenklopper was geduldig. En heus, dat was heel normaal. Net zoals die katholieke opleiders er fysiek op los sloegen als je afweek van de norm. En dat in klassen waar 35-40 leerlingen meer normaal dan uitzonderlijk waren. Hoezo individuele aandacht? Feit is ook dat die wereld van toen op kindniveau geen echte diversiteit op etniciteit kende. Een enkel Chinees gezin, soms een kind uit een Italiaans gastarbeidersgezin, maar verder? Allemaal Hollandse koppies. De echte immigratie vaak gekomen uit Drenthe of Friesland. Van veel verder kwam men niet. De huizen van toen waren veelal keurig netjes met de beschikbare middelen overeind gehouden huurwoningen. Vaak stammend uit de 19e eeuw waar men in etages boven elkaar woonde. Ons huis bestond uit drie officiele kamers, maar we hadden ook een tussenkamer die als slaapkamer voor de ouders diende, een aparte keuken met het toilet daarachter en op zolder een separate opbergruimte. Het was voor die tijd niet eens zo gek allemaal.

Men was al blij een halve woning te kunnen krijgen in de toen ook al krappe Amsterdamse woningmarkt. Is er veel veranderd? Nee, niks! Internationaal ook niet. Oost en West bestreden elkaar in Korea, later in Vietnam, Cuba, het Midden-Oosten. Men smeet atoombommen op atollen, dreigde met raketten. Over milieu werd niet moeilijk gedaan. Immers je was al blij als de kolenkachels brandden. En met wat geluk en vakmanschap deden ze dat. Uitstoot was een non-issue. Gold ook voor auto’s en brommers. Een deel reed op tweetakt, daarvan slaan nu alle alarmbellen groen uit van ellende, maar toen was dat een efficiente en veel voorkomende aandrijfbron.

Mensen die uiteindelijk een auto bezaten maar het onderhoud lastig konden betalen deden dat dan vaak zelf wel even en lieten de oude olie uit het vehikel dat ze wilden vertroetelen zo in het riool lopen. Wassen deden ze de auto langs openbare stromen, het vuile water werd daar prima afgevoerd. Gold ook voor het toenmalige atoomafval. In vaten, verpakt in oude schepen en die dan laten zinken in Noordzee of oceaan. Was voor later zorg. Pas ergens in de jaren tachtig veranderde er het een en ander. Omdat we 15 jaar eerder pas het juk van de jaren vijftig van ons af konden schudden. Een mentaliteit die naar spruitjes rook of naar wierook. Ik maakte het allemaal mee. Leerde er van. Nooit meer terug naar die tijd. Genieten van het moderne leven. Nooit meer geknecht, armoede, godsdienstbeknotting, of de middeleeuwen. Ik snap dus niet dat er mensen zijn die dat wel zien als ultiem. Zij die het wel doen moeten het maar zeggen. Ben benieuwd wie hier ook dat verleden zo koestert dat het roze ziet. Want ik doe dat niet……En ik gaf maar een paar voorbeelden uit die oude tijd! (Beelden: Archief)

18 thoughts on “Vroeger..beter??

 1. Dat waren nog eens tijden! Maar niet heus. Zelfs de voorbeelden die men geeft – gezellig, saamhorig, liefdevol- zijn voor een groot deel vertekende herinneringen.
  Dat wil niet zeggen dat iedereen ongelukkig was maar dat is een andere kwestie.

  Like

 2. Het was natuurlijk niét allemaal ideaal, maar dat hoeft ook niet om iets goed te vinden. Ik ben nóg ouder dan jij en zie wel minstens één groot voordeel uit die tijd. Er was alleen maar maar vooruitgang, alles werd beter , misschien wel omdat slechter niet meer kon.Men werkte , wat zo slecht nog niet is, en wist waarvoor. En er was discipline al was erop los ranselen natuurlijk een slechte zaak, maar die kwam gelukkig lang niet overal voor. Al werd er wel eens een draai om de oren gegeven, echt slaag was in mijn omgeving toch een uitzondering. Het geloof speelde geen al te grote rol ,maar ik ben dan ook niet van katholieke huize. Maar zo heeft iedere tijd z’n goede en minder goede kantjes en als ik eerlijk ben zie ik in deze tijd veel dat gebaat zou zijn bij wat ouderwetse discipline en moraal.

  Like

 3. Armoede is er nog steeds ook al heeft het een ander gezicht dan toen. De omgang met familie en vrienden was toen soms verstikkend. Nee ik ben niet nostalgisch ook al waren er leuke momenten. Die leuke momenten zijn er ook nu, maar ik geniet ook van hetgene deze moderne maatschappij ons biedt.

  Like

  • We zijn het eens dat er nog steeds armoede bestaat hoor. Maar in de periode tussen 1945-65 was het structureler en trof velen in de samenleving. Hele buurten zaten onder de armoedegrens al (h)erkende men het zelf niet. Toen de wereld veranderde en arbeiders ook echt voor hun rechten opkwamen kregen gezinnen het beter. Maar het was voor velen sappelen. Ik heb thuis vroeger gezien hoe we ineens begin jaren zestig auto’s konden verkopen aan hen die voor weinig wilden rijden. En dat gaf bij ons ook weer een zekere welvaart….

   Geliked door 1 persoon

   • Klopt ! Als iedereen kan meegenieten van het consumeren dan is dat goed voor de economie,dus voor iedereen hoog of laag op de ladder. Dat lijken tegenwoordig heel wat politici en bedrijfsleiders niet te snappen. Dan maar klagen dat de verkoop achteruit gaat als een deel van de doelgroep zonder centen zit.

    Like

   • Een goede verdeling van de welvaart is in elk systeem een illusie. Ook in de communistische heilstaten van vroeger en nu was en is er een bovenlaag die geniet van het mooie dat het leven te bieden heeft. Erger vind ik zelf dat we weer toestaan dat vrouwenrechten worden getreden met godsdienstvoeten, dat we nog steeds dezelfde groepen trachten te bedreigen of zelfs naar het leven te staan. Dat we niks leerden van de geschiedenis en maar naief blijven denken dat wat toen was nooit meer terug zal komen. Ontevreden mensen en zij die een fanatieke leer aanhangen zijn nog altijd bereid tot het gaatje te gaan om hun gelijk te halen. Dat zagen we vroeger al, maar zeker ook nu weer…..

    Like

  • Mooi beeld…. En als kind kocht je bij de lokale bakker/banketbakker een zakje ‘koekkruimels’ voor pakweg 10 cent of zo. Dan had je met een paar vriendjes een hoop lol….en smaakte prima…Nu gooit men alles gewoon weg…

   Like

 4. Gelukkig ben ik van na die oude tijd maar wat me heden ten dage nogal opvalt is dat de mens teveel wil. De buurman een nieuwe auto dan moeten wij ook. Wat had jij als kind voor jezelf? Ik zie kinderen nu lopen met een telefoon van 800 euro, herkenbaar want toen zo’n nieuw raar gebogen scherm. Armoede is er nog maar in andere vorm, toen was vader weg of on niet zoveel werken. Nu is het veel vaker dat ze geld hebben uitgegeven wat ze niet hadden. Wat ik wel weet is dat het vroeger ook niet allemaal zo leuk was maar er waren vroeger dingen beter, net zoals dat ze nu beter zijn dan vroeger.

  Like

  • Als realist bekijk ik al die weelde voor kinderen en weet meteen dat er nooit iets goeds van kan komen. Het verwende gedrag van de jeugd spreekt boekdelen. Ook als het even tegenzit zoals nu wil men toch het eigen genoegen centraal stellen. Consumptie als het nieuwe seksuele genot of omgekeerd. Wij keken in onze vroegere jaren uit naar de verjaardagen. Dan kreeg je een mooi cadeau (als je geluk had) en was het verder het hele jaar doen met de dingen die je had. Dat hoeft niet meer terug te komen, een trauma was het gevolg, maar een beetje minder kan best. Zeker als je ziet hoe het er elders in de wereld aan toe gaat.

   Like

 5. Vroeger wisten we niet beter, werd er ook niet gekeken naar de schadelijke gevolgen van olie in het riool. Vroeger had je thuis een telefoon, een foto toestel en in de jaren 80 kwam daar de spel computer bij. Nu zijn die apparaten geïntegreerd in 1 apparaat want, heel handig, je ook in je broekzak mee kan nemen. Vroeger deed je bijna je hele leven met je telefoon en je foto toestel, nu koop je elke 3 jaar een ander. De wereld is veranderd maar of ie er beter van geworden is, is nog maar de vraag.

  We weten en zien veel meer maar we doen er minder mee.

  Like

 6. Zo veel jaren verschillen wij niet. Alleen mijn jeugd is in een streng Rooms Katholiek dorp geweest. Ik herinner mij het brommertje waarmee mijn vader naar zijn werk ging. De halve schooldag op zaterdagochtend.

  Mijn eerste zaterdagbaantje waarmee ik voor het eerst 5 gulden mee naar huis kreeg. Sparen, maar nooit potverteren. Maar ook een dubbeltje brengen naar de buren die het nog minder hadden. Ach, nostalgie ten top!

  Nee, vroeger was het zeker niet beter. Des te meer een reden om te werken voor een betere toekomst!

  Stille groet,

  Like

 7. De fouten uit ons verleden zullen ons nog lang dwars zitten.
  Zoals ook het falend crisismanagement van onze huidige regering nog lang haar sporen zal achterlaten.

  Met alle rampspoed waarmee wij nu mee geconfronteerd worden is een visionaire vooruitblik nodig.

  Heel dicht bij huis zie ik steeds meer mooie initiatieven op bloeien.

  Optimistische groet,

  Like

  • Rampspoed is ook realistisch kijken naar massa-immigratie en de gevolgen. Realisme in plaats van eenzijdigheid waar het klimaat betreft. Als je dat niet realistisch bekijkt vanuit die Maduroland kom je niet ver. Immigratie heeft in de afgelopen jaren 400 miljard Euro gekost. Dat is ongekend veel geld. Geld dat je ook had kunnen besteden aan een duurzamer land. Maar dat is altijd weer vloeken in de linkse kerk. Want daar oreert men dat de industrie, auto, luchtvaart en boeren de boosdoeners zijn, terwijl in feite de overbevolking zorgt voor alle ellende. Stop dan ook eens met die open-deur-politiek, laat groen groen, versteen niet alles, en werk eindelijk eens samen in Europees verband. Pas dan kom je tot oplossingen.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.