Werd ook in ons land gevoerd; International!

Het zal wellicht niet meteen bij iedere lezer bellen doen rinkelen, maar ooit was het merk International Harvester ook bij ons in Nederland een naam die wel bij kenners of gebruikers bekend was.

Het Amerikaanse merk International Harvester startte haar activiteiten al in 1914 en richtte zich vanaf de start op de fabricage van lichte tot middelzware trucks. Later ging men ook over op de productie van grondverzetmachines en kwamen er ook terreinvoertuigen in het gamma. Tijdens WO2 werden veel International-trucks gebouwd voor de militaire macht van de Amerikanen, maar kregen ook de Russen en Chinezen licenties om zo een eigen productielijn voor dit soort wagens op en uit te kunnen bouwen.

International werd zo een grote speler en zette ook stappen in Europa. Zo was er een kortstondig avontuur in Engeland waar men Amerikaanse trucks liet bouwen voor de Britse bouw- en constructiemarkt. Maar ook het vasteland van Europa kreeg haar eigen International trucks.

In Nederland werd het toen bekende en betrouwbare importeursbedrijf Englebert de vertegenwoordiger voor het merk. En in die jaren zag je die stoere Amerikaanse trucks van International nog wel eens rondrijden in ons land. Soms als kiepwagen, vaak ook als bak- of verhuiswagen.

In het 4WD-segment had International vanaf 1963 de Scout in de aanbieding die je kon vergelijken met toenmalige wagens van Jeep. Latere versies groeiden uit tot best grote wagens met voorin een stevige V8 van 5,4 liter die zich in het terrein aardig wisten te verplaatsen. Ook die zag je hier nog vele jaren lang op de weg. Duurzame bakken ook al ging er bij weggebruik best een hoop benzine doorheen. In de jaren tachtig was het over en uit voor het bedrijf en werden alle activiteiten overgedaan aan Case IH en verdween het merk van de markt. Wat bleef waren de herinneringen en de museale exemplaren van wat ooit een grote jongen was. Zeker in de Verenigde Staten. (beelden: Internet)

10 thoughts on “Werd ook in ons land gevoerd; International!

 1. Bij die eerste foto moet ik meteen aan het Louman museum denken. Daar is natuurlijk ook bij meerdere auto’s wel te zien dat ze aanvankelijk reden op een soort wagenwielen zoals bij paard en wagen gebruikelijk waren, toch wel heel bijzonder onder een auto. Heel mooi karretje.

  Like

  • De eerste automobielen waren ook niet veel meer dan koetsen waar via allerlei kettingen aandrijving op de grote wielen werd aangebracht. De oude koetsenbouwers zagen een nieuwe markt en bouwden met bekende technieken gewoon hun oude expertise uit. Indertijd was de keuze uit stoommachines of benzinemotoren. Gek genoeg later ook nog elektrische aandrijving. Toen al. Maar die was volgens de normen inefficient. Want veel accu’s nodig, beperkte actieradius en stroomnet nog niet toereikend. Op dat punt is er weinig veranderd…

   Like

   • Jij moet genoten hebben in het :Louman museum, het was daar allemaal terug te vinden, zelfs ik was aangenaam verrast wat er daar te zien is en ik heb niet overdreven veel interesse in “de automobiel”

    Like

 2. Ik ken de Inter vooral van de landbouw trekkers, hier in de polder zie ik ze nog wel rijden vaak als hobby trekker. Dankzij de ultra lage krediet rentes konden de 3 over gebleven merken uitgroeien tot de grote spelers. Veel merken konden niet meer meekomen en verdwenen van de markt

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.