Passende stellen…

Op ieder potje past een dekseltje. Een gezegde dat soms hout snijdt, maar ook vaak niet. Zeker niet in de ogen van een observator als uw meninggever. Die er heel wat jaartjes ervaring bij heeft opgedaan om dit fenomeen te kunnen bestuderen. Zittend op een terras, een bankje in een park, of gewoon tijdens zijn werk. Waar ik het over heb? Over stellen. Die (naar mijn mening)al dan niet bij mekaar horen. Soms bijna uit een en het zelfde nest komend (of zo lijkt het) in andere gevallen oogt het alsof men ergens in de uitverkoop een partner heeft gevonden en aan zich verbonden. Niemand maakt zichzelf hoor, laat ik daar meteen duidelijk over zijn, en schoonheid is altijd aanwezig vanuit het oogpunt van diegene verblind door de liefde. Maar ik zie soms echt waar het op termijn mis zal gaan of wellicht al bezig is te gaan.

In veel culturen houdt men het liefst van relaties en vooral huwelijken tussen gelijkgestemden. Neef en nicht nog een milde vorm van verbinden. Herkenning het voornaamste punt. Lastiger is het als een ander dan het eigen geloof om de hoek komt kijken. Dat mixen leidt weer tot verwatering. Volgens de sociaal/cuturele omgeving van een potentieel stel. Zelfde geldt wat mij betreft ook voor lengte- en omvangsverschillen tussen partners. Ik heb er combi’s van gezien die me verbijsterden. Een piepkleine vrouw met een meer dan twee meter lange man, een vrouw van 150 kilo met een schriel mannetje, een hunk met een prachtige vrouw, die alleen al om haar uiterlijk ongeveer alle ogen van voorbijlopende mannen weet te vangen en de blikken beantwoordt met iets dat je niet kunt vertalen in nette woorden. Toch zoeken we natuurlijk als mens de juiste frequentie op bij de partner.

Al was het maar om die sociale druk. Want een oudere man met een jonge blom wordt nogal eens bespottelijk gemaakt, omgekeerd is dat helemaal het geval. Alsof onderling geluk leeftijdsgebonden zou zijn. Sommige jeugdigen hebben een oude geest, sommige ouderen zijn meer dan jong van geest. Liefde maakt ook op dat punt blind. Waarbij opvalt dat sommige mensen zelfs na drie huwelijken hun draai niet lijken te kunnen vinden. Afwisseling is fijn, maar de sleur maakt ze onzeker en altijd hongerig om het nog eens met een ander te proberen. Dat avontuurlijke en spontane uit het begin van een relatie dan ineens een probleem als de huwelijkse voorwaarden zijn voorgelezen. Of dat rustige uit de jeugd ineens saai bij het ouder worden.

De kinderwens kan ook een dingetje zijn, vooral als de een die sterker heeft dan de ander. Maar in de meeste gevallen blijft men toch lang bij elkaar en beleeft samen allerlei hoogte- en dieptepunten. Men vecht zich door het leven, laat verliefdheid uitdoven en liefde opbloeien, pakt elkaar bij de hand en zoekt het pad dat voor beiden het beste is en niet confronterend. Hoe meer strijd hoe sneller een jurist nodig is om te helpen uit elkaar te gaan. Partners moeten vooral dat zijn, op basis van gelijkheid en niet met een dominantie door de een en onderwerping van de ander. Mits je daar erotische gevoelens bij hebt, want dan kan het wellicht prima werken… Mensen zijn wonderlijk ingesteld op het punt van de relaties. Heel anders dan veel andere zoogdieren, die vooral bezig zijn met voortplanten en daarvoor steeds wisselende partners zoeken om dat doel te bereiken. Maar als mensen lang bij elkaar zijn en eigenlijk volledig vergroeid en ze vieren hun 75-jarig huwelijk of zo is dat wel weer aardig natuurlijk. Vaak is bij navraag het antwoord van soortgelijke oudere stellen dat je veel water bij de wijn moe(s)t doen. En dat je mekaar ruimte moet gunnen. Dan maakt het niet meer uit of de een twee meter in omvang is en de ander doorschijnend bij tegenlicht. Maar toch zijn dat de ware uitzonderingen en zijn die mensen die wat op elkaar lijken toch de meest succesvollen… (Beelden: Internet)

10 thoughts on “Passende stellen…

 1. Tja hoewel “op ieder potje past een dekseltje” wel waar is, sluit dat niet helemaal uit dat er wel eens een dekseltje sneuvelt als het te lang ligt te rammelen omdat het vuur veel te hoog staat;-)
  Qua leeftijd zóu een 75 jarig huwelijk tot de mogelijkheden behoord hebben bij ons, dan zouden we nog “slechts” resp. 93 en 99 zijn geweest. Helaas stak Henk’s dementie daar een stokje voor en hield het op bij 59 jaar huwelijk. De 6 jaar leeftijdverschil is bij een jong huwelijk perfect, maar opgevoed in twee verschillende geloven werd bij ons gelukkig geen handicap. We waren best wel verschillend maar elkaar aanvullen lijkt mij waardevoller dan “hetzelfde zijn” al moet er wel een basis zijn waarin men in grote lijnen overeen komt. Poeh…. had ik best een aardig logje over kunnen schrijven denk ik 😉

  Like

 2. Het dekseltje past meestal wel maar niet altijd blijvend.
  Over het algemeen zijn een paar overeenkomsten makkelijker bij de start maar zijn ze geen garantie voor blijvend geluk.
  Verschillende geloven, een (te) groot verschil van achtergrond, lastige dingetjes maar ze kunnen evengoed een heel aardig huwelijk/partnerschap opleveren.
  Over het waarom van verliefd worden op een speciaal iemand is zoveel geschreven, volgens mij is het gissen.

  Like

  • Ja, die ‘klik’ is wel een raadsel. Toch zijn er veel studies gemaakt waarin ‘herkenning’ een belangrijke rol blijkt te spelen. Zelfde soort achtergrond helpt, zelfde geloof zeker, bij sommigen hetzelfde bloed ook. Hoe vreemd ook, kan goede relaties opleveren. En als het niet gaat zoeken naar oplossingen om de spanning weer terug te brengen. Zonder dat die meteen negatief hoeft te zijn.

   Like

  • Dat helpt zeker een stuk mee. Ook het feit dat vrouwen tegenwoordig echt kunnen worden opgeleid en daardoor beter nadenken dan vroeger speelt een rol. Daarbij zijn de druk en het juk van godsdienst en sociale omgeving bij de autochtone bevolking wat verdwenen waardoor een partnerkeuze toch meer iets is van gevoel dan van verstand. En staat men nu ook m/m en v/v relaties vrij van al te veel kritiek.

   Geliked door 1 persoon

 3. Ik ken die blikken ik heb een geschiedenis met vrouwen en nu Vriendjelief die bijna mijn vader had kunnen zijn. Ik snap trouwens die mooie vrouw met beduidend minder knappe vent wel, die heeft waarschijnlijk al vaker van die knappe mannen gehad die haar lieten zitten.

  Like

  • Mooie mannen en dito vrouwen zijn veelal players…..ze kijken liever in de spiegel dan naar de ander. Een ander is dan weer een ander verhaal, want dat zou wel eens veel complimenten kunnen opleveren. In een selfiecultuur zoals nu speelt dat een belangrijke rol. Centrum van het eigen universum! Zoek daar maar eens een passende partner bij….:)

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.