Als je tegenwoordig een gemiddeld iemand vraagt welke Franse merken zoal bekend zijn hoor je toch al snel de bekende jongens als Citroen, Peugeot of Renault, maar Facel Vega komt meestal niet voorbij. Behalve bij echte kenners. Toch was dit merk ooit bedoeld als concurrentie voor Jaguar of Ferrari. Luxe sportieve wagens dus met grote prestaties. Gebouwd door een bedrijf waar ene Jean Daninos aan het roer stond., En die man had praktische maar ook innovatieve gedachten voor zijn auto’s. Zo ontwierp hij met zijn team prachtige wagens vol potentie die werden aangedreven door uit de VS geimporteerde V8’s waarvan het vermogen zodanig was dat je met je Facel Vega over de 230km/u kon rijden. En dat anno 1954. Aansprekende prestaties. Niet dat hij er veel van verkocht, maar dat hielp wel voor de exclusiviteit.
Als dat al niet door de stevige prijzen werd bewerkstelligd, want een Facel Vega was geen Opeltje of Volkswagen. Een werkelijk slagschip was de Excellence die qua prijs terechtkwam in het segment waar je ook een Rolls Royce kocht. Motorisch gelijk aan zijn oudere voorgangers, maar voorzien van vier portieren die zonder middenstijl openden en je dus een groot comfort boden bij in en uitstappen. Nadeel van die constructie, de stijfheid van de carrosserie was een dingetje en kon zorgen voor aanslaande portieren. Maar een luxe sedan met een top van boven de 200km/u was wel weer aansprekend in bepaalde kringen.
De Facel Vega’s werden steeds minder Barok in hun uiterlijk, verkochten weliswaar daardoor beter, maar de kritiek op het wonderlijke karakter, Franse auto met Amerikaans hart, zwol zodanig aan dat men besloot om een wat kleiner model uit te brengen met eigen motoren. De Facellia was geboren. Met een eigen 1,6 liter grote motor was dit een puur Frans product. Maar dan ook wel een met de slechtste eigenschappen van Franse techniek ingebakken in de genen. De motor, uitgerust met twee bovenliggende nokkenassen, was van bedroevende kwaliteit. Van de net 1250 gebouwde Facellia’s stonden de meesten regelmatig en langdurig in de werkplaats voor stevige reparaties. Facel Vega’s naam ging onderuit. Dat trachtte men nog wel te pareren door een Volvomotor in te kopen en het volgende model (1963-4) een andere type-aanduiding te geven, maar het kwaad was al geschied. Facel Vega ging failliet. En werd nooit meer tot leven gewekt. De Franse autowereld was een mooie merknaam armer. Als klassieker zijn die Facel’s best aan de prijs. Beetje oude met V8 motor doet dik 50 mille in goede staat. De kleine Facellia’s zijn tegenwoordig ook gevraagd en doen ongeveer de helft. (Beelden: Yellowbird archief)
Nog nooit van gehoord, ook niet zijdelings. Wel een bakbeest, zo te zien.
Van de Facellia ook niet, de naam zou me eerder aan Itlié doen dnken.
LikeLike
Bedoel: Italië
LikeLike
Fransen en Italianen, qua styling en namen aardig verwant. Denk maar eens aan Bugatti, qua naam toch Italiaans aandoend, maar echt in Frankrijk beroemd geworden. Daarbij waren veel auto-ontwerphuizen van naam en faam Italiaans…en leverden hun ontwerpen over de hele wereld.
LikeLike
Als de gemiddelde mens het merk al niet kent, dan ik al helemaal niet natuurlijk. Vind wél de lijn van de auto op de eerste foto écht heel mooi, Doet vaag iets aan een Jaguar denken!
LikeLike
Het is ook een exclusief merk. Maar daar van laat ik in de komende maanden nog wel meer zien….soms met maar 8 auto’s gebouwd ooit….maar wel met een bekende klank…
LikeLike
Een topmerk waar ik tot op heden nog nooit van gehoord had. Ergens onbegrijpelijk dat niets of niemand die auto terug tot leven gebracht heeft.
LikeLike
De plannen zijn er vast geweest, maar meestal liggen de erven dan dwars. Met Bugatti is het anders gegaan, daar had VW een enorm bedrag voor over. Kijk naar Spyker dat ook weer tot leven werd gewekt…
LikeGeliked door 1 persoon