Kattenliefhebbers…

Volgens de Spaanse mevrouw die de documentaire maakte die ik een paar weken terug met enige verbazing op TV voorbij zag komen, zijn wij Nederlanders bijzondere lieden. Immers wij halen katten in huis en houden er van alsof het kinderen zijn. De generalisatie kwam voort uit haar eigen voorkeur voor katten die volkomen afwezig was. Zij kwam dus uit Spanje, sprak nauwelijks Nederlands, woonde hier wel al enige tijd, en had in de herinnering uit haar jeugd dat katten in haar thuisland vooral buiten worden gehouden om muizen en ander ongedierte te vangen. In huis is daar echt niet aan de orde. Wij Nederlanders lijken natuurlijk op de Britten, Duitsers en Scandinaviers op dat punt. Gek op die knorrende en miauwende dieren die je soms dol maken, maar ook zo kunnen vertederen. Haar documentaire was kwalitatief trouwens van een erg aardig gehalte omdat zij echte liefhebbers (veel vrouwen) aan het woord liet. Mensen die echt gek waren op katten, maar ook zij die er mee fokten en zo een extra boterhammetje verdienden.

Integer gemaakt, ondanks die persoonlijke afkeer van de harige monsters die ons leven als liefhebbers nu net zo veraangenamen. Mensen als personeel voor die vierpoters die in allerlei soorten, kleuren en uitvoeringen voorbij kwamen. Zelf snapte ik de insteek van de documentaire niet zo, al vond ik het wel een aardig cultuurbepaald beeld. Nederlanders zijn gek op huisdieren. Of het nu katten, honden of andere dieren betreft. We zijn er (gemiddeld genomen) gek op en verzorgen die dieren of ze van een hogere orde afkomstig zijn. En voeden onze kinderen met hetzelfde culturele besef op. Wees goed voor je huisdieren en je ontvangt veel onbaatzuchtige liefde. Koop vooral de leukste mandjes, krabpalen of speeltjes en een kopje of geknor zal jouw deel zijn. Een enkele kat zal je minder fijn behandelen.  Maar wie lief en zorgzaam is voor zo’n beest, krijgt veel liefde terug.

Wie vals is als mens krijgt vanzelf dito huisdieren. Daarbij moeten we ook beseffen dat katten geen woord snappen van wat wij zeggen of vertellen tegen ze. Ze ondergaan de toon van onze stemmen, ze voelen hoe we hen nodig hebben, maar in principe is een hond daarvoor nog wat gevoeliger. Dat is ook meer een roedeldier. Katten leven graag individualistisch en gedogen hooguit andere katten na het kitten zijn. Net zoals wij worden gedoogd als we maar aardig en dienend zijn. Vrijwel elk kattenboek kan hierover hele verhalen vertellen.

Persoonlijk ben ik wel een kattenmens denk ik. Ook al passeerden er zeker in de persoonlijke geschiedschrijving honden de revue. Die katten met hun geknor en bij je liggend na een goed maaltje, die blikken in hun ogen en de speelsheid, het vertedert me nog steeds. Reden om er altijd een of meer om me heen te hebben geweten. Vroeger thuis was er al een, zoals vrouwlief hetzelfde beleefde, en dat is daarna altijd zo doorgegaan. We hadden ze zwart, rood, gevlekt, klein, groot, katers, poezen, soort van raskatten tot gewone huiskatten.

En hebben er heel wat mooie herinneringen aan. Ook minder gelukkige, ik maakte daarvan wel eens verslagen hier. Maar elke kattenliefhebber zal dit herkennen. En allemaal weten we zeker dat die katten van ons uniek zijn en de liefste, grootste, aardigste, fijnste of mooiste van heel Nederland. En we raken aardig van slag als er iets loos is met onze vriendjes. Nee, wat dat betreft missen we allemaal de Spaanse mentaliteit. Die overigens ook bij honden soms zelfs erg wreed is. Kortom, Nederlanders zijn op dit punt echte Noord-Europeanen. Vanwege onze cultuur toch een beetje verwant en hoogstaand. Al was het maar om die katten. Maar ik blijf die documentaire koesteren. Confronterend wellicht, maar ook zo leuk die katten. Ik had er zo nog wel een stuk of wat bij willen hebben. Nou ja, wellicht als we op een kasteel wonen. Met echt personeel. Want al die bakken verschonen…het blijft een dingetje. Om het aan meubels krabben en al die vlokken haren maar niet eens te hebben…. (Beelden: Internet/Yellowbird)

9 thoughts on “Kattenliefhebbers…

 1. Dat Spanjaarden zo over katten denken wist ik niet, wel dat ze hard zijn voor honden. Dat schijnt in meer zuidelijke streken het geval te zijn.
  Ik ben dol op ze en op hun eigenzinnigheid. Van de honden hield ik ook maar anders, ze zijn niet te vergelijken met katten. Zelfs de meest kwaaie hond heeft iets zieligs in mijn ogen, het zal hun aanhankelijkheid zijn. Die hondentrouw stoorde me een beetje

  Like

  • Volgens de documentairemaakster zijn katten in Spanje vooral ongediertebestrijders. En geen schootdieren zoals hier. Zuid-Europa loopt op dit punt wel iets achter op ons. Maar ja, er zijn ook landen waar ze honden en katten vrolijk op het menu zetten. Het kan altijd erger….

   Like

 2. wij hebben ook katten zoals je wel weet. Veel nieuwe spulletjes kopen we niet. Ze zijn al tevreden met een oude doos of krant. Wel maken ze deel uit van ons leven. Maar het blijven dieren en geen mensen. Sommige mensen vergeten dat wel eens.

  Like

 3. En toch werd en wordt op het platteland in Nederland de kat meestal meer Spaans benaderd. De echte huiskatten vind je meer in de grote steden. Een echt kattenmens ben ik niet , niet in de zin dat ik graag altijd dieren om me heen heb, De twee keer dát er een kat in huis kwam was dat een probleemgeval waarmee een iemand konden helpen, de kat natuurlijk ook. Voor Beau, de huidige kat, gebruiken we de korrels van houtsnippers in de bak, dat bevalt me erg goed en is erg makkelijk in gebruik.

  Like

  • Op het platteland gelden ook andere regels voor honden.Ziet men dieren ook meer als bewakers of ongediertebestrijders. Is buiten lopen van die beesten ook normaal. Wij houden ze binnen, als de dood dat ze ofwel worden meegenomen dan wel doodgereden in de drukte van de stad…

   Like

 4. Ik zou niet meer zonder de katten kunnen. Het was zelfs zo toen ik Frans leerde kennen, dat als het niet zou werken met mijn prinselijke kater, dat ik niet zou gaan samenwonen. Je kiest voor een dier. In Spanje zijn wel meer dingen anders, de temperatuur bijvoorbeeld, hier zijn ze in de zomer ook de hele dag buiten.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.